Vannak azok a sütemények, amelyek pofonegyszerűnek tűnnek, mégis szörnyen bonyolultak (lásd: croissant), a házi cukrászok nagy szerencséjére azonban több olyan recept van, ami ennek épp a fordítottja: bonyolultnak tűnnek, miközben gyerekjáték az elkészítésük. A vakondtúrás-torta ezen receptek flottájának zászlóshajóján utazik – kívülről komplexnek tűnik, a belseje azonban (az édes banánon és lágy tejszínes krémen kívül persze) nem rejt mást, mint néhány gyors és egyszerű folyamatot. Nézzük ezek lépéseit, készítsük el a saját, kupolás vakondtúrás-tortánkat!
Néhány fontos tipp a tökéletes vakondtúráshoz:
- a sütemény alapvetően kakaós, azonban mindenképpen tegyünk a masszába egy kevés instant kávét, mert ez jobban előhozza, komplexebbé teszi a kakaós tésztákat
- miután kisült a piskóta, hagyjuk teljesen, de tényleg teljesen kihűlni: ha melegen kezdenénk el vágni és kivájni, veszélybe sodornánk a tortánk épségét
- ne vékonyítsuk el túságosan a torta oldalát és alját, amikor kivájjuk a közepét, mert így akár össze is dőlhet a vakondtúrás
- a felvágott banánokra csöpögtethetünk egy kevés citromlevet, ez megakadályozza, hogy bebarnuljanak a szabad levegőn és a tortában
- amikor felverjük a krémet, mind a tejszín, mind a mascarpone legyen hűtőhideg: így gyorsabban besűrűsödik a hab, és kevesebb ideje lesz szétesni
- tálalás előtt egy kicsit pihentethetjük a tortát a hűtőben, azonban hosszú ideig ne hagyjuk állni, nehogy felpuhuljon a piskóta és elkezdjen szétcsúszni (erre kicsi az esélyt, de megeshet)
Készítsünk klasszikus vakondtúrás-tortát:
Hozzávalók a piskótához:
70 g cukrozatlan kakaópor, 180 ml víz (forró), 150 g nádcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 120 ml napraforgó olaj, 120 ml író, 190 g finomliszt, 0.5 teáskanál sütőpor, 0.5 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 teáskanál instant kávé
Hozzávalók az összeállításhoz:
250 g mascarpone, 250 ml habtejszín, 1 csomag zselatinfix, 2 db banán
A kakaóport és a forró vizet egy nagy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, tojást, olajat, írót, instant kávét és az egészet simára dolgozzuk. Hozzászitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát valamint a sót, és gyors mozdulatokkal elkeverjük a masszát.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra és kiolajozunk egy 22 centis, kapcsos tortaformát. Beleöntjük a masszát, és 30-35 perc alatt készre sütjük (végezzünk tűpróbát). A piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, levágjuk a torta púpos tetejét. A piskótára egy kistányért helyezünk, majd késsel körbevágjuk (maradjon egy nagyjából 2-3 centis perem). A körbevágott részt egy kanál segítségével kivájjuk úgy, hogy alul lapos felületet kapjunk (ne szakítsuk át a piskóta alját, maradjon ott is tészta). A levágott és kivájt részeket félretesszük, ezek fogják alkotni a vakondtúrás külsejét.
A mascarponét és tejszínt egy tálba öntjük, majd kézi mixerrel elkezdjük habosítani. Amikor már kicsit sűrűbb az állaga, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a zselatinfixet és tovább verjük. Stabil, de habos krémet kell kapnunk.
A banánokat hosszában félbevágjuk, majd elrendezzük a kivájt piskóta aljában, hogy mindenhová jusson. A banánokra halmozzuk a tejszínes krémet, hogy egy méretes kupolát kapjunk.
A félretett piskótarészeket összemorzsoljuk, majd a tejszínes kupolára szórjuk. Óvatosan rá is nyomkodhatunk, hogy biztosan leragadjanak a szemek. Teljesen vonjuk be a tortát, hogy ne maradjanak fehér részek. Friss zöldfűszerágakkal akár „gazosíthatjuk” is a vakondtúrás kinézetét.
A vakondtúrás-torta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a különleges finomságokat is készítsd el: