Így neveli önállóságra az uzsonnakészítés a gyerekeket

Egy amerikai szakértő szerint nem lehet elég korán kezdeni az önállóságra nevelést - egyetértesz vele? 

Minden szülőnek van fejben egy listája, amin kipipálja a tételeket, mielőtt elindul otthonról reggel a gyerekekkel. Fogmosás? Megvolt. Reggeli, uzsonna, elrakva, kulcsok a táskában? Oké, indulhatunk!

A lista végtelenre bővíthető, folyamatosan új tételek kerülhetnek fel rá, és néha úgy érezheted, hogy sosem lesz jutsz a végére… éppen ezért, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics), Damon Korb azt javasolja, hogy könnyíts a terheiden az egyik legmonotonabb munka lepasszolásával -bízd a gyerekre az uzsonna elkészítését és csomagolását!

Ezt olvastad már?

13 pazar, padlizsánnal bolondított fogás nyár végére

Az összeszedett gyerek neveléséről szóló könyvében (Raising an organized child) Korb arról ír, hogy a gyereknek meg kell adni a lehetőséget a függetlenségre, amivel felelősséget tud vállalni majd a későbbiekben is saját magáért. Úgy látja,5 fontos lépésben juthatnak el a kicsik ehhez a képességhez,amelyek bármilyen életkorhoz igazíthatóak, és a gyerekeket olyan készségek fejlesztésére ösztönzik, melyekkel nemcsak a saját szobájukat tudják majd rendben tartani, de az iskolában is képesek lesznek hosszabb projektekben részt venni, tanulnivalókat elsajátítani.

Katicás szendvicsek

Nem csak a címben, de a történetben is folyamatosan jelen vannak a katicák. Mivel én is nagyon szeretem ezeket az élénkpiros, fekete pöttyös bogarakat, arra gondoltam, miért is ne ...

Ennek egyik lépése az önálló ebéd- vagy uzsonnakészítés.

,,Szeretnénk önálló, problémákat egyedül is megoldani képes, független, gondolkodó felnőtteket nevelni belőlük, akiket bátran engedhetünk el a nagyvilágba. Ha viszont mindent megcsinálunk helyettük, ebből nem lesz semmi.A gyerekeknek is kontrollálniuk kell a saját életüket,így hasznos, ha kicsit háttérbe vonulsz szülőként. Életvezető helyett menedzserré lépsz elő - ezzel mindenki jól jár!”

Eleinte biztosan segítségre lesz szükségük, hagyd, hogy beletanuljanak! Következzen Korb 5 lépése a független és összeszedett gyerek neveléséhez!

Légy következetes!

Ha mindig befejezed az uzsikészítést a gyerek helyett, mert késésben vagytok, akkor a kicsi azt fogja hinni, hogy a késés nem probléma, mert anya/apa úgyis befejezi helyette.

Magyarázd el, miért fontos a rend!

Azért is fontos a rendezettség, hogy a gyerekek megtanulják, minden folyamatnak van eleje, közepe, vége.Ha ezzel tisztában vannak, bármilyen feladatot meg tudnak oldani - például elkészíteni az uzsonnájukat. Nem kell tökéletességre törekedni, de ahogy egyre idősebbek lesznek, ügyelj rá, hogy eljussanak a folyamat végéig - például elpakolni maguk után, amiben, lássuk be, egy harmadikos nem a legjobb. Helyet adsz annak, hogy felismerjék, akkor fognak fejlődni, ha tényleg teljesen befejezték a folyamatot.

Mindennek legyen meg a helye!

Szuper, ha tisztában vannak a gyerekek azzal, mi hol van a konyhában - ez rengeteg időt megspórol nektek, különösen a reggeli rohanásban. Ha ezt megszokják, akkor a háztartás más tereit is megismerhetik alaposabban - házi feladat önállóan, a hátizsák bepakolása, hol tartjátok a cipőket stb.

Gondolkodj előre!

Az ebédkészítés a tervezésről és becslésről szól. Ha sokáig lesznek az iskolában,akkor tudod, hogy több teát vagy szendvicset kell pakolniuk.Ha egy gyerek egészséges hozzávalót tesz a szendvicsébe, az nem mindig a pillanatnyi élvezetekről szól, az egészséges táplálkozás sokkal inkább hosszú távon hozza meg a gyümölcsét.

Beszélj sokat a problémás helyzetek kezeléséről!

Mindannyiunknak hasznos felnőttként, ha tudunk problémákat kezelni és megoldani, ugyanígy igaz ez a gyerekekre, akik még csak most tanulják ezt a képességet. Az ebédkészítéssel pont ezt segíted: feladatokat kell megoldaniuk, végiggondolniuk, eltervezniük, például azt, hogyan lesz reggel idejük az aznapi uzsi elkészítésére, vagy mit tesznek, ha éppen elfogy valamelyik hozzávalójuk.

Damon Korb szerint harmadik osztály, azaz 8-9 éves kor körül már bevezethetőek ezek a lépések,ahogy az önálló fürdés, és a házimunka egyes feladatira is elkezdhetjük megtanítani a kicsiket.

Kipróbálod az 5 lépést? Mit gondolsz erről a módszerről?

Ezeket olvastad már?

viaGoodhousekeeping

Katicás szendvicsek

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...