Az egész világon hiány lehet az egyik legkedveltebb szószból

Nagy bajban vannak a hamburger és a sült krumpli szerelmesei, a főleg amerikai ételeket színesítő ketchupból ugyanis egyre nagyobb (lesz) a hiány – ráadásul az egész világon.

Könnyen lehet, hogy érdemes lesz megtanulni házi ketchupot készíteni, egy új tanulmány szerint ugyanis hamarosan hiánycikké válhat a ketchup a klímaváltozás miatt – írja a Telegraph cikkére hivatkozva az index.hu. A globális paradicsomtermelés a következő években a felére csökkenhet, ugyanis a három legnagyobb ipari paradicsomtermelő országot – Olaszországot, Kínát és az Egyesült Államokat súlyosan veszélyezteti a klímaválság.

Bajban a ketchup

A Dániában található Aarhus Egyetem kutatócsoportja jelenleg is egy olyan matematikai modellen dolgozik, amely azt vitatott megállapítani, hogyan hathat a termelésre klímaváltozás. A szakemberek 5 különböző, a jövőben esedékes klímaváltozási forgatókönyvet vázoltak fel.

A kutatási eredmények alapján 2050-re körül-belül 60 százalékos visszaesés várható a paradicsomtermesztésben, az azt követő további ötven évben pedig a paradicsomtermés az eddigi felére csökkenhet.

Házi ketchup 1939-ből

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ...

Ketchup házilag Kittitől

A bolti ketchupokhoz nem fűlik a fogam. Paradicsom ízét kevéssé, cukorét annál inkább érzem ezeken a termékeken. Anyukám rengeteget dicsért ketchupreceptje ez, ő is az egyik anyai ági ...

A legrosszabb forgatókönyv szerint 2040 és 2069 között a legnagyobb paradicsomtermelő régiókban a hőmérséklet 2,6°C-kal, 2070 és 2099 között pedig 5°C-kal emelkedhet az 1980-2009 közötti időszakhoz képest. Eszerint 2050 környékére a mostani évi 14 millió tonnáról 7 millió tonnára csökkenne.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...