Így kerülheted el, hogy felrobbanjon a vaj a mikróban

Mikóban vajat olvasztani nem tűnik nehéz feladatnak, azonban, ha nem figyelünk, és egy kicsit hosszabb ideig tartjuk bent a melegben, bizony egy pillanat alatt felrobbanhat. Szerencsére néhány trükkel kibekkelhetjük a konyhai balesetet.

Vajat olvasztani a mikrohullámú sütőben mindenképpen időspóroló művelet, nem árt azonban vigyázni vele, mindannyian tudjuk ugyanis, hogy ha túl sokáig van a vaj a mikróban, egyetlen pillanat alatt felrobbanhat.

Könnyen megelőzheted, hogy BUMM legyen a vége

De miért is robban fel a vaj?

Ahogy a The Takeout elmagyarázza, a vaj 80%-a tejzsír, 1-2%-a tej-szárazanyag, a többi pedig víz, így egy anyagban találkozik egymással a zsiradék és a víz, mely hő hatására pont úgy kezd el durranni, mint amikor serpenyőben sütve egy kis víz spriccelődik az olajra: csattog, pukkan, robban mindenfelé.

Hogy hogyan érheted el, hogy a vajad szépen, egyenletesen megolvadjon anélkül, hogy szétfröccsenne a mikróban?

A vaj melegítését mindig egy már eleve mikrózott tálban kell kezdeni, valamint érdemes alacsonyabbra állítani a mikró teljesítményét, ezzel biztos elkerülheted, hogy szétrobbanjon.

A gasztromagazin szerint a rövid ideig történő melegítés is lényeges. Azt javasolják, hogy 30 másodperc egy egész vajrúdnál megteszi a hatását, de ha ez nem működik, akkor szükség szerint 15 másodperces időközökben folytasd. Ha csak egy darabot olvasztanál, kezdd 15 másodperccel.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!