Manapság már abszolút nem azt jelenti a „vegán desszert” kifejezés, mint pár évvel korábban. A szomorú, íztelen, szegényes utánzatok helyét átvették a mesterien megalkotott és kikísérletezett, teljesen növényi alapanyagokkal dolgozó finomságok. De nem beszélhetünk semmilyen kísérleti folyamatról esetleges kudarcok nélkül: igen, a vegán desszertek között is akad olyan, ami ugyan technikailag elkészíthető, de gasztronómiailag már megkérdőjelezhető. A cikk segít meghúzni a határt, hogy ne pazaroljuk az időnket, energiánkat és alapanyagainkat olyan édességekre, amelyek nem „érdemlik meg” mindezt.
Nézd meg galériánkban, mely édességeket érdemes és melyeket nem vegánul elkészíteni!
4 desszert, amit érdemes vegánná tenni és 3, amit nem
Tejberizs
Mi sem egyszerűbb, mint a krémes rizsdesszertben növényire cserélni a tehéntejet. Az állag nem fog változni egy szemernyit sem, ugyanolyan lágy és komfortot adó lesz a végeredmény, mint a tradicionális recept esetében. Ráadásul ma már egy sor olyan vegán tejet vehetünk, aminek különösebb mellékíze sincsen.
Rizskoch
Más tészta a rizskoch, mégpedig szó szerint: ugyan az alapját technikailag adhatná egy vegán tejberizs is, a lényeg nem ebben rejlik, hanem a tojás hozzáadásában. Pontosabban hozzá nem adásában: sárgája nélkül nem lesz olyan gazdag, fehérje nélkül pedig olya légies és könnyed a felfújt. Sajnos, még akkor sem, ha felvert aquafabával helyettesítjük.
Brownie
Ugyanígy a csokis édességek királya: bátran hagyjuk el belőle a tojást és cseréljük valamilyen vegán alternatívára (használhatunk például banánt, datolyát, de akadnak babbal vagy édesburgonyával sütött sütik is…skandallum, nem igaz?). A vajból margarin lesz, csokik terén is találni fogunk tejmenteset, így tényleg nem nagy macera az elkészítés, ahogy a végeredmény sem lesz kudarc: a megszokott szaftos sütemény vár majd minket a tepsiben.
Túrógombóc
Nehéz elhinni, hogy épp egy klasszikus, magyar édesség teljesít szinte a legjobban a vegánná válásban. És mégis, a kölesből készített „túrógombóc” könnyen megtéveszthet egy-két kóstolót, aki először harap a könnyed, különleges textúrájú labdacsokba. Mindenképpen adjunk neki egy esélyt, akkor is, ha az eredeti recept rajongói vagyunk, meg fogunk lepődni!
Ezek a desszertek mindenképpen megérik az elkészítést:
Kölesgombóc, a vegán túrógombóc
A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes ...
A legtutibb vegán sajttorta
A közösségi oldalakon egyre jobb és jobb vegán sajttorta-ötletekbe lehet belefutni, de eddig ez a mi legnagyobb kedvencünk! A torta testét itt a csicseriborsó, a tofu és a kesudió hármasa ...
Gyors és isteni vegán brownie édesburgonyából
Az édesburgonyás brownie nem csak egészséges, de elképesztően finom sütemény is, ráadásul senki nem mondaná meg róla, hogy batátából készül. Az eredeti receptet Dr. Árvai Anita, ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több vegán recept vár itt: