Szóval úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk nektek, hogy egy patent, ízes, dögös, sokhagymás, paprikás pörköltalap nemcsak a húsok alá tökéletes, hanem zöldségek vagy tojás alá is - bizony, érdemes a zöldségpörkölteket is számításba venni, ha éppen húsmentességben gondolkozunk!
Tojás
A legegyszerűbbel kezdjük, amit talán mindenki ismer a szegényesebb, hó végi napokról vagy esetleg a menzás emlékeiből. Mi szeretjük, mert könnyebb, mint egy marha- vagy csirkepörkölt, olcsóbb is (legalábbis régen tuti az volt), és elég gyorsan elkészül. Főtt tojás szeletekre vágva, rádobva egy sűrű pörköltalapra, esetleg a végén bele egy kis tejföl, és voilá!
Szója
A '90-es években igen menő volt nálunk a "reformkonyha" egyik alapköveként megismert szójakocka, amiből kezdő és gyakorló vegetáriánusok úgy főztek pörköltet, mint ha nem lenne holnap. Nem állítjuk, hogy hasonlít a húshoz, és állagában is meg kell szokni, de szerethető, további zöldségekkel is feldobható, sőt, keleti irányba is elvihető mondjuk currypasztával, a köret pedig tényleg rajtunk múlik.
Csicseriborsó
Szóval ez már tényleg a haladóbb vegák és vegánok receptje lesz - miért ne lehetne kihasználni a superfood csicseriborsó magas fehérjetartalmát pörköltben is? Extra, hogy még folyékony füst is kerül bele, hogy még hihetőbb legyen a bográcsos-füstös magyaros íz! Nézzétek meg videón, hogy készül:
Bab, borsó, zöldbab, lencse
A csicserit folytatva a többiekről se felejtkezzünk meg: fehérjedús hüvelyesimádó húshagyóként készülhet a pörkölt bármelyik egyéb delikvensből is, így vaj- és zöldbabból, konzerves vagy főtt (vörös)babból, zöldborsóból, barna vagy vörös lencséből, sőt, tojással vagy zöldségekkel vegyítve is: dobjuk fel színes paprikákkal, paradicsommal, répával, cukkinivel, és tálaljuk tésztával, kuszkusszal, bulgurral vagy rizzsel.
Gomba
Azért a gombát hagytuk utoljára, mert teljesen alapvetés a magyar konyhákban, de tökéletes húshelyettesítő fogás, és a legjobb benne, hogy fél óra alatt megvagy vele. Ki ne szeretne főtt csigatésztával vagy nokedlivel, tejfölös ubisalival egy jó gombapörit?
Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosalty MENTES rovatát a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!
Még több húsmentes cikket olvashatsz itt: