Természetes védelem szúnyogok ellen

Végre vége a télnek, a mínuszok helyett azonban most a szúnyogok ezrei repkednek, megkeserítve a szabadban töltött perceket.

Nem árt felkészülni a szúnyogok és kullancsok seregeire, hiszen az enyhe télnek megvan a böjtje. Ami a vérszívóknak Kánaán, nekünk szenvedés. Következzenek hát természetes módszereink és tippjeink, hogy ne végezzük svédasztalként.

Megelőzés

Állítólag a vörös- és a fokhagyma aromája igen hatékony szúnyog- és rovarűző. Persze nem tudjuk, mennyit kell ahhoz megennünk naponta, hogy nyugalmunk legyen, mindenesetre egy próbát megér – azért túlzásba ne vigyük, mert megvan az esély, hogy a közvetlen környezetünk is nagy ívben el fog kerülni bennünket.
A kullancsok ellen az ecet a nyerő – egy kevés almaecet kívül vagy belül, és jó eséllyel elkerülnek minket ezek az élősködők!

Sült fokhagyma

Van egy kedvenc turkálóm,. Azon a koncepción alapszik, hogy minden számunkra felesleges cuccot, legyen az ruha, bútor, játék, könyv, konyhai eszköz, konyhai kiegészítő, vagy elektronikai ...

Távol tartás

Ha kiadnánk nekik a "végzést" egy kis csodaszerrel, akkor az alábbi alapanyagokra lesz szükségünk:
  • gyógyszertári alkohol vagy vodka
  • 10 g borsmenta
  • 10 g fodormenta
  • 10 g levendula
  • 10 g oregánó
  • 10 g citromfű
  • 1 marék szegfűszeg
  • 4 tk. citromlé
  • kámfor vagy eukaliptuszolaj

Elkészítése

A fűszernövényeket öntsük fel az alkohollal úgy, hogy teljesen ellepje őket, majd szórjuk bele a szegfűszeget. Tároljuk légmentesen zárható üvegben három hétig, sötét helyen. Ha letelt ez a bizonyos három hét, szűrjük le, öntsük az üvegbe, adjuk hozzá a citromlevet és az illóolajat, végül öntsük át egy szórófejes palackba. Persze nem kötelező, de jóval praktikusabb így. Ha hűtőszekrényben tároljuk a varázsszerünket, akár egész nyáron kitarthat, hacsak el nem fogy...
  1. Mindenképp nézzük meg, hogy az alapanyagok egyikére sem vagyunk-e allergiásak. Végezzünk az elkészítéselőtt bőrpróbát! A borsmenta például irritálhatja a bőrt.
  2. 2-3 óránként fújjuk be magunkat újra és újra, hogy hatékonyabban űzhessük el aszúnyogokat.
  3. Szembe ne kerüljön a szer!

Enyhítés

Ha mégis megtörtént a baj, célszerű enyhíteni a csípés utáni viszketést. Ha nem is magunkon, de a gyerekeken mindenképp. Készítsünk kencét, és ezt dörzsöljük az érintett területre.

Hozzávalók

  • 15 g kakukkfű
  • 15 g keskenylevelű útifű
  • 16 g levendula
  • 10 g palástfű
  • pár csepp mentaolaj

Elkészítés

A fűszernövényeket öntsük le vodkával – ahogyan előzőleg is tettük – , míg el nem lepi teljesen. Három hétig sötét helyen tároljuk, majd szűrjük le, nyomkodjuk ki a növényekből is az értékes nedűt, és zárható üvegben, szintén hűvös, sötét helyen tároljuk a továbbiakban. Ez a szer akár egy évig is eláll.

Amire ügyeljünk!

A kivakart csípések felülfertőzéshez vezethetnek és maradandó nyomot hagyhatnak. Inkább előzzük meg azzal, hogy a csípés után közvetlenül bedörzsöljük a bőrbe ezt a kencét.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...