Manapság már abszolút nem azt jelenti a „vegán desszert” kifejezés, mint pár évvel korábban. A szomorú, íztelen, szegényes utánzatok helyét átvették a mesterien megalkotott és kikísérletezett, teljesen növényi alapanyagokkal dolgozó finomságok. De nem beszélhetünk semmilyen kísérleti folyamatról esetleges kudarcok nélkül: igen, a vegán desszertek között is akad olyan, ami ugyan technikailag elkészíthető, de gasztronómiailag már megkérdőjelezhető. A cikk segít meghúzni a határt, hogy ne pazaroljuk az időnket, energiánkat és alapanyagainkat olyan édességekre, amelyek nem „érdemlik meg” mindezt.
Nézd meg galériánkban, mely édességeket érdemes és melyeket nem vegánul elkészíteni!
4 desszert, amit érdemes vegánná tenni és 3, amit nem
Tejberizs
Mi sem egyszerűbb, mint a krémes rizsdesszertben növényire cserélni a tehéntejet. Az állag nem fog változni egy szemernyit sem, ugyanolyan lágy és komfortot adó lesz a végeredmény, mint a tradicionális recept esetében. Ráadásul ma már egy sor olyan vegán tejet vehetünk, aminek különösebb mellékíze sincsen.
Rizskoch
Más tészta a rizskoch, mégpedig szó szerint: ugyan az alapját technikailag adhatná egy vegán tejberizs is, a lényeg nem ebben rejlik, hanem a tojás hozzáadásában. Pontosabban hozzá nem adásában: sárgája nélkül nem lesz olyan gazdag, fehérje nélkül pedig olya légies és könnyed a felfújt. Sajnos, még akkor sem, ha felvert aquafabával helyettesítjük.
Brownie
Ugyanígy a csokis édességek királya: bátran hagyjuk el belőle a tojást és cseréljük valamilyen vegán alternatívára (használhatunk például banánt, datolyát, de akadnak babbal vagy édesburgonyával sütött sütik is…skandallum, nem igaz?). A vajból margarin lesz, csokik terén is találni fogunk tejmenteset, így tényleg nem nagy macera az elkészítés, ahogy a végeredmény sem lesz kudarc: a megszokott szaftos sütemény vár majd minket a tepsiben.
Túrógombóc
Nehéz elhinni, hogy épp egy klasszikus, magyar édesség teljesít szinte a legjobban a vegánná válásban. És mégis, a kölesből készített „túrógombóc” könnyen megtéveszthet egy-két kóstolót, aki először harap a könnyed, különleges textúrájú labdacsokba. Mindenképpen adjunk neki egy esélyt, akkor is, ha az eredeti recept rajongói vagyunk, meg fogunk lepődni!
Ezek a desszertek mindenképpen megérik az elkészítést:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több vegán recept vár itt: