Valószínűleg még sosem használtad ezt a népszerű alapanyagot salátaöntetbe

Egy jó salátaöntettel bármilyen unalmas zöldségmixet fel lehet dobni, ezzel az összetevővel pedig az ízeken is csavarhatsz egyet! Vaníliát bele!

A zöldségmixtől a csirkén át a gabonákig minden étel megérdemli, hogy feldobd az ízét egy salátaöntettel, például egy klasszikus vinaigrette-tel. Ha azonban érzed magadban a vállalkozó szellemet, és kipróbálnál egy szokatlan, de nagyon ütős összetevőt az öntetedben, akkor itt az ideje, hogy a süti helyett ehhez használd a vaníliakivonatot a salátádban.

Valószínűleg még sosem használtad ezt a népszerű alapanyagot salátaöntetbe

Igen, jól hallottad! A Life Hacker tippje szerint a vaníliakivonat nemcsak az alapvetően édes dresszingekbe passzol, hanem gyakorlatilag bármilyen alapanyag-összeállítás esetén használhatod.

Ez azért van, mert a vanília csökkenti a keserű ízt, és a savasságból is visszavesz, miközben hozzájárul, hogy az édes összetevők saját íze előtérbe kerüljön.

Ahogy azt sütésnél tapasztalhattad, a vanília inkább a háttérben fejti ki hatását a többi összetevőhöz képest – nem tudnád olyan egyszerűen beazonosítani, de mégis hiányozna, ha nem lenne jelen. A jó hír pedig, hogy a salátaöntetben is hasonlóan működik.

A vanília enyhe édessége fokozza az édes alapanyagok, például a bogyós gyümölcsök ízét, de az édesebb zöldségekhez is jól társítható, így mondjuk sült céklához vagy édesburgonyához. A csípős ízeket is visszafogja, ezért jó karakteres sajtokhoz, fokhagymához és nyers lila hagymához.

Próbáld ki otthon is, úgy, hogy először ¼ teáskanálnyit használsz a vaníliából, és ha úgy érzed, hogy még többet is elbír az öntet, akkor növelheted a mennyiséget. Egy alap vinaigrette-ben is használhatod, de ebben az esetben válassz gyümölcsecetet, illetve gyümölcsös olívaolajat vagy testes magolajat használj. Emellett szabadon felhasználhatod a tippet, egy egyszerű tahinis, citromos, mézes öntetet is új szintre emelhetsz vele.

Forrásunk volt


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...