Vannak ugyan vegán egytálételek, bár nagyon sok recept esetében feltehetnénk a „miért” kérdést. Hiszen az egy dolog, hogy képesek vagyunk átalakítani és megfőzni egy már létező egytálat, de ez nem jelenti egyértelműen, hogy meg is kell tennünk ezt. Lássuk most a vegán egytálételek listáját, a nemeket és igeneket egymás mellett, hogy legközelebb ne fussunk kudarcba.
Nézd meg galériánkban, melyik egytálételt érdemes vegánná tenni!
5 egytálétel, amit érdemes vegánná tenni és 4, amit nem
Rakott krumpli
Mit kapunk, ha elvesszük ebből a klasszikus rakottasból a kolbászt, a tojást, a tejfölt? Nos, sajnos nem túl sok mindent, csupán főtt burgonyákat, egy növényi tejtermék-alternatívát, esetleg pótlásként használt zöldségeket, hüvelyeseket. Ez pedig nem a legkívánatosabb ebéd. Ha nagyon rakott krumplit ennénk vegán módon, hagyjuk el a magyaros receptet, és főzzük paradicsomosan, muszaka-módra.
Székelykáposzta
Annyira magyaros fogás ez, hogy azt hihetnénk, elveszíti minden értelmét, ha kivesszük belőle a húst: pedig gombával vagy lencsével (esetleg mindkettővel) is ugyanolyan komfortos, laktató lesz az egytál. Csupán a fűszerezésről kell gondoskodnunk, hogy megadjuk neki a megfelelő aromát.
Lecsó
A napfényes nyarak kedvenc egytálétele már önmagában is simán lehet vegán. Sőt, nem is szenvedi meg nagyon, ha kivesszük belőle a zsírt, szalonnát, kolbászt – ezek hiányát simán pótolhatjuk némi fűszerpaprikával vagy egy karakteresebb olívaolajjal, a tojások laktató hatását pedig egy marék rizzsel.
Rizses hús
Gondolom, senkit nem lep meg a tény, hogy egy „rizses hús” elnevezésű recept vegánul annyira nem állja meg a helyét: fűszeres rizst enni, esetleg hüvelyesekkel, tofuval vagy más húspótlóval kiegészítve nem egy nagy élmény. Ha valami hasonlóra vágyunk, készítsünk egy kiadós gabonás-zöldséges ragut vagy kevésbé szószos curryt.
Töltött káposzta
Mindegy, hogy nyers vagy savanyított levélből, mindegy hogy paradicsomosan vagy klasszikus módon, a töltött káposztát egészen nyugodtan elkészíthetjük állati eredetű élelmiszerek nélkül is. A töltelékben használjunk például lencsét vagy pirított gombát, ezeket keverjük el rizzsel vagy más gabonával. A füstölt paprika itt is ajánlott, csakúgy, mint az olyan karakteres fűszerek, mint a borókabogyó, szegfűbors vagy babérlevél.
Vadas
Akkor is ehetünk vadast, ha nem értünk egyet az erdő állatainak leölésével: helyettesíthetjük az omlós hússzeleteket nagy darab pirított gombákkal, a szószban pedig használhatunk valamilyen alternatív tejterméket (bár őszintén, lehet, jobban járunk, ha teljesen elhagyjuk és engedjük a zöldségeket érvényesülni a mártásban).
Rizottó
Kevés húsos rizottó van, így nem tűnhet nagy feladatnak az olasz gabonás egytálétel vegánná tétele, és alapvetően nem is az. Csupán annyi a bökkenő, hogy a metamorfózis során olyan karakteres és pótolhatatlan alapanyagok vesznek el, mint a vaj vagy a parmezán. És ugyan ezek nélkül (mindenféle modern alternatívákkal, például sörélesztőpehellyel) is főzhetünk rizottót, de ugyan minek? Fordítsuk energiáinkat inkább más, természetesen vegán gabonás egytálak irányába.
Kipróbálásra érdemes húsmentes receptek:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tanács, amivel gyerekjáték lesz a vegán főzés: