Valóban vastagbélrákot okoznak a szénsavas üdítőitalok? Friss kutatási eredmények

Napi egy doboz üdítőital hozzájárulhat a vastagbéldaganatok gyorsabb növekedéséhez - derül ki egy friss amerikai kutatásból.

A Science c. folyóiratban megjelent friss kutatási eredmények szerint a rendszeres üdítőital-fogyasztás hozzájárulhat a vastagbéldaganatok gyorsabb növekedéséhez.

Közismert, hogy mára a túlsúly, az elhízás világméretű problémákat okoz. A kialakult járványszerű helyzet hátterében elsősorban az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll. Tudományosan bizonyított, hogy az elhízás önmagában kockázati tényezője egyes daganatos megbetegedéseknek, közöttük a vastagbélráknak is.

A fogyasztói társadalmak virágzásával törtek előtérbe az üdítőitalok is, amelyek egy része ma már kapható hozzáadottcukor-mentes formában is, de a piacot még ma is a hozzáadott cukrot is tartalmazó termékek uralják. Az élelmiszeriparban gyakran különféle, pl. kukoricából készült, glükózt és fruktózt tartalmazó szirupokkal édesítik ezeket a termékeket.

A new yorki Weill Cornell Medicine intézet kutatói daganatos megbetegedésekre hajlamos, de nem elhízott egereken vizsgálták az üdítőitalok édesítésénél gyakran használt, ún. magas fruktóztartalmú (HFCS) kukoricaszirup rendszeres fogyasztásának hatását. Az egerek 8 héten át, napi szinten fogyasztottak kukoricaszirupot. Az egerek olyan mennyiségű kukoricaszirupot fogyasztottak, ami egy doboznyi üdítőitalnak felel meg egy felnőtt ember esetében. A kísérlet során kiderült, hogy a szirupban található fruktóz a lebontását követően fokozta a daganatos sejtek növekedésének ütemét illetve kedvezőtlen hatással volt a daganat stádiumának súlyosságára.

Természetesen annak érdekében, hogy pontosan megismerhessük, milyen hatással van a HFCS az emberi szervezetre további, hosszú távú kutatások szükségesek. Az azonban biztos, hogy az egészségtelen táplálkozás, a rendszeres, napi szintű cukorfogyasztás (akár pl. az üdítőitalokban található "rejtett" cukor formájában) jelentős mértékben hozzájárul egészségi állapotunk romlásához, a túlsúlyhoz, az elhízáshoz, az ún. metabolikus szindróma kialakuláshoz és egyes a daganatos betegségek kialakulásához is. A fentiek azonban nem jelentik azt, hogy alkalmanként ne lehetne cukrot vagy cukrot tartalmazó üdítőitalokat fogyasztani, a lényeg a mennyiségen, a gyakoriságon és a mértéken van.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...