Ürülékmentes a legdrágább kávé!

A cibetmacska ürülékéből kivont baktériumokkal, laboratóriumi körülmények között sikerült luxuskávét készíteni a tajvani egyetem egy professzorának és hallgatóinak.

Hat év kellett a fényűző ital kifejlesztéséhez, melynek "gazdag textúrájában az ízek 47 különböző rétege fedezhető fel", köztük a karamell, a mandula, a tej és a csokoládé zamata – számolt be Hszie Pao-csuan professzor, a kutatás vezetője.

Az új termékben 16 ízzel több található, mint a hagyományos cibetkávéban. Az új ital a kapható kávéfélék legtöbbjénél jóval kevesebb koffeint tartalmaz.

Az élelmiszerkutatással foglalkozó Hszie és hallgatói indonéziai cibetmacskáktól gyűjtött ürülékmintákat elemeztek, és a bennük talált 136 baktériumtörzsből kiválasztottak 16-ot, hogy a kávé készítéséhez szükséges fermentációhoz (erjedéshez) megfelelő körülményeket teremtsenek velük.

Az így előállított ínyenc kávét az egyetemen a hagyományos cibetkávé árának kevesebb mint feléért, kilogrammonként több mint 80 ezer forintnak megfelelő összegért árulják, hogy több tajvani engedhesse meg magának a ritka és költséges italt.

Hszie arra is kitért, hogy kávéja miatt senkinek sem lehetnek higiéniai kifogásai. A hagyományos cibetkávé – indonéz nevén a Kopi Luwak – úgy készül, hogy a cibetmacska megeszi a kávécserje gyümölcsét, az emésztetlen magvakat kiüríti, ezeket szedik össze, tisztítják, érlelik és pörkölik. Az új kávé azonban készítésekor nem érintkezik bélsárral.

Olvastad már?

23 olcsó és ravasz kertitrükk, amitől zöldebb lesz a kerted a szomszédénál!

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...