Vajat olvasztani a mikrohullámú sütőben mindenképpen időspóroló művelet, nem árt azonban vigyázni vele, mindannyian tudjuk ugyanis, hogy ha túl sokáig van a vaj a mikróban, egyetlen pillanat alatt felrobbanhat.
De miért is robban fel a vaj?
Ahogy a The Takeout elmagyarázza, a vaj 80%-a tejzsír, 1-2%-a tej-szárazanyag, a többi pedig víz, így egy anyagban találkozik egymással a zsiradék és a víz, mely hő hatására pont úgy kezd el durranni, mint amikor serpenyőben sütve egy kis víz spriccelődik az olajra: csattog, pukkan, robban mindenfelé.
Hogy hogyan érheted el, hogy a vajad szépen, egyenletesen megolvadjon anélkül, hogy szétfröccsenne a mikróban?
A vaj melegítését mindig egy már eleve mikrózott tálban kell kezdeni, valamint érdemes alacsonyabbra állítani a mikró teljesítményét, ezzel biztos elkerülheted, hogy szétrobbanjon.
A gasztromagazin szerint a rövid ideig történő melegítés is lényeges. Azt javasolják, hogy 30 másodperc egy egész vajrúdnál megteszi a hatását, de ha ez nem működik, akkor szükség szerint 15 másodperces időközökben folytasd. Ha csak egy darabot olvasztanál, kezdd 15 másodperccel.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: