A magnézium, hasonlóan a többi ásványi anyaghoz, nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Szerepet játszik:
a szervezet anyagcseréjében,
izmaink összehúzódásában,
a csontok fejlődésében,
a fehérje- és DNS-szintézisben,
az enzimaktiválásban.
Napi ajánlott mennyisége gyermekeknek 80–240 mg, felnőtteknek 350–375 mg, várandós, szoptató édesanyáknak 350–400 mg*.
Elsődleges forrásai a teljes kiőrlésű gabonák és az azokból készült termékek (például lisztek, korpa, pelyhek, kenyérfélék), egyes zöldségek (spenót, sóska, cékla), a banán, a hüvelyesek (szárazbab, szójabab, lencse), a dió, a mandula, az olajos magvak (tökmag, napraforgómag), a mák. Ezeket rendszeresen fogyasztva és a kiegyensúlyozott étrendbe illesztve a magnéziumhiányból adódó állapotok, tünetek elkerülhetőek.