Vajas-fahéjas SÜLT ALMA lépésről lépésre: a legédesebb karácsonyi finomság

Útmutató a hideg hónapok sláger desszertjéhez, a sült almához, ami a karácsonyi asztalon is megállja a helyét.

Omlós, meleg, édes finomság, amit akár az ünnepi vacsoraasztalra is elkészíthetsz a családnak és a vendégeknek, mert garantáltan nagy siker lesz!

1. Válaszd ki a megfelelő almákat

Nem minden alma egyforma, így nem minden alma lesz ugyanolyan finom. Vannak olyan fajták, amelyek kásásak lesznek, más típusok pedig éppen ellenkezőleg, túlságosan kemények maradnak a sütés után. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobb erre a célra a Gála alma, valamint a Fuji és Jonathán, amelyek kellemesen megpuhulnak belül, de megőrzik a formájukat a sütés után is. Személyenként egy almával számolj. Nem számít, hogy egyszerre hányat sütsz meg – csak válassz olyan edényt, amelyben elférnek az almák úgy, hogy alig marad üres hely közöttük.

2. Magozd ki az almáidat

Ehhez azonban semmiképpen se használj egy almamagozót, mivel az teljesen átvágja a gyümölcsöt az aljáig, a cél pedig, hogy egy szép mélyedést alakíts ki az almádban. Távolítsd el a gyümölcs szárát és a magokat, de az alját hagyd meg, így a közepén megtöltheted minden jóval. Először egy kis késsel vágd ki az alma közepét, húzd ki, majd egy kanállal távolítsd el a megmaradt magokat. Ehhez egy éles szélű kanál, például egy mérőkanál a legmegfelelőbb eszköz, de akár egy dinnyevájót is bevethetsz ennél a lépésnél.

3. Töltsd meg az almákat finomságokkal

Az elkészült almákat helyezd egy edénybe, amiben majd megsütöd őket. Figyelj rá, hogy az edény oldala legalább 5 cm magas legyen, és ne legyen túl sok üres tér az almák körül. Ezután tölts meg minden almát ízlés szerint. Almánként nagyjából egy kanálnyi édesítővel számolj. Ez lehet szemcsés vagy folyékony is, tehát használhatsz barna- vagy kókuszvirágcukrot, juharszirupot vagy mézet.

4. Fűszerezz

Adj hozzá egy-két csipetnyit a kedvenc fűszeredből: fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, kardamom és gyömbér is kerülhet bele. A csipet sóról se feledkezz meg, hogy előhozza az ízeket. Néhány kocka vaj almánként segít, hogy még szaftosabbak és finomabbak legyen a végeredmény. Nem számít, hogy milyen sorrendben teszed ezeket a hozzávalókat az almákba, hiszen sütés közben összeolvadnak majd.

5. Add hozzá a folyadékot, majd jöhet a sütés

Hogy megelőzd, hogy megégjenek az almák vagy hozzáragadjanak az edényhez sütés közben, önts nagyjából 3 cm magasan folyadékot közéjük. Ez abban is segít, hogy puhábbak legyenek a gyümölcsök a végén. A víz a legegyszerűbb választás, amit a fűszerek és az édesítő, valamint az alma leve megízesít sütés közben. Ha édesebb szószra vágysz, használj friss almaecetet – sőt, akár egy löttyintésnyi bourbont vagy brandy-t is hozzáadhatsz. Az almákat 180 fokos sütőben süsd 40-45 percig, hogy teljesen megpuhuljanak. Harminc perc után nézz rájuk, és ha a folyadékod elpárolgott, az edény felülete pedig száraz, akkor adj hozzá belőle még.

6. Tálald forrón, tejszínnel vagy fagylalttal

Amikor kiveszed a sült almákat a sütőből, hagyd 5-10 percig pihenni őket, hogy ne legyenek annyira forróak. Az almák mellé locsolj egy keveset a sütéshez használt folyadékból is. Ezután jöhet egy kis tejszín, de akár fagylaltot vagy joghurtot is tálalhatsz a gyümölcsök mellé!

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...