Vasárnapi csúcspont: aranygaluska

Már a neve is arra utal, hogy egy selymesen puha, meleg, ropogós szélű finomsággal van dolgunk. Semmi flanc, nincs többezres, beszerezhetetlen hozzávaló, csak egy tökéletes recept!

Élesztőt a házba!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, ilyenkor augusztus 20-a előtt mindig rám jön a kelttészta-mánia. Mindegy, hogy kenyér, péksütemény vagy egy-egy nosztalgiafogás, lényeg, hogy futtatni kelljen, meg hólyagosra gyúrni, az eredmény pedig kívül roppanós, és belül foszlós legyen. Úgy döntöttem, idén a megtisztelő feladat az aranygaluskáé lesz!

Készíts velünk foszlós kalácsot! >>

Ahogy régen csinálták

Tulajdonképpen mi is a titka? Hiszen nincs benne „semmi extra”, csak egy kis dió és cukor, na meg a döbbenetesen puha tészta. Aranygaluskához hasonló kelt tésztát már a török időkben is csináltak, csak akkor még kevésébé cifrázták – egyszerű kalácstészta volt megszórva cukorral és dióval, és természetesen ünnepi fogásként szolgált. Nemhiába hasonlít az íze annyira sokunk kedvencére, az erdélyi illetőségű kürtős kalácsra. A 19. században aztán falun is elterjedt, persze eleinte csak ünnepkor, és főleg a téli időszakban. Ahol nem volt tájjellegű lakodalmas kalács, ott aranygaluskát szolgáltak fel az ifjú pár tiszteletére. A vaníliaszószt, mint „úri krémet”, a polgári konyha gondolta hozzá a boldog békeidőkben, ahonnan aztán egyenes út vezetett a vasárnapi asztalra. Ma már sokfajta változata lézetik, meggyes-mákos, gyümölcsös, mazsolás, fahéjas, csokis...Ti hogyan készítitek?

Készítsd el velünk az aranygaluskát! >>

Még több aranygaluska itt >>

A nagyi fánkja lépésről lépésre >>

Fánkot sütni mindenki tud?

A rovat további cikkei >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...