Ez Gordon Ramsay (és a séfvilág) véleménye a veganizmusról

Még mindig sokan megdöbbennek és egyből a lemondásokra gondolnak, ha a veganizmus kerül szóba. Pedig a nemzetközi gasztronómiai trendek legitimizálták a növényalapú éttermek létjogosultságát.

Gombaként nőnek ki a talajból a vegán éttermek a világon, látványosan több az állati eredetű alapanyag felhasználását mellőző vendéglátóhely, legyen szó kisebb büfékről vagy éppen a magas gasztronómia képviselőiről. Ha már minden kategóriát elért ez a vegán/vegetáriánus hullám, akkor tényleg univerzális trendről beszélünk. Van hová felzárkóznunk, de a vegán éttermek és séfek váteszként mutatják a zöldségekkel kirakott utat.

Már nem ritkák a vegán csúcséttermek, növényalapú étrendet követő séfek / Fotó: Getty Images/picture alliance 

Vegán csúcsok

Tavaly megjelent a hír, hogy New York három Michelin-csillagos étterme, az Eleven Madison Park újranyitásával egy egészen meglepőt lép: Daniel Humm séfleganda és csapata átállnak a vegán kóstolómenük készítésére.

A fanyalgók is megtalálták a kommentszekciókat, hogy mennyire ésszerűtlen ez az új „majomkodás”, de a világ vegánjai azonnal megsorozták foglalásaikkal az éttermet — a három csillagos bejelentése tehát nagy hírértékkel bírt.

Ezzel együtt a csúcsgasztrnómiában még mindig inkább a halas és húsos tematikák és tételek vannak túlsúlyban, persze vegán opciókkal is.

Hozzánk legközelebb a frankfurti Seven Swans található 100%-ban vegán Michelin-csillagos étteremként, a franciaországi, Ares-ben üzemelő ONA egyelőre munkaerőhiánnyal küzd és nem nyitott ki az évben, de Londonban, a Gauthier Soho is köszöni, jól van.

Vegán zöldségpesztós pasta

Finom pesztót készíteni bármiből lehet szerintünk, így ezúttal zöldségekből csináltunk tízujjmegnyalós szószos tésztát. Ráadásul az benne a legjobb, hogy amíg nem kaphatók ...

Vegán cukkinitócsni

Egyik legnagyobb kedvencünk a cukkinitócsni, így külön örülünk neki, hogy most már egész évben kapni ezt a szuper zöldséget. Hoztunk is nektek egy klassz tojás- és tejtermékmentes ...

Veganézes krumplisaláta

Kedvenc majonézes receptjeinket könnyedén elkészíthetjük vegán változatban is, hála a veganéznek, ennek a házilag is pillanatok alatt összedobható, filléres csodakrémnek (receptet ...

Jamie, Ramsay és Kofoed álláspontja

Ugyan a legismertebb televíziós sztárséfek között nem sok a teljesen növényi étrendet követő szakember, azért belefuthattunk már számos érdekes kinyilatkoztatásba, amikre illik a flexitáriánus életforma definíciója.

Mindenki kedvenc Gordon Ramsay-je kezdetben hiába kapott agyérgörcsöt a veganizmus emlegetésétől is, a tavalyi évben egy növényi tej nagykövete lett és maga is bevallotta, hogy többnyire kizárta a tejtermékeket a napi étkezéseiből. Jamie Oliver is szívesen beszél a környezettudatosabb táplálkozásról és büszke rá, hogy néhány éve a receptúrái 70%-ban húsmentes fogásokról mesélnek.

Rasmus Kofoed dán séf Bocuse d’Or eredményei szenzációsak, és a 3 Michelin-csillagos koppenhágai Geranium konyhafőnökeként és társtulajdonosaként is befolyásos gasztroszereplő. Elmondása szerint öt éve nem evett húst otthon, 2022-ben pedig a Geraniumnál is új időszámítás kezdődött: a halakon és a tengeri herkentyűkön kívül száműzték a konyhából a húst.

Vegán séfekből sincs hiány

Alexis Gauthier a legendás francia séf, Alain Ducasse konyháján edződött, a britek pedig a MasterChef adásaiból is ismerhetik. 2016 óta étkezik vegánként, éttermét, a Gauthier Soho-t is reformálta életmódváltásakor: a Michelin-csillagos konyha azóta vegánná lényegült, ami egy hiteles lépés volt Gauthier-től.

Néhány évvel a nagy vegán fordulat előtt zsírmájat diagnosztizáltak nála, ekkor nagy diétába fogva éttermében rendhagyó módon feltüntette a fogások kalóriatartalmát. A séf legutóbb elég erős stílusban bírálta Nigella Lawsont, mivel a szeretett televíziós szakács és gasztroíró azt nyilatkozta: nem látja a veganizmus célját.

Az izraeli származású amerikai séf, Tal Ronnen az Államokban akkor lett ismert, amikor az ország egyik kedvenc televíziós személyisége és üzletasszonya, Oprah Winfrey 21-napos vegán tisztítókúráját állította össze. Később Ellen DeGeneres esküvőjének cateringjét intézte. A nyugati parton számos éttermével bizonyítja, hogy a vegán konyha is izgalmas és kifinomult.

Vegán rakott kel

Melyik fehérjeforrással legjobb a rakott kel? Lencsével! De tényleg, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. Minden nagy húsevővel megkóstoltatnám, hogy elhiggye ezt nekem! Nem kell ...

Veganuári Hasselback-burgonya

A Hasselback-burgonya egy mókás újragondolása a klasszikus, sütőben sült krumplinak. Tökéletes köretnek, de önmagában is laktató és látványos étel. Még extrább, ha felturbózzuk ...

Vegán kelkáposztaleves

Frankfurti leves, oh, igen, imádom, de a gyerekek a virslit már kicsukták az általuk elfogadható élelmiszerek egyre szűkülő csoportjából. Ez a kis adalék-információ és az egyik ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Getty Images/picture alliance


Olvass még több érdekes cikket a veganizmusról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...