Vajas-fahéjas SÜLT ALMA lépésről lépésre: a legédesebb karácsonyi finomság

Útmutató a hideg hónapok sláger desszertjéhez, a sült almához, ami a karácsonyi asztalon is megállja a helyét.

Omlós, meleg, édes finomság, amit akár az ünnepi vacsoraasztalra is elkészíthetsz a családnak és a vendégeknek, mert garantáltan nagy siker lesz!

1. Válaszd ki a megfelelő almákat

Nem minden alma egyforma, így nem minden alma lesz ugyanolyan finom. Vannak olyan fajták, amelyek kásásak lesznek, más típusok pedig éppen ellenkezőleg, túlságosan kemények maradnak a sütés után. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobb erre a célra a Gála alma, valamint a Fuji és Jonathán, amelyek kellemesen megpuhulnak belül, de megőrzik a formájukat a sütés után is. Személyenként egy almával számolj. Nem számít, hogy egyszerre hányat sütsz meg – csak válassz olyan edényt, amelyben elférnek az almák úgy, hogy alig marad üres hely közöttük.

2. Magozd ki az almáidat

Ehhez azonban semmiképpen se használj egy almamagozót, mivel az teljesen átvágja a gyümölcsöt az aljáig, a cél pedig, hogy egy szép mélyedést alakíts ki az almádban. Távolítsd el a gyümölcs szárát és a magokat, de az alját hagyd meg, így a közepén megtöltheted minden jóval. Először egy kis késsel vágd ki az alma közepét, húzd ki, majd egy kanállal távolítsd el a megmaradt magokat. Ehhez egy éles szélű kanál, például egy mérőkanál a legmegfelelőbb eszköz, de akár egy dinnyevájót is bevethetsz ennél a lépésnél.

3. Töltsd meg az almákat finomságokkal

Az elkészült almákat helyezd egy edénybe, amiben majd megsütöd őket. Figyelj rá, hogy az edény oldala legalább 5 cm magas legyen, és ne legyen túl sok üres tér az almák körül. Ezután tölts meg minden almát ízlés szerint. Almánként nagyjából egy kanálnyi édesítővel számolj. Ez lehet szemcsés vagy folyékony is, tehát használhatsz barna- vagy kókuszvirágcukrot, juharszirupot vagy mézet.

4. Fűszerezz

Adj hozzá egy-két csipetnyit a kedvenc fűszeredből: fahéj, szerecsendió, szegfűbors, szegfűszeg, kardamom és gyömbér is kerülhet bele. A csipet sóról se feledkezz meg, hogy előhozza az ízeket. Néhány kocka vaj almánként segít, hogy még szaftosabbak és finomabbak legyen a végeredmény. Nem számít, hogy milyen sorrendben teszed ezeket a hozzávalókat az almákba, hiszen sütés közben összeolvadnak majd.

5. Add hozzá a folyadékot, majd jöhet a sütés

Hogy megelőzd, hogy megégjenek az almák vagy hozzáragadjanak az edényhez sütés közben, önts nagyjából 3 cm magasan folyadékot közéjük. Ez abban is segít, hogy puhábbak legyenek a gyümölcsök a végén. A víz a legegyszerűbb választás, amit a fűszerek és az édesítő, valamint az alma leve megízesít sütés közben. Ha édesebb szószra vágysz, használj friss almaecetet – sőt, akár egy löttyintésnyi bourbont vagy brandy-t is hozzáadhatsz. Az almákat 180 fokos sütőben süsd 40-45 percig, hogy teljesen megpuhuljanak. Harminc perc után nézz rájuk, és ha a folyadékod elpárolgott, az edény felülete pedig száraz, akkor adj hozzá belőle még.

6. Tálald forrón, tejszínnel vagy fagylalttal

Amikor kiveszed a sült almákat a sütőből, hagyd 5-10 percig pihenni őket, hogy ne legyenek annyira forróak. Az almák mellé locsolj egy keveset a sütéshez használt folyadékból is. Ezután jöhet egy kis tejszín, de akár fagylaltot vagy joghurtot is tálalhatsz a gyümölcsök mellé!

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...