Szép emlékek fűznek a vadashoz. Gyermekként a vasárnapi ebédeket gyakran töltöttük a nagyszülők Lónyay utcai lakásában, ahol aztán rendszerint degeszre tömhettük magunkat minden finomsággal á la nagymama. A traktának sűrűn része volt a vadas is, amit krumplifánkkal vagy ropogós krokettel, esetleg zsemlegombóccal tunkoltunk nagy boldogan. Én lélekben/gyomorban mindig ezt az élményt, ezt az emléket, ezeket az ízeket vadásztam, amikor saját magam is megpróbálkoztam a vadas készítésével... általában sikertelenül. És nem az volt ennek az okozója, hogy időközben „lejöttem” a húsról: nem, valahogy egyáltalán nem számított, hogy hiányoznak a tányérról a rostos marhák.
A lényeg ugyanis a mindet összefogó mártásban bújt el. Amit az istenért sem tudtam tökéletesíteni.
Egészen addig, míg egy új recepttel nem találkoztam, Brecz Juci kollegám jóvoltából. Az ő (amúgy mindenmentes és hisztaminbarát elvek mentén megalkotott) vadasa volt az, ami végre hasonló ízélményt okozott, mint anno, a nagymama asztalánál kanalazott mártás. Ez következik most, pirított gombás kiegészítéssel és álompuha knédlivel tálalva, ez utóbbi már csak azért, hogy legyen a receptben egy kis rész belőlem is.
Nézd meg galériánkban a vadasgomba elkészítésének trükkjeit!
Videón is megmutatom a lépéseket, íme:
A szaftos vadasgomba teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, videó és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt: