Omlós, meleg, édes finomság, amit akár az ünnepi vacsoraasztalra is elkészíthetsz a családnak és a vendégeknek, mert garantáltan nagy siker lesz!
1. Válaszd ki a megfelelő almákat
Nem minden alma egyforma, így nem minden alma lesz ugyanolyan finom. Vannak olyan fajták, amelyek kásásak lesznek, más típusok pedig éppen ellenkezőleg, túlságosan kemények maradnak a sütés után. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobb erre a célra a Gála alma, valamint a Fuji és Jonathán, amelyek kellemesen megpuhulnak belül, de megőrzik a formájukat a sütés után is. Személyenként egy almával számolj. Nem számít, hogy egyszerre hányat sütsz meg – csak válassz olyan edényt, amelyben elférnek az almák úgy, hogy alig marad üres hely közöttük.
2. Magozd ki az almáidat
Ehhez azonban semmiképpen se használj egy almamagozót, mivel az teljesen átvágja a gyümölcsöt az aljáig, a cél pedig, hogy egy szép mélyedést alakíts ki az almádban. Távolítsd el a gyümölcs szárát és a magokat, de az alját hagyd meg, így a közepén megtöltheted minden jóval. Először egy kis késsel vágd ki az alma közepét, húzd ki, majd egy kanállal távolítsd el a megmaradt magokat. Ehhez egy éles szélű kanál, például egy mérőkanál a legmegfelelőbb eszköz, de akár egy dinnyevájót is bevethetsz ennél a lépésnél.
3. Töltsd meg az almákat finomságokkal
Az elkészült almákat helyezd egy edénybe, amiben majd megsütöd őket. Figyelj rá, hogy az edény oldala legalább 5 cm magas legyen, és ne legyen túl sok üres tér az almák körül. Ezután tölts meg minden almát ízlés szerint. Almánként nagyjából egy kanálnyi édesítővel számolj. Ez lehet szemcsés vagy folyékony is, tehát használhatsz barna- vagy kókuszvirágcukrot, juharszirupot vagy mézet.
4. Fűszerezz
Adj hozzá egy-két csipetnyit a kedvenc fűszeredből: fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, kardamom és gyömbér is kerülhet bele. A csipet sóról se feledkezz meg, hogy előhozza az ízeket. Néhány kocka vaj almánként segít, hogy még szaftosabbak és finomabbak legyen a végeredmény. Nem számít, hogy milyen sorrendben teszed ezeket a hozzávalókat az almákba, hiszen sütés közben összeolvadnak majd.
5. Add hozzá a folyadékot, majd jöhet a sütés
Hogy megelőzd, hogy megégjenek az almák vagy hozzáragadjanak az edényhez sütés közben, önts nagyjából 3 cm magasan folyadékot közéjük. Ez abban is segít, hogy puhábbak legyenek a gyümölcsök a végén. A víz a legegyszerűbb választás, amit a fűszerek és az édesítő, valamint az alma leve megízesít sütés közben. Ha édesebb szószra vágysz, használj friss almaecetet – sőt, akár egy löttyintésnyi bourbont vagy brandy-t is hozzáadhatsz. Az almákat 180 fokos sütőben süsd 40-45 percig, hogy teljesen megpuhuljanak. Harminc perc után nézz rájuk, és ha a folyadékod elpárolgott, az edény felülete pedig száraz, akkor adj hozzá belőle még.
6. Tálald forrón, tejszínnel vagy fagylalttal
Amikor kiveszed a sült almákat a sütőből, hagyd 5-10 percig pihenni őket, hogy ne legyenek annyira forróak. Az almák mellé locsolj egy keveset a sütéshez használt folyadékból is. Ezután jöhet egy kis tejszín, de akár fagylaltot vagy joghurtot is tálalhatsz a gyümölcsök mellé!
Ezeket olvastad már?
8 ötlet ADVENTI KOSZORÚ készítéséhez, ha valami különlegeset szeretnél
Már csak néhány hét van karácsonyig, a gyorsan múló heteket pedig mivel mással lehet jobban szimbolizálni, mint az adventi koszorúval! Hoztunk pár garantáltan szuper ötletet!
Szász Nóri7 tipp, hogyan készíts gőzölgő párolt körtét a hideg téli...
Szuper egyszerű, mégis elegáns és laktató téli desszert a párolt körte. A vörösborostól a kardamomig mutatjuk a legfinomabb elkészítési változatokat.
Szász Nóri13 tipp álmaid sajttáljához
Jó sajttálat összeállítani, ami nem csak egymásra halmozott sajtdarabok kuszasága nem is olyan egyszerű, mint gondolnád. De mi segítünk!
Szász NóriKészítsd te is úgy a csokimousse-t, mint a legmenőbb séfek!
A csokimousse egy nagyon könnyű, lágy édesség, és bár a végeredmény szinte lebeg, az elkészítése igényel néhány technikai trükköt. Mutatjuk!
Szász Nóri