Valójában ki dobta el az első paradicsomot 74 éve?

A spanyolok paradicsomdobálásról híres fesztiváljáról már hallottunk, de honnan ered? Miért vágják egymáshoz a paradicsomot, ahelyett, hogy megennék?

A Spanyolország keleti részén található Buñol városát minden évben ezrek özönlik el, hogy a La Tomatina keretein belül paradicsomcsatában vegyenek részt.

Ki dobta az első paradicsomot?

Buñol körülbelül 30 km-re fekszik a Földközi-tengertől, és egy igazi idilli kisváros, ami körülbelül 9000 állandó lakost számlál akkor, amikor éppen nem lepik el aparadicsomcsatára vágyó turisták. A világ egyik legnagyobb ételharcának számító La Tomatina nem csak a spanyolokat vonzza, külföldről is szép számmal érkeznek lelkes paradicsomdobálók. A résztvevők szó szerint a fejük búbjától a talpukig paradicsomban úsznak, miközben a csata pirosra festi a harc színterét is.

A La Tomatina gyökerei az 1940-es évek közepére vezethetők vissza, amikor Buñolban tulajdonképpen dühből került sor az első nyilvános paradicsomdobálásra. A fesztivál hivatalos honlapja szerint 1945 augusztusának utolsó szerdáján, a város főterén éppen felvonulást tartottak, a menetben pedig órásjelmezbe bújt emberek is meneteltek.

Az egyik résztvevő jelmezének fej része egy fiatalokból álló csoportnak köszönhetően a földön landolt, ami miatt a maskarás férfi feldühödött. Mérgében pusztításba kezdett, és ami az útjába akadt, letarolta, így történt, hogy dühének egy paradicsomos bódé is az áldozatául esett. A felvonulás nézőinek sem kellett több, felkapták a paradicsomokat, és belekezdtek az őrült hajigálásba.

Aszalt paradicsom olajban

Nők lapja konyha magazinban találtam ezt a remek és ízletes receptet. Az átlagostól apróbb paradicsomot vegyünk, és olyat aminek vékony a héja, de nem feltétlenül koktél paradicsomot. ...

Egy időben még be is tiltották a fesztivált

A következő évben egy kisebb csoport, paradicsomokkal megpakolva újra összegyűlt a városkában, és megemlékezve az előző évben történtekre, megdobálták egymást a gyümölcsökkel. Az évek alatt aztán a paradicsomdobálás hagyománnyá vált, és egészen addig folytatódott, amíg az 1950-es évek elején be nem tiltották. Az ok igen prózai volt: Francisco Franco spanyol diktátor nem tűrt meg semmilyen rendezvényt, aminek nem volt vallási vonatkozása.

Miután azonban 1957-ben a tiltás ellenére mégis megtartották a fesztivált - amelynek során a résztvevők egy koporsóban vittek végig a városon egy hatalmas paradicsomot - a hatóságok újra engedélyeztek La Tomatinát. Azóta hivatalos fesztivállá vált, és minden évben igazi látványosságnak számít, amire a világ minden pontjáról érkeznek látogatók. A paradicsomdobálás jellemzően 1 órán keresztül tart, és mivel a paradicsom savtartalma magas, miután a locsolókocsik lemossák Buñol utcáit, a város a legtisztább települések közé sorolhatja magát.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...