Így kerülheted el, hogy felrobbanjon a vaj a mikróban

Mikóban vajat olvasztani nem tűnik nehéz feladatnak, azonban, ha nem figyelünk, és egy kicsit hosszabb ideig tartjuk bent a melegben, bizony egy pillanat alatt felrobbanhat. Szerencsére néhány trükkel kibekkelhetjük a konyhai balesetet.

Vajat olvasztani a mikrohullámú sütőben mindenképpen időspóroló művelet, nem árt azonban vigyázni vele, mindannyian tudjuk ugyanis, hogy ha túl sokáig van a vaj a mikróban, egyetlen pillanat alatt felrobbanhat.

Könnyen megelőzheted, hogy BUMM legyen a vége

De miért is robban fel a vaj?

Ahogy a The Takeout elmagyarázza, a vaj 80%-a tejzsír, 1-2%-a tej-szárazanyag, a többi pedig víz, így egy anyagban találkozik egymással a zsiradék és a víz, mely hő hatására pont úgy kezd el durranni, mint amikor serpenyőben sütve egy kis víz spriccelődik az olajra: csattog, pukkan, robban mindenfelé.

Hogy hogyan érheted el, hogy a vajad szépen, egyenletesen megolvadjon anélkül, hogy szétfröccsenne a mikróban?

A vaj melegítését mindig egy már eleve mikrózott tálban kell kezdeni, valamint érdemes alacsonyabbra állítani a mikró teljesítményét, ezzel biztos elkerülheted, hogy szétrobbanjon.

A gasztromagazin szerint a rövid ideig történő melegítés is lényeges. Azt javasolják, hogy 30 másodperc egy egész vajrúdnál megteszi a hatását, de ha ez nem működik, akkor szükség szerint 15 másodperces időközökben folytasd. Ha csak egy darabot olvasztanál, kezdd 15 másodperccel.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek