Van valami, amivel kapcsolatban tényleg segít az alkohol?

Valóban jobban beszélünk idegen nyelveken, ha alkoholt iszunk? Kutatók utánajártak a kérdésnek.

Sokunk tapasztalata az, hogy amint egy kicsit is elkezdjük érezni az alkohol hatását, megered a nyelvünk. Csevegünk, nyitottabbak, közvetlenebbek vagyunk, az esetlegesen meglévő szorongásunk oldódik - nem hiába olyan könnyű rászokni arra, hogy rendszeresen fogyasszunk ebből az italból. Az, hogy oldódik a szorongásunk, arra is hatással van, hogy ha abba a stresszes helyzetbe kerülünk, hogy idegen nyelven kell megszólalnunk, egy-két pohár bor után sokkal könnyedebben és gördülékenyebben tudunk beszélni.

A dolog azonban ennél bonyolultabb. Ha jobban belegondolunk, noha az alkohol csökkenti a szorongást, ezzel együtt, ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle, a kognitív képességeinket, memóriánkat rontja, és a mozgásunk is ügyetlenebbé válik, ráadásul túlzottan magabiztosak leszünk tőle. Kérdés tehát, hogy valóban ügyesebben fogunk-e beszélni egy idegen nyelven akkor, ha iszunk. Úgy tűnik, azon múlik a teljesítményjavulás, hogy a semminél többet, de ne túl sokat igyunk.

Brit és holland tudósok utánajártak a kérdésnek, és kiderült, valóban gördülékenyebben beszélnek egy idegen nyelven azok, akik megittak egy kevéske alkoholt.

AJournal of Psychopharmacology című szaklapban publikált tanulmányban ismertetett kutatásban 50 német anyanyelvű kísérleti alanyt vizsgáltak meg a Maastricht University hallgatói közül. Minden résztvevő iszik néha alkoholt, és mivel holland nyelvű órákat hallgatnak, mind letettek már egy holland nyelvvizsgát.

A kísérleti alanyokat arra kérték, beszélgessenek két percen keresztül kötetlenül valakivel hollandul. A csapat egyik felének a beszélgetés előtt vizet adtak, a másik felének viszont alkoholt. Az alkohol mennyiségét gondosan kiszámolták, mindenki a testsúlyával arányos, kis mennyiségű italt kapott.

via GIPHY

A beszélgetést felvették, majd két holland anyanyelvű ember meghallgatta az anyagot, és pontozta a résztvevők teljesítményét - ők nem tudták, ki ivott alkoholt, és ki nem.

A kísérleti alanyokat szintén arra kérték, pontozzák a saját teljesítményüket.

Érdekes módon a kísérleti alanyok saját magukat nem ítélték meg magabiztosabban, ha alkoholt fogyasztottak. Ezzel együtt a holland anyanyelvű pontozók úgy ítélték meg, valóban jobban beszéltek azok, akik ittak alkoholt.

Elsősorban a kiejtésen javított a mérsékelt alkoholfogyasztás. A nyelvhelyességi kérdésekben nem volt különbség azok között, akik szeszt és azok között, akik vizet ittak.

A kutatók kiemelik, hogy ez a pozitív hatás csak mérsékelt alkoholfogyasztás esetén érzékelhető. Aki sokat iszik, annak romlani fog a teljesítménye. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mivel a kísérleti alanyok tudták, hogy alkoholt vagy vizet isznak, kérdéses, hogy a szesz biológiai vagy pszichológiai hatásai érvényesültek-e esetükben. A kutatók úgy vélik, a kísérletet érdemes lenne elvégezni úgy is, hogy az alanyok esetében ez a placebóhatás ne érvényesülhessen. Azt is ajánlják, hogy ismételjék meg a kísérletet más anyanyelvű emberekkel is. Úgy tűnik azonban, az eredmények nem nyelvspecifikusak, mert egy 1972-es amerikai kísérlet bebizonyította, hogy az angol anyanyelvűek kevés alkohol hatása alatt jobban beszélnek thaiul.

via TIMES

Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Madonna séfet keres - Jelentkezz, ha mersz!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...