Sok különleges névadással találkozhatunk a magyar gasztronómiában, ezek közül azonban talán mégis a legemberibb a legényfogó leves. Egy olyan recept, amit, ha valaki elkészít, rögtön megnyeri vele a saját vagy gyermeke szíve választottját. Milyen magabiztos hozzáállás ez egyrészről: „én olyan jól főzök, hogy aki azt megkóstolja, rögtön szerelembe esik majd, és velem marad” – másfelől pedig mennyire épít az ösztönös reakciókra, gondolatokra: „ahol jót eszem, ott rendesen fognak velem bánni”.
Mindez persze valamelyest egy archaikus világrendből táplálkozik, egy részét a történetnek azért mégis magunkkal hozhatjuk a 21. századba. Némi kiegészítéssel: felkészülve például egy olyan helyzetre, hogy az ajtóban toporgó kérő vegetáriánus vagy vegán étrendet követ. Erre az alkalomra lesz tökéletes az alábbi vegalegény-fogó leves, a világ (szinte) összes zöldségével telepakolva!
Nézd meg galériánkban hogyan készül a vega legényeket megfogó leves!
Így lesz a legfinomabb a vegalegény-fogó leves
Magának az eredeti verziónak sincs (sosem volt) „eredeti” receptje, minden házban kicsit máshogy készült. Azonban vannak olyan zöldségek, amelyek a legtöbb receptben szerepelnek. A répa, karalábé, zeller visszatérő hozzávalók, de tulajdonképpen bármit tehetünk a fazékba, ahogy kedvünk tartja, és az aktuális szezon engedi.
Vágjuk a zöldségeket keménységük szerint azonos méretre, hogy minden egyszerre főjön puhára. A karfiolt közepes rózsákként, a répát, karalábét közepes, a zellert kisebb kockákként adjuk a lábas tartalmához. A csicserit és a tésztát pedig csak a főzés végén, mert ezeknek kell a legkevesebb idő.
A vegalegény-fogó leves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a különleges recepteket is próbáld ki, kóstold meg: