Utasellátó és Gastrofol: ételautomaták és fóliás húsleves a szocializmusban

Emlékszel a rántott húsos zsemlét, Bambit és presszókávét adagoló automatákra és az előre csomagolt Bakonyi sertésszeletre meg a fóliás húslevesre?

A Kádár-korszakban is haladni akartak a korral, amiből az étkezési szokások megreformálása, az ételautomaták és az előre csomagolt tarhonyás hús sem maradhatott ki.

„Kiszolgálja gyorsan, kezelje gondosan!”

A költséghatékonyság már a rendszerváltás előtt is fontos tényező volt, ez az elv pedig életre hívta az Utasellátót, majd később a Gastrofolt. Amíg az Utasellátó Vállalat megalkotta az ételautomatákat, amik ontották magukból a rántott húsos szendvicseket, addig a Gastrofol előre csomagolt készételekkel rukkolt elő.

Ez is érdekelhet

Csűrdöngölő és citeraszótól hangos fonóházak - Így mulattak régen a fiatalok

Az Utasellátó Vállalat 1948-tól gondoskodott a korgó gyomrok elcsendesítéséről országszerte. A pályaudvarokon üzemeltetett restikben mindenki jól lakhatott, de az Utasellátó automatáiból is hozzájuthattunk a napiBambi-, rántott húsos vagy fasírozottas szendvics-és kávéadagunkhoz.Az édesszájúak sütemények, csokoládé, nápolyi, és a celofánba csomagolt utasellátó szelet közül választhattak.

A busszal, vonattal és hajóval utazók biztos, hogy belebotlottak az óriás automatákba a balatoni üdülővárosokban valamint a budapesti aluljárókban, avasúti étkezőkocsikban pedig az Utasellátó mozgóárusától vásárolhattunk ételt, italt. Az automaták fenntartása olcsó volt, mivel egy kezelőt igényeltek, ellenben annál nagyobb forgalmat termeltek.

Gastrofol, az előre csomagolt ételek diadalmenete

Az Utasellátó mellett a kor nagy vívmánya a Gastrofol volt, vagyis azelőre csomagolt, hűtött készételek, amelyeket már csak melegíteni kellett. A Pest-Budai Vendéglátóipari Vállalat 50 évvel ezelőtt kezdte gyártani a fóliába csomagolt ételeket, és olyan klasszikus magyar fogásokat csomagoltak be, mint a húsleves, a tarhonyás pörkölt vagy a Bakonyi sertésszelet.

Gastrofol ételeket szolgáltak fel számos étteremben, így spóroltak a személyzeten, a szakácsokon és a mosogatókon is. De a Gastrofol ételeit a közértek és csemegeboltok polcairól is leemelhettük, ami nagyban megkönnyítette a nyaralások költségének leredukálását. Az ételek melegítéséhez még csak rezsó sem kellett, elegendő volt a bojlerből kiengedett forró víz,ami néhány perc után felmelegítette a fóliába csomagolt ebédet, vacsorát.

A Gastrofol annyira nagy siker lett, hogy az Utasellátó alsóörsi étterme, a Lepke kizárólag a Gastrofol ételeit forgalmazta, ami lehetővé tette, hogy egy kétfogásos ebédet fele annyiért egyenek a vendégek, mint máshol egyetlen fogást.

„Az ilyen vendéglátó egység vezetője fakanál helyett telefonnal főz, akár több ezer adagot is napjában, éspedig annyifélét, hogy azzal bármilyen étlapot tele lehetne írni. ”

Dunántúli Napló, 1979. július

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...