5 ételtípus, amit mindig olajjal főzz, soha ne vajjal

Úgy tűnhet, a konszenzus folyton változik azzal kapcsolatban, hogy olajjal vagy vajjal főzni egészségesebb-e. Anélkül, hogy felszállnánk erre a vonatra, nézzünk pár olyan ételt, amelyben tényleg soha nem érdemes vajat használni.

A vajjal főzés egy időben úgy jelent meg a konyhai eljárások horizontján, mint egy ízesebb, dekadensebb főzési technika, emellett éppen divatos dolognak is számított, hiszen mindenki hirtelen felfigyelt a francia gasztronómiára, annak trükkjeit, fogásait akarta utánozni, köztük a vajjal főzést is. Persze jött aztán az ellenhullám is: a sok vita és szócséplés arról, hogy most akkor melyik zsiradék egészségesebb, melyiket kell beépíteni az étrendünkbe, satöbbi, satöbbi.

Ekkora zajban pedig nem csoda, ha egyrészt nem tudjuk már, mit is gondoljunk a vajról, az olajról, másrészt az sem, hogy az egészség témaköre mellett háttérbe szorult a „lényeg” – nevesen a konyhai alkalmasság technikai kérdése. Hiszen továbbra is vannak olyan ételek, amelyeket abszolút nem érdemes vajjal főzni: ezeket fogjuk sorra venni az alábbi cikkben.

5 ételtípus, amit mindig olajjal főzz, soha ne vajjal

Zöldségfasírtok

Ha a fasírtok alapját adó zöldségeket vajban pároljuk, az még hagyján, hiszen az egy gyengédebb konyhai eljárás, ami nem igényel magas hőfokot, ezt pedig a vaj is jobban viseli. De a kész „pogácsáknak” már erőteljesebb láng kell, hogy kellemesen megpiruljanak.

Ezt a második sütést már érdemes olajjal végezni, még akkor is, ha nem kisdarabos, hanem egybesült fasírtot készítünk.

Egybesült lencsés gombafasírt

Egyes egybensült húskenyerek elbújhatnának a most bemutatkozó gombás, lencsés, diós fasírt elől. Persze ez nem verseny. Készítsük el mindenesetre az alábbi gombafasírtot akkor, ha ...

Céklás vegán fasírt

Kevés főtt rizsből és pár enyhén aszott héjától megszabadított, fehér-rózsaszín-cirmos céklából készült ez a rögtönzött, maradékmentő fasírt. Frissen bekeverve és sülve is ...

Lupinifasírt sok zöldséggel

Cukkini, kápia, és többféle hagyma kerül az összepürézett farkasbab mellé. Főtt burgonya és egy-két kanál liszt tartja össze, utóbbit alternatív lisztekkel is helyettesíthetjük, ...

Bundáskenyerek

Alapvetően ennek az elemnek nem kéne a listában szerepelnie – hiszen a klasszikus magyar bundás esetében nem is kérdés, hogy a felhasznált sütőzsiradék olaj lesz. Azonban időközben kinyílt a világ, ennek eredménye pedig többek között az édes bundáskenyerek megjelenése volt.

Egyesek szerint az amerikai (vagy francia?) változathoz tényleg jobban illik a vaj, persze olajban sütve sem lesz rosszabb a kenyér, ráadásul megúszhatjuk a hosszas sütés során megégő vaj kellemetlen szagát és a szeletekbe beivódó ízét.

Klasszikus bundáskenyér

Az egyik legegyszerűbb és egyben legnagyobb "soulfood"-unk, a szívmelengető bundáskenyér. A nap bármely szakában képes jólesni egy bögre forró tea társaságában.

Sült hússzeletek

Ne alkalmazzuk a halaknál jól bevált módszert (fele-fele olívaolajban és vajban sütés) hússzeletek esetében: mivel ezek gyakran hosszabb sütést igényelnek, félő, hogy a serpenyőben odakozmálna a vaj ez idő alatt.

Ha mégis valamilyen karakteresebb ízű zsiradékot szeretnénk bevetni, essen a választásunk egy olyan olívaolajra, ami magasabb hőfokokat is kibír.

Holstein szelet csirkemellből

Bár eredetileg sertéshúsból készül a Holstein-szelet, nekünk nagymamám mindig csirkemellből csinálta, így számomra ez az igazi. A húst lassú lángon, bő zsiradékban szoktuk omlósan ...

Sertésszűz Budapest módra

Aki szereti igazán a magyaros ízvilágot, annak biztosan tetszeni fog ez a változat is. A nagy klasszikus, bélszín Budapest módra, kissé egyszerűbb változatát készítettük el, háziasan. ...

Pirított zöldségek

Megannyi zöldség akad, amelynek tökéletes aromája csak akkor bújik elő, ha az alapanyagot extrémmagas hőfokon sütjük, szinte grillezzük (már amennyire a konyhai, gáztűzhelyes körülmények engedik). Mindehhez persze az is kell majd, hogy az enyhén édeskés, kesernyés, pirult ízt ne árnyékolja be a sütőzsiradék kozmált jelenléte.

Minden nagy lángon sülő ételnél igaz: az olaj jobb, mint a vaj.

Misoval grillezett padlizsán

Egyből kétféle módon is elkészíthetitek ezt az ázsiai ízvilágú vegán fogást. Gyors és nagyszerű, édes és sós, umamigazdag fogás, olyan hatalmas ízbomba, hogy szerintem a legjobb a ...

Palacsinták

Az olyan édességek tésztái és masszái, mint a palacsinta (mind az amerikai, mind a magyar) vagy a császármorzsa ugyan gyengédebb hőfokot igényelnek az átsüléshez, mégsem viselik jól, ha vajban sütjük őket olaj helyett. Ennek oka, hogy a hosszas használat során a serpenyőnk átforrósodik, és szinte azonnal megégeti a beledobott vajkockákat: a szenes pörzsanyag pedig minden egyes kisütött palacsintára ráragad majd.

Egyszerű vegán palacsinta

Hogy senki ne maradjon ki a palacsintázás élményéből, elkészítettük a lehető legegyszerűbb vegán palacsintatésztát, ami ugyanolyan gyorsan és macera nélkül összedobható, mint ...

Amerikai palacsinta alaprecept

Egy igazi ráérős reggeli része, az amerikaiak kedvence, íme a nálunk ismertnél jóval vastagabb, szivacsos, könnyű palacsinta. Ajánlom azoknak, akik mindig sóvárogva nézték a filmekben ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas (néha hajmeresztő) konyhai tippek várnak itt:

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...