Vattacukros álmaink

Mindenkinek vannak gyerekkori emlékei a vattacukorról, ahogy önfeledten az arcunkat beletemetve, nyakig rózsaszín cukrosan majszolunk a strandon vagy valamelyik vásáron. 

Bevallom, nekem sosem volt kedvencem, nem igazán értettem, hogy mi a jó benne, meg valahogy ez a „pelyhes” állag sem nyerte el a tetszésemet. Aztán jött egy másik időszak, amikor anyukámat az őrületbe kergetve, csak ezt követeltem a strandon két csobbanás között. Az imádat azóta ismét csillapodott, de a vattacukor látványa még mindig lenyűgöz. Legutóbb a Margitszigeten láttam, hogy árulják, de persze majdnem minden nagyobb rendezvényen szert lehet tenni egy-egy gyapotcukorra.

A finom, egészen apró cukorkristályokat egy forgófejbe öntik, ahol aztán hő hatására ezek megolvadnak, majd a forgófejből kiszabadulva, a hidegebb levegőn ismét megszilárdulnak a cukorszemek és így, a hurkapálcikára folyamatosan az edényben forgatva keletkezik a mesebeli, habos vattacukor. Jó ideje már ételszínezékekkel is színesítik az egyhangúan fehérnek titulált édességet, mindenféle ízekben gyártják, amiket mesterséges aromákként toldanak hozzá a cukorhoz. Szóval így lepnek meg minket epres, vaníliás, banános, kókuszos és mindenféle egyéb, bizarr ízkombinációkkal. Tápértékét tekintve persze sok jót nem lehet elmondani a vattacukorról, nem éppen szuper élelmiszer, hiszen tömény cukorról beszélünk, de nem is kell rendszeresen tömni magunkba. S bár ma már a boltokban is árulnak mindenféle, vattacukorként megnevezett, kétes termékeket, ezek a nyomába sem érnek a vásári, színes cukorfelhőknek!

Az Egyből 5 korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...