Mindegy, hogy permanensen vegán életmódot folytatunk, vagy csak erre a januárra csatlakozunk a speciálisan táplálkozókhoz, akadnak majd olyan alapanyagok, amelyeket kénytelenek leszünk kiváltani másokkal. Lássuk a listát!
A vegán január egyeseknek kihívás, míg másoknak csak újabb 31 nap azon hónapok sorában, amelyek során nem esznek semmilyen állati eredetű élelmiszert. Most hagyjuk is azt a részt, hogy ki miért vág bele egy hasonló kaliberű életmódváltásra, és fókuszáljunk ehelyett a gyakorlatra. Nézzük meg például, mely állati eredetű alapanyagokat lesz a legkönnyebb helyettesíteni ez alatt a hónap alatt... vagy akár utána is!
5 alapanyag, amit könnyedén helyettesíthetsz a vegán január alatt
Állati eredetű fehérje
Talán a legnagyobb kérdés, ami mindenkit foglalkoztat a vegán étrenddel kapcsolatban nem más, mint hogy honnan kap majd a szervezet elegendő fehérjét a hús és a tejtermékek elmaradása után?
Szerencsére a növényi világban is rengeteg alapanyag akad, amelyekkel ez a hiány pótolható: vegán étrend esetén mindenképpen fogyasszunk sok hüvelyes zöldséget (babot, lencsét, borsót, stb.) és olajos magot.
A franciasaláta klasszikus kiegészítője az ünnepi fogásoknak, és szerencsére ma már a vegán életmódot követőknek sem kell lemondania róla. A két tej- és tojástartalmú hozzávaló a ...
Egy jó harira igazi orvosság a hűvösebb hónapokban! Ráadásul szuper hűtőürítő recept is, mert bár répa és szárzeller mindenképpen dukál bele, ezen kívül gyakorlatilag bármivel ...
A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...
Méz
Sokan nem tudják, hogy a méz is állati eredetű alapanyagnak számít, így a kis méhbarátaink által termelt folyékony arany sem tartozik a vegán kategóriába. Amennyiben szeretnénk nagyon szigorúak lenni az étrendünkkel kapcsolatban, iktassuk ki ezt is.
Használjunk helyette agavészirupot, azonban, ha ilyet nem kapni a környékünkön, esetleg túl drágának találjuk, tegyünk a süteményeinkbe, desszertjeinkbe nádcukrot.
A fanyar epres réteg, a krémes, kesus "sajttorta" és a gluténmentes diós alap teszi ezt az egyszerű vegán receptet igazán izgalmassá, gazdaggá és finommá. Szuper és különleges desszert ...
Ezek a sütés nélküli könnyed és egészséges zabszeletek nagyon egyszerűen elkészíthetőek, mindössze 5 hétköznapi összetevőből! Szuper fincsi csemege a nap bármely szakában!
Tojásfehérje
Amennyiben vegánságunk alatt sem szeretnénk lemondani a légiesre vert tojásfehérje élvezeteiről és az általa lehetővé tett receptekről, ruházzunk be jó pár csicseriborsó-konzervre. Nem, persze nem a hüvelyes zöldségből fogunk habot csiholni: azt megehetjük hummuszként, raguként vagy levesként... úgyis tömve van növényi fehérjével.
De őrizzük meg a konzervek levét is, abból készül ugyanis a vegán tojásfehérje. Egy kevés cukorral ugyanolyan keményre verhetjük, mint az „eredetit”. És hasonlóan is viselkedik.
A bajor császármorzsát könnyedén elkészíthetjük vegán alapanyagokkal, hiszen lelkiismeretfurdalás nélkül tudjuk lecserélni az alkotóelemeket. Az aquafaba már számtalanszor ...
Tudtátok hogy a csicserikonzerv levéből készül a vegán habcsók? Ráadásul nem is kell hozzá más, mint porcukor és kevés ecet vagy citromlé, na meg persze egy adag türelem, amíg ...
Fogtuk a tiramisu minden összetevőjét, és saját kézzel megalkottuk otthon, tej- és tojásmentesen. Van aki csak kísérletező szellemű, más elkötelezett, és akad aki szükségszerűen ...
Tehéntúró
Meglepő helyettesítőre lelhetünk, ha vegán túrós édességeket szeretnénk készíteni. Ilyen esetekben a kölesért kell nyúlni a kamrában. Talán amúgy sem fogyasztjuk túl sűrűn ezt az izgalmas gabonát, szóval épp itt lesz az ideje, hogy jobban megismerkedjünk vele.
Beáztatva és enyhén fermentálva (magyarán: erjesztve), majd megfőzve épp olyan állaga és savanykás íze lesz, mint a hőn imádott tehéntúrónak. Kész csoda!
A köles a legszuperebb túróhelyettesítő, amit csak el lehet képzelni! Túrógombóc, túrórudi és egyéb édességek is szuperül készíthetők belőle, de a mi legnagyobb kedvencünk a ...
A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes ...
Tejföl
Persze nem oldhatunk meg mindent saját kezűleg: néha érdemes a profikra bízni egyes helyettesítéseket. Például, ha a tejföl helyett keresünk valamit, a boltokban kapható alternatívák megfelelő megoldást jelenthetnek. A Dr.Oetker Creme Vega teljes mértékben vegán, sőt tejcukor- és tejfehérjementes alapanyag is.
Sütéshez-főzéshez érdemes a Dr.Oetker vegán és tejmentes termékeit használni
Ezen kívül hőálló, tehát nem csapódik ki akkor sem, ha sütéshez-főzéshez, például a kedvenc magyaros burgonyafőzelékünk besűrítéséhez vetnénk be. Ráadásul, mivel szójaalapú termékről beszélünk, a napi fehérjebevitel egy részét is megoldhatjuk a Creme Vegával.
Kiváló húsmentes palacsintatöltelék születik, ahol talákoznak a gomba és a lencse adta csodás lehetőségek. Ízben és állagban megtévesztésig hortobágyis lesz a végeredmény, persze, ...
A sült zöldség igazán egészséges és ízletes választás, akár köretként készítjük, akár önmagában, laktató fogásként. Legjobb párosítása egy könnyed mártogatós, ami ...
Ezt az egyszerű, de nagyszerű vegán bablevest bármilyen ünnepen bevethetjük, éhesek biztosan nem maradunk utána! A bab mellett sok-sok zöldség került bele, hogy így legyen még ...
Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...
Sütés nélküli nagyon finom kis desszert, és még nem is kerül sokba sem. Csak gondoltam egyet, mit is kéne készíteni, mivel kókuszreszelék mindig van idehaza......hát ezt találtam ki ...
A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...
Nem mindig jut idő a desszert elkészítésére, de ha úgy érzed, valami nagyon hiányzik az ebéd után, akkor pikk-pakk összedobható kevert sütire essen a választásod, amit a kefir tesz különlegessé.
Krémlevest a legkülönfélébb zöldségekből főzhetünk, a legkülönbözőbb színekben, ráadásul mindegyiket ezerféle mód ízesíthetjük. A lényeg csak egy: hogy minden tál leves kellően sűrű legyen!
Nem kell ahhoz, gyűjtőnek lenni, hogy egy-egy különleges és értékes papír- vagy aprópénzt magadénak tudhass. Elég, ha néha ellenőrzöd milyen visszajárót kaptál a boltban, ugyanis egy pár forint akár tízezreket is érhet.
Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...