Úristen, soha többet nem eszem diót! Te tudtad, hogy 10 deka dióban ennyi kalória van?

Egy mogyorós csokiban kevesebb kalória van, mint 10 deka dióban. Akkor miért is kellene inkább a diót választanunk???

A múlt héten azzal a kérdéssel "támadott le" a kolléganőm, hogy: "Tényleg több mint 600 kalória van 10 deka dióban? A mogyorós csokiban sokkal kevesebb a kalória, inkább eszem akkor azt!".

Igen, igaz, 100 g, azaz 10 deka dió több mint 600 kcal energiatartalmú. És ez a nagyságrend igaz a mandulára, a törökmogyoróra, a földimogyoróra, a kesudióra, a pisztáciára és társaikra is, illetve az olajos magvakra, mint pl. szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag is.

De akkor miért tekintjük ezeket egészségesnek?

Ezeknek a dióféléknek, olajos magvaknak a magas kalóriatartalma magas zsírtartalmuknak köszönhető. De ne ijedjünk meg, ez a zsírtartalom elsősorban a szervezetünkre kedvező hatású telítetlen zsírsavakból áll - azaz jót tesz nekünk. Emellett tartalmaznak növényi fehérjéket, élelmi rostokat, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Cserébe, a mogyorós csokival összevetve nem tartalmaznak gyors felszívódású hozzáadott cukrokat.

Szóval tényleg nagyon egészségesek, úgyhogy mindenképpen fogyasszuk őket rendszeresen.

Zelleres-almás-diós-fetás saláta

Egy barátnőm kínált meg először ezzel a salátával, azóta is az egyik legnagyobb kedvencem. Az alma édessége tökéletesen harmonizál a zeller karakteres ízével, a feta sósságával (a ...

Ok, de hogyan, ha nem akarunk meghízni?

Nyilván nem az esti 20 dekás sósmogyi a megoldás a kedvenc sorozatunk mellett, és nem is a mogyorós csoki. Sajnos.

Ehetjük őket viszont (akár enyhén megpirítva):

  • zabkásánkra,
  • müzlinkbe,
  • salátánkra,
  • túrókrémbe szórva (az én kedvencem pl. a pirított szezámmagos túrókrém),

tízóraira vagy uzsonnára (fogyókúra esetén max. zárt maréknyi mennyiségben):

  • magukban,
  • sajttal vagy gyümölcsökkel,
  • "diákcsemegeként" - aszalt gyümölcsökkel.

Ha rendszeresen, mértékkel, nem édes süteményekben fogyasztjuk ezeket a csodás gyümölcsöket, magokat akkor maximálisan kihasználhatjuk kedvező hatásaikat, de nem fogunk átesni a kalóriamérleg másik oldalára.

Ezeket a cikkeket is olvasd el!:

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: 123rf

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...