A zöldségmixtől a csirkén át a gabonákig minden étel megérdemli, hogy feldobd az ízét egy salátaöntettel, például egy klasszikus vinaigrette-tel. Ha azonban érzed magadban a vállalkozó szellemet, és kipróbálnál egy szokatlan, de nagyon ütős összetevőt az öntetedben, akkor itt az ideje, hogy a süti helyett ehhez használd a vaníliakivonatot a salátádban.
Igen, jól hallottad! A Life Hacker tippje szerint a vaníliakivonat nemcsak az alapvetően édes dresszingekbe passzol, hanem gyakorlatilag bármilyen alapanyag-összeállítás esetén használhatod.
Ez azért van, mert a vanília csökkenti a keserű ízt, és a savasságból is visszavesz, miközben hozzájárul, hogy az édes összetevők saját íze előtérbe kerüljön.
Ahogy azt sütésnél tapasztalhattad, a vanília inkább a háttérben fejti ki hatását a többi összetevőhöz képest – nem tudnád olyan egyszerűen beazonosítani, de mégis hiányozna, ha nem lenne jelen. A jó hír pedig, hogy a salátaöntetben is hasonlóan működik.
A vanília enyhe édessége fokozza az édes alapanyagok, például a bogyós gyümölcsök ízét, de az édesebb zöldségekhez is jól társítható, így mondjuk sült céklához vagy édesburgonyához. A csípős ízeket is visszafogja, ezért jó karakteres sajtokhoz, fokhagymához és nyers lila hagymához.
Próbáld ki otthon is, úgy, hogy először ¼ teáskanálnyit használsz a vaníliából, és ha úgy érzed, hogy még többet is elbír az öntet, akkor növelheted a mennyiséget. Egy alap vinaigrette-ben is használhatod, de ebben az esetben válassz gyümölcsecetet, illetve gyümölcsös olívaolajat vagy testes magolajat használj. Emellett szabadon felhasználhatod a tippet, egy egyszerű tahinis, citromos, mézes öntetet is új szintre emelhetsz vele.
További konyhai trükkös cikkeket itt találsz: