A gyermekkor élményei között kiemelt helyet foglalnak el az ételhez és evéshez fűződő emlékek. Kifejezetten a rossz emlékek, azaz minden olyan nemszeretem dolog, ami fölött morcosan, befogott orral durcogtunk.
Az embernek (ízlésétől függően) sok vagy kevesebb utált étele lehet, és ez a szám idővel lecsökkenhet. Ahogy felnövünk, megkomolyodunk egyre több ízhez, aromához és állaghoz, sőt, egyes ételek, amiket korábban toporzékolva elutasítottunk, felnőttként már a kedvenceinkké válnak. Persze az erőteljes emlékképek nem mennek sehova: az utált ételek gyermekkori szellemei néha még visszatérnek kísérteni. Az alábbi fogások például mind nagy mumusok: nálatok is azok voltak?
6 étel, amit mind szenvedélyesen utáltunk kisgyerekként
Nem kell mélyen leásni a múltba és a tudattalanba ahhoz, hogy előkotorjuk azokat az ételeket a régi jó ovis/sulis menzáról, amiket a szocializmusban nem a legjobb formában tálaltak elénk – vagy csak szimplán olyan alapanyagból készültek, amit valahogy mintha a felnőtteknek találtak volna ki, de semmiképp sem a gyerekízlésnek.
Spenót
Popey ide vagy oda, ezt a klasszikusan utált zöldséget a gyerekek vélhetően 100%-a a spenótfőzelékkel azonosítja.
Pedig milyen jó is egy friss spenótlevelekkel megszórt olasz tészta, lasagna vagy rakott zöldség!
A spenótfőzelék sokunk kedvence, de legalább ennyien rettegik a rossz menzás élmények miatt. Elsősorban nekik ajánlom ezt a receptet: ha így készítitek el a spenótot, örökre ...
A lasagne egy tipikus hétvégi családi fogás, hisz nem éppen negyed óra összedobni. Ez a recept viszont a klasszikus bolognai kicsit gyorsabb verziójával operál, nem kell hosszú órákon ...
A spenótos tészta elkészítése lassan két évtizedes hagyománnyal bír nálunk, a recept első verzióját testvérem, Emese készítette el először nekem. Sokáig szentül megvoltam ...
Vadas
Répás massza, felismerhetetlenre és halvány narancssárgára pépesítve, savanykás ízzel – hogyan üldözzünk el egy gyereket a lakás/iskola másik végébe? Vadassal! Ma meg már imádjuk, persze.
A vadasmártás egy kifejezetten komplex étel, mivel számos hozzávalóból áll. Azonban a megfelelő arányokat használva, egy hihetetlenül illatos, kellemesen testes, mégis lágy mártást ...
A vadas mártás minden bizonnyal az egyik legkedveltebb fogásunk. Mi ezúttal csirkéből csináltuk, sok-sok zöldséggel turbózva, valamint petrezselymes zsemlegombóccal tálalva.
Máj
Máj, mint olyan: mindegy, hogy sertés vagy csirke, resztelt vagy esetleg rántott (talán ezt még többen megettük), esetleg tőkehalmáj, a lényeg, hogy fura az állaga, belsőség és kesernyés. Mára persze tökélyre fejlesztettük az elkészítését, és libamájjal is operálunk.
Májat és belsőségeket nem mindenki eszik, de aki igen, az imádja. Családunkban senki sem szereti, így nagyon megörültem a felkérésnek, hogy a heti cikkembe a májról írjak. Magam miatt ...
Libamáj terrine, igazi ajándék! Tudom, hogy drága, de ez az, amit mindenképpen érdemes kigazdálkodni a kosztpénzből. Nem kell sok máj hozzá. Ha kevesebb kerül a tányérra, hiányérzetet ...
A magyar konyha kedvenc belsősége a máj, hiszen megannyi változatos elkészítési módja forog a köztudatban. A legegyszerűbb és leggyorsabb formája mégis az, amikor sok hagymával ...
Hal
Na, hát mondanunk sem kell, hogy a halakat sem igazán kedvelik a gyermekek, leginkább mert hogy halízűek. WOW. Sajnos sokunknál ez az ellenszenv megmarad később is, de hálisten' nem mindenkinél.
Olaszországi utunk során annyi helyen ettem tőkehalat, hogy teljesen megkedveltem. Korábban a fejemben az a fagyasztott, semmilyen ízű hal volt, vagy a szárított változatra asszociáltam. ...
Angliában és Írországban népszerű street food a fish and chips, melyet kizárólag tőkehalfiléből készítenek. Varázsa abban rejlik sütés után a hal puha és omlós, a tésztabunda ...
Alma és bazsalikom tonhalsalátában? Igen, a híres amerikai gasztroblogger, Martha Stewart igazán érti a dolgát, ráadásul ez egy rendkívül egyszerűen elkészíthető akár reggelire vagy ...
Főzelék
Úgy ánblokk az összes – talán a zöldborsó kivétel, de a lisztcsomók miatt sokan szerintem azt is megutálták. A finomfőzeléket (személyes kedvencemet) pedig már meg sem merem említeni, pedig jól elkészítve isteni!
A cukkini és a szezonális főzőtök ebben a receptben olyanok, mint a borsó meg a héja. Tökéletesen kiegészítik egymás ízeit és színeit akkor is, ha sárga vagy éppen zöld cukkinivel ...
Mióta az eszemet tudom, utálom, hogy a legtöbb embernek a sárgaborsó-főzelékről az iskolai menzák egyik réme, a „betonfőzeléknek" csúfolt mumus jut eszébe. Pedig a sárgaborsóból ...
Turós Emil régi szakácskönyvéből származik a recept. Azt gondolom, ha igazán jó finomfőzeléket szeretnénk készíteni, csináljuk csak friss zöldségekből, és ne sajnáljuk az ...
Kapor
Szóval a kapor, amit minden valamirevaló gyermek a tökfőzelékkel kapcsol össze, és sajnos legtöbben a mai napig abban használják. Pedig egy jó kaporszósz vagy lazac kaporral, hmmm...
A túró annyira sokoldalú alapanyag, hogy édes és sós gombócokat is készíthetünk belőle. Ráadásul többféle ízesítés, fűszerezés is jól áll neki, és semleges ízét ...
2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.
Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.
Biztosan veled is előfordult már, hogy a mindennapi rohanásban elfelejtetted, hogy jönnek a vendégek, esetleg váratlanul toppantak be. Ezzel a trükkel akkor is nagyszerű vendéglátó lehetsz, ha nem készülsz napokig a konyhában a vendégekre, és csak pár perced van az előkészületekre.
Ezt a sütés nélküli receptet egy dán édesség inspirálta (Træstammer), amely egy kedvelt klasszikusnak számít náluk. Nagyon szerettem és hiányzott, gondoltam miért ne ölthetne egy új ...
Annak ellenére, hogy nem kevés probléma adódott az elmúlt egy évben a palackvisszaváltással (hiszen lassan 365 napja hordjuk vissza a betétdíjas üvegeket), az ünnepi időszak alatt nem kell aggódni ennek zökkenőmentessége miatt.
Annak ellenére, mennyi időt töltünk az ünnepek előtt a boltokban, mégis előfordulhat, hogy valami elfogy otthon. Ha beütne a krach, és már nem akarunk/tudunk ismét vásárolni menni, vessük be az alábbi alapanyagcseréket.
Nehéz volt választani, de íme egy lista azokról a karácsonyi húsos főételekről, melyekért idén kiemelten rajongunk szépségük és ízük miatt. Lesz csirkecomb, lazac, harcsa, ponty, pulyka, csirkemell is terítéken, még nem késő választani közülük!
Nehéz volt választani, de íme egy lista azokról a karácsonyi húsos főételekről, melyekért idén kiemelten rajongunk szépségük és ízük miatt. Lesz csirkecomb, lazac, harcsa, ponty, pulyka, csirkemell is terítéken, még nem késő választani közülük!
A karácsonyi hangulat már biztosan körülvesz minket: készüljön ma olyan menü, ami bár ünnepi, de nem túl bonyolult, így nem veszi majd el az energiát a karácsonyi készülődéstől.
A karácsonyi készülődés elengedhetetlen része, hogy még időben beszerezzük a menüsor alapanyagait. A lazac az ünnepi asztal éke lehet, ráadásul egészséges is. Az Aldi pedig nem fukarkodik, ha a méretről van szó, de természetesen máshol is lesz halakció!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...