Vattacukros álmaink

Mindenkinek vannak gyerekkori emlékei a vattacukorról, ahogy önfeledten az arcunkat beletemetve, nyakig rózsaszín cukrosan majszolunk a strandon vagy valamelyik vásáron. 

Bevallom, nekem sosem volt kedvencem, nem igazán értettem, hogy mi a jó benne, meg valahogy ez a „pelyhes” állag sem nyerte el a tetszésemet. Aztán jött egy másik időszak, amikor anyukámat az őrületbe kergetve, csak ezt követeltem a strandon két csobbanás között. Az imádat azóta ismét csillapodott, de a vattacukor látványa még mindig lenyűgöz. Legutóbb a Margitszigeten láttam, hogy árulják, de persze majdnem minden nagyobb rendezvényen szert lehet tenni egy-egy gyapotcukorra.

A finom, egészen apró cukorkristályokat egy forgófejbe öntik, ahol aztán hő hatására ezek megolvadnak, majd a forgófejből kiszabadulva, a hidegebb levegőn ismét megszilárdulnak a cukorszemek és így, a hurkapálcikára folyamatosan az edényben forgatva keletkezik a mesebeli, habos vattacukor. Jó ideje már ételszínezékekkel is színesítik az egyhangúan fehérnek titulált édességet, mindenféle ízekben gyártják, amiket mesterséges aromákként toldanak hozzá a cukorhoz. Szóval így lepnek meg minket epres, vaníliás, banános, kókuszos és mindenféle egyéb, bizarr ízkombinációkkal. Tápértékét tekintve persze sok jót nem lehet elmondani a vattacukorról, nem éppen szuper élelmiszer, hiszen tömény cukorról beszélünk, de nem is kell rendszeresen tömni magunkba. S bár ma már a boltokban is árulnak mindenféle, vattacukorként megnevezett, kétes termékeket, ezek a nyomába sem érnek a vásári, színes cukorfelhőknek!

Az Egyből 5 korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...