6 étel, amit mind szenvedélyesen utáltunk kisgyerekként

A gyermekkor élményei között kiemelt helyet foglalnak el az ételhez és evéshez fűződő emlékek. Kifejezetten a rossz emlékek, azaz minden olyan nemszeretem dolog, ami fölött morcosan, befogott orral durcogtunk.

Az embernek (ízlésétől függően) sok vagy kevesebb utált étele lehet, és ez a szám idővel lecsökkenhet. Ahogy felnövünk, megkomolyodunk egyre több ízhez, aromához és állaghoz, sőt, egyes ételek, amiket korábban toporzékolva elutasítottunk, felnőttként már a kedvenceinkké válnak. Persze az erőteljes emlékképek nem mennek sehova: az utált ételek gyermekkori szellemei néha még visszatérnek kísérteni. Az alábbi fogások például mind nagy mumusok: nálatok is azok voltak?

6 étel, amit mind szenvedélyesen utáltunk kisgyerekként

Nem kell mélyen leásni a múltba és a tudattalanba ahhoz, hogy előkotorjuk azokat az ételeket a régi jó ovis/sulis menzáról, amiket a szocializmusban nem a legjobb formában tálaltak elénk – vagy csak szimplán olyan alapanyagból készültek, amit valahogy mintha a felnőtteknek találtak volna ki, de semmiképp sem a gyerekízlésnek.

Spenót

Popey ide vagy oda, ezt a klasszikusan utált zöldséget a gyerekek vélhetően 100%-a a spenótfőzelékkel azonosítja.

Pedig milyen jó is egy friss spenótlevelekkel megszórt olasz tészta, lasagna vagy rakott zöldség!

Szuperkrémes spenótfőzelék

A spenótfőzelék sokunk kedvence, de legalább ennyien rettegik a rossz menzás élmények miatt. Elsősorban nekik ajánlom ezt a receptet: ha így készítitek el a spenótot, örökre ...

Vegán spenótos lasagne

A lasagne egy tipikus hétvégi családi fogás, hisz nem éppen negyed óra összedobni. Ez a recept viszont a klasszikus bolognai kicsit gyorsabb verziójával operál, nem kell hosszú órákon ...

Spenótos tészta csirkével

A spenótos tészta elkészítése lassan két évtizedes hagyománnyal bír nálunk, a recept első verzióját testvérem, Emese készítette el először nekem. Sokáig szentül megvoltam ...

Vadas

Répás massza, felismerhetetlenre és halvány narancssárgára pépesítve, savanykás ízzel – hogyan üldözzünk el egy gyereket a lakás/iskola másik végébe? Vadassal! Ma meg már imádjuk, persze.

Ízletes vadasmarha

A vadasmártás egy kifejezetten komplex étel, mivel számos hozzávalóból áll. Azonban a megfelelő arányokat használva, egy hihetetlenül illatos, kellemesen testes, mégis lágy mártást ...

Máj

Máj, mint olyan: mindegy, hogy sertés vagy csirke, resztelt vagy esetleg rántott (talán ezt még többen megettük), esetleg tőkehalmáj, a lényeg, hogy fura az állaga, belsőség és kesernyés. Mára persze tökélyre fejlesztettük az elkészítését, és libamájjal is operálunk.

Libamáj terrine

Libamáj terrine, igazi ajándék! Tudom, hogy drága, de ez az, amit mindenképpen érdemes kigazdálkodni a kosztpénzből. Nem kell sok máj hozzá. Ha kevesebb kerül a tányérra, hiányérzetet ...

Resztelt pulykamáj vörösborosan

A magyar konyha kedvenc belsősége a máj, hiszen megannyi változatos elkészítési módja forog a köztudatban. A legegyszerűbb és leggyorsabb formája mégis az, amikor sok hagymával ...

Hal

Na, hát mondanunk sem kell, hogy a halakat sem igazán kedvelik a gyermekek, leginkább mert hogy halízűek. WOW. Sajnos sokunknál ez az ellenszenv megmarad később is, de hálisten' nem mindenkinél.

Martha Stewart kedvenc tonhalsalátája

Alma és bazsalikom tonhalsalátában? Igen, a híres amerikai gasztroblogger, Martha Stewart igazán érti a dolgát, ráadásul ez egy rendkívül egyszerűen elkészíthető akár reggelire vagy ...

Főzelék

Úgy ánblokk az összes – talán a zöldborsó kivétel, de a lisztcsomók miatt sokan szerintem azt is megutálták. A finomfőzeléket (személyes kedvencemet) pedig már meg sem merem említeni, pedig jól elkészítve isteni!

Cukkinis tökfőzelék

A cukkini és a szezonális főzőtök ebben a receptben olyanok, mint a borsó meg a héja. Tökéletesen kiegészítik egymás ízeit és színeit akkor is, ha sárga vagy éppen zöld cukkinivel ...

Hagyományos finomfőzelék

Turós Emil régi szakácskönyvéből származik a recept. Azt gondolom, ha igazán jó finomfőzeléket szeretnénk készíteni, csináljuk csak friss zöldségekből, és ne sajnáljuk az ...

Kapor

Szóval a kapor, amit minden valamirevaló gyermek a tökfőzelékkel kapcsol össze, és sajnos legtöbben a mai napig abban használják. Pedig egy jó kaporszósz vagy lazac kaporral, hmmm...

Kapros juhtúrós gombóc

A túró annyira sokoldalú alapanyag, hogy édes és sós gombócokat is készíthetünk belőle.  Ráadásul többféle ízesítés, fűszerezés is jól áll neki, és semleges ízét ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Brecz Judit


Még több gyermekkori emléket hánytorgatunk fel:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Borsodó egyszerűen

A klasszikus borsodó különleges aromájával kitűnik a házi édes öntetek és mártások közül: megannyi desszertet nyakon önthetünk vele a rétestől kezdve egészen a gombócig. ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Súlyos betegséget okozhat a klóros víz fogyasztása

Sokan a csapból folyó vizet fogyasztják, mint ivóvizet, hiszen sokkal olcsóbb, mint palackozott ásványvizet venni, nem is beszélve a palackvisszaváltás kényszeréről. Svéd kutatók friss kutatása alapján azonban úgy tűnik, bizonyos megbetegedések és a klóros víz fogyasztása között összefüggés lehet.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!