Valóban vastagbélrákot okoznak a szénsavas üdítőitalok? Friss kutatási eredmények

Napi egy doboz üdítőital hozzájárulhat a vastagbéldaganatok gyorsabb növekedéséhez - derül ki egy friss amerikai kutatásból.

A Science c. folyóiratban megjelent friss kutatási eredmények szerint a rendszeres üdítőital-fogyasztás hozzájárulhat a vastagbéldaganatok gyorsabb növekedéséhez.

Közismert, hogy mára a túlsúly, az elhízás világméretű problémákat okoz. A kialakult járványszerű helyzet hátterében elsősorban az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll. Tudományosan bizonyított, hogy az elhízás önmagában kockázati tényezője egyes daganatos megbetegedéseknek, közöttük a vastagbélráknak is.

A fogyasztói társadalmak virágzásával törtek előtérbe az üdítőitalok is, amelyek egy része ma már kapható hozzáadottcukor-mentes formában is, de a piacot még ma is a hozzáadott cukrot is tartalmazó termékek uralják. Az élelmiszeriparban gyakran különféle, pl. kukoricából készült, glükózt és fruktózt tartalmazó szirupokkal édesítik ezeket a termékeket.

A new yorki Weill Cornell Medicine intézet kutatói daganatos megbetegedésekre hajlamos, de nem elhízott egereken vizsgálták az üdítőitalok édesítésénél gyakran használt, ún. magas fruktóztartalmú (HFCS) kukoricaszirup rendszeres fogyasztásának hatását. Az egerek 8 héten át, napi szinten fogyasztottak kukoricaszirupot. Az egerek olyan mennyiségű kukoricaszirupot fogyasztottak, ami egy doboznyi üdítőitalnak felel meg egy felnőtt ember esetében. A kísérlet során kiderült, hogy a szirupban található fruktóz a lebontását követően fokozta a daganatos sejtek növekedésének ütemét illetve kedvezőtlen hatással volt a daganat stádiumának súlyosságára.

Természetesen annak érdekében, hogy pontosan megismerhessük, milyen hatással van a HFCS az emberi szervezetre további, hosszú távú kutatások szükségesek. Az azonban biztos, hogy az egészségtelen táplálkozás, a rendszeres, napi szintű cukorfogyasztás (akár pl. az üdítőitalokban található "rejtett" cukor formájában) jelentős mértékben hozzájárul egészségi állapotunk romlásához, a túlsúlyhoz, az elhízáshoz, az ún. metabolikus szindróma kialakuláshoz és egyes a daganatos betegségek kialakulásához is. A fentiek azonban nem jelentik azt, hogy alkalmanként ne lehetne cukrot vagy cukrot tartalmazó üdítőitalokat fogyasztani, a lényeg a mennyiségen, a gyakoriságon és a mértéken van.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...