Úristen, soha többet nem eszem diót! Te tudtad, hogy 10 deka dióban ennyi kalória van?

Egy mogyorós csokiban kevesebb kalória van, mint 10 deka dióban. Akkor miért is kellene inkább a diót választanunk???

A múlt héten azzal a kérdéssel "támadott le" a kolléganőm, hogy: "Tényleg több mint 600 kalória van 10 deka dióban? A mogyorós csokiban sokkal kevesebb a kalória, inkább eszem akkor azt!".

Igen, igaz, 100 g, azaz 10 deka dió több mint 600 kcal energiatartalmú. És ez a nagyságrend igaz a mandulára, a törökmogyoróra, a földimogyoróra, a kesudióra, a pisztáciára és társaikra is, illetve az olajos magvakra, mint pl. szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag is.

De akkor miért tekintjük ezeket egészségesnek?

Ezeknek a dióféléknek, olajos magvaknak a magas kalóriatartalma magas zsírtartalmuknak köszönhető. De ne ijedjünk meg, ez a zsírtartalom elsősorban a szervezetünkre kedvező hatású telítetlen zsírsavakból áll - azaz jót tesz nekünk. Emellett tartalmaznak növényi fehérjéket, élelmi rostokat, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Cserébe, a mogyorós csokival összevetve nem tartalmaznak gyors felszívódású hozzáadott cukrokat.

Szóval tényleg nagyon egészségesek, úgyhogy mindenképpen fogyasszuk őket rendszeresen.

Ok, de hogyan, ha nem akarunk meghízni?

Nyilván nem az esti 20 dekás sósmogyi a megoldás a kedvenc sorozatunk mellett, és nem is a mogyorós csoki. Sajnos.

Ehetjük őket viszont (akár enyhén megpirítva):

  • zabkásánkra,
  • müzlinkbe,
  • salátánkra,
  • túrókrémbe szórva (az én kedvencem pl. a pirított szezámmagos túrókrém),

tízóraira vagy uzsonnára (fogyókúra esetén max. zárt maréknyi mennyiségben):

  • magukban,
  • sajttal vagy gyümölcsökkel,
  • "diákcsemegeként" - aszalt gyümölcsökkel.

Ha rendszeresen, mértékkel, nem édes süteményekben fogyasztjuk ezeket a csodás gyümölcsöket, magokat akkor maximálisan kihasználhatjuk kedvező hatásaikat, de nem fogunk átesni a kalóriamérleg másik oldalára.

Ezeket a cikkeket is olvasd el!:

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: 123rf

Címlapról ajánljuk