Utolsó böjti napok – nagyhét

Ha betartod a húsvét előtti negyvennapos böjti időszakot, tudod, hogy a nagyhét az utolsó próbatétel elé állít. Tarts ki, már nincs sok nagyszombatig, receptjeink segítenek!

Penne radicchióval

A recept Szardíniába "disszidált" drága barátnőmtől való, aki egy csevegés közben, két mondat közt, sajátos lehengerlő stílusában tíz másodpercben osztotta meg velem, aztán ...

Nagyböjt a húsvétot megelőző negyvennapos bűnbánó időszak, mely alatt a hívek megtisztulnak, visszafogják a húsfogyasztást, a nagyhét pedig ennek az időszaknak a záró hete, mely virágvasánaptól egészen nagyszombatig tart. A keresztény mitológia szerint virágvasárnapon, azaz a húsvét előtti vasárnapon vonult be Jézus Jeruzsálembe, a nagyszombat pedig a húsvét előtti szombatot jelöli. A nagyhét alatti nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda, nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat – ezek a napok egészen a középkorig munkaszüneti napként voltak elkönyvelve, majd a XVII. században VII.Orbán pápa ismét munkanappá nyilvánította őket.

Íme, a britek húsvétja >>

Erdei gombás ravioli

A ravioli készítés számomra művészet, nagyon szeretem elkészíteni, de csak akkor, ha egyedül vagyok és semmi másra nem kell figyelnem. Mivel nem sok ilyen alkalom van, ezért nem túl ...

Nagyhét alatt a hívek saját otthonukat, portájukat teszik rendbe – az újrakezdés jegyében ekkor történnek a nagytakarítások, az állatok helyének rendbetétele, az istálló tisztítása, s persze a természet megújulásával is kapcsolatba hozható. A vidéki Magyarországon egészen a múlt századik tartották a fönti szokásokat – a szerszámoknak is csillogniuk kellett, az asztalra csupa friss finomság került. A kötelező húsvéti imádságot cédulával kellett igazolnia a ház népének, akik a legszebb ruhájukba öltözve várták a húsvét eljövetelét.

Saláták receptjeit itt találod >>

Sóscitromos zöldbabsaláta

A sós citrom egyik felhasználása. Leginkább sültekhez keverik, épp ezért azt gondoltam, legyen egy kevésbé ismert módja inkább. Ehhez jött még a képbe a szegfűgomba, ami hatalmas ...

Bulgur saláta

Ellepte a fűszerkertemet a menta. A legjobb mód megszabadulni tőle, hogy ha olyan ételt készítek, amibe töménytelen mennyiség kell belőle. Ezért esett a választásom erre a kiváló ...

Mit érdemes enni a nagyhéten, ha szeretnénk egy kicsit tehermentesíteni a szervezetünket? Az biztos, hogy jó ötlet húsvét előtt egy hétig könnyebb fogásokat választani: a tésztaételek segítségünkre lehetnek. Rengeteg zöldséggel variálhatók, ráadásul úgy, hogy nem is fogjuk megérezni a hús hiányát. Pesto készen is kapható, de olívaolaj, fokhagyma, dió és a választott zöldség felhasználásával magunk is könnyen elkészíthetjük turmixgépben. Akinek nagyon hiányzik az állati eredetű fehérje, maradjon a halaknál, legfeljebb a csirkénél, de abból is csak viszonylag keveset. Jöjjenek a főzelékek vagy a spenót-, bulgur- és csicseriborsó-saláta, érdemes tanulni a vegetáriánusoktól a rántott sajt-sült krumpli kombináción túl nemhogy van választék, de azon túl kezdődnek csak az igazán izgalmas vega fogások.

További tésztaételekért kattints ide >>

Humusz 3.

Nyáron, amikor még a tűzhely gondolatától is öt fokkal melegebb lesz a konyhában, igazán finom vacsora lehet a hummusz, vagyis a csicseriborsó krém. Vásároljunk hozzá konzerv csicserit, ...

Medvehagymás pesto aszalt paradicsommal

Kint jártam Harmati Ildikó piacán a Liliom kertben, az Óbudai Zichy kastélynál. Vettem 5 csokor medvehagymát. Megleptem magam egy természetes kövekből készült nyaklánccal :-)  ...

A Húsvét rovat cikkeit itt találod >>

Pácolj velünk gyorsan bárányt! >>

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...