Így készül a legfinomabb földkupac, a vakondtúrás-torta

A púpos, földkupacra emlékeztető torta szerencsére jóval finomabb, mint egy tényleges vakondtúrás: tejszínes krémet és banánt rejt a gazdagon kakaós piskóta. Elkészíteni pedig a szó legszorosabb értelmében gyerekjáték: elszórakozhatunk a kivájásával, megöltésével, majd pedig a túrás megformázásával. Utána már csak az édes élvezetek várnak, egy csodás tortaszelet formájában.

Vannak azok a sütemények, amelyek pofonegyszerűnek tűnnek, mégis szörnyen bonyolultak (lásd: croissant), a házi cukrászok nagy szerencséjére azonban több olyan recept van, ami ennek épp a fordítottja: bonyolultnak tűnnek, miközben gyerekjáték az elkészítésük. A vakondtúrás-torta ezen receptek flottájának zászlóshajóján utazik – kívülről komplexnek tűnik, a belseje azonban (az édes banánon és lágy tejszínes krémen kívül persze) nem rejt mást, mint néhány gyors és egyszerű folyamatot. Nézzük ezek lépéseit, készítsük el a saját, kupolás vakondtúrás-tortánkat!

A vakondtúrás-torta receptjéért kattints a képre!

Néhány fontos tipp a tökéletes vakondtúráshoz:

  • a sütemény alapvetően kakaós, azonban mindenképpen tegyünk a masszába egy kevés instant kávét, mert ez jobban előhozza, komplexebbé teszi a kakaós tésztákat
  • miután kisült a piskóta, hagyjuk teljesen, de tényleg teljesen kihűlni: ha melegen kezdenénk el vágni és kivájni, veszélybe sodornánk a tortánk épségét
  • ne vékonyítsuk el túságosan a torta oldalát és alját, amikor kivájjuk a közepét, mert így akár össze is dőlhet a vakondtúrás
A vakondtúrás-torta receptjéért kattints a képre!
  • a felvágott banánokra csöpögtethetünk egy kevés citromlevet, ez megakadályozza, hogy bebarnuljanak a szabad levegőn és a tortában
  • amikor felverjük a krémet, mind a tejszín, mind a mascarpone legyen hűtőhideg: így gyorsabban besűrűsödik a hab, és kevesebb ideje lesz szétesni
  • tálalás előtt egy kicsit pihentethetjük a tortát a hűtőben, azonban hosszú ideig ne hagyjuk állni, nehogy felpuhuljon a piskóta és elkezdjen szétcsúszni (erre kicsi az esélyt, de megeshet)

Készítsünk klasszikus vakondtúrás-tortát:

Hozzávalók a piskótához:

70 g cukrozatlan kakaópor, 180 ml víz (forró), 150 g nádcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 120 ml napraforgó olaj, 120 ml író, 190 g finomliszt, 0.5 teáskanál sütőpor, 0.5 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 teáskanál instant kávé

Hozzávalók az összeállításhoz:

250 g mascarpone, 250 ml habtejszín, 1 csomag zselatinfix, 2 db banán

A kakaóport és a forró vizet egy nagy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, olajat, írót, instant kávét és az egészet simára dolgozzuk. Hozzászitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát valamint a sót, és gyors mozdulatokkal elkeverjük a masszát.

A vakondtúrás-torta receptjéért kattints a képre!

A sütőt előmelegítjük 175 fokra és kiolajozunk egy 22 centis, kapcsos tortaformát. Beleöntjük a masszát, és 30-35 perc alatt készre sütjük (végezzünk tűpróbát). A piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt, levágjuk a torta púpos tetejét. A piskótára egy kistányért helyezünk, majd késsel körbevágjuk (maradjon egy nagyjából 2-3 centis perem). A körbevágott részt egy kanál segítségével kivájjuk úgy, hogy alul lapos felületet kapjunk (ne szakítsuk át a piskóta alját, maradjon ott is tészta). A levágott és kivájt részeket félretesszük, ezek fogják alkotni a vakondtúrás külsejét.

A mascarponét és tejszínt egy tálba öntjük, majd kézi mixerrel elkezdjük habosítani. Amikor már kicsit sűrűbb az állaga, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a zselatinfixet és tovább verjük. Stabil, de habos krémet kell kapnunk.

A vakondtúrás-torta receptjéért kattints a képre!

A banánokat hosszában félbevágjuk, majd elrendezzük a kivájt piskóta aljában, hogy mindenhová jusson. A banánokra halmozzuk a tejszínes krémet, hogy egy méretes kupolát kapjunk.

A félretett piskótarészeket összemorzsoljuk, majd a tejszínes kupolára szórjuk. Óvatosan rá is nyomkodhatunk, hogy biztosan leragadjanak a szemek. Teljesen vonjuk be a tortát, hogy ne maradjanak fehér részek. Friss zöldfűszerágakkal akár „gazosíthatjuk” is a vakondtúrás kinézetét.

A vakondtúrás-torta receptjéért kattints a képre!

A vakondtúrás-torta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a különleges finomságokat is készítsd el:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!