Úristen, soha többet nem eszem diót! Te tudtad, hogy 10 deka dióban ennyi kalória van?

Egy mogyorós csokiban kevesebb kalória van, mint 10 deka dióban. Akkor miért is kellene inkább a diót választanunk???

A múlt héten azzal a kérdéssel "támadott le" a kolléganőm, hogy: "Tényleg több mint 600 kalória van 10 deka dióban? A mogyorós csokiban sokkal kevesebb a kalória, inkább eszem akkor azt!".

Igen, igaz, 100 g, azaz 10 deka dió több mint 600 kcal energiatartalmú. És ez a nagyságrend igaz a mandulára, a törökmogyoróra, a földimogyoróra, a kesudióra, a pisztáciára és társaikra is, illetve az olajos magvakra, mint pl. szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag is.

De akkor miért tekintjük ezeket egészségesnek?

Ezeknek a dióféléknek, olajos magvaknak a magas kalóriatartalma magas zsírtartalmuknak köszönhető. De ne ijedjünk meg, ez a zsírtartalom elsősorban a szervezetünkre kedvező hatású telítetlen zsírsavakból áll - azaz jót tesz nekünk. Emellett tartalmaznak növényi fehérjéket, élelmi rostokat, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Cserébe, a mogyorós csokival összevetve nem tartalmaznak gyors felszívódású hozzáadott cukrokat.

Szóval tényleg nagyon egészségesek, úgyhogy mindenképpen fogyasszuk őket rendszeresen.

Zelleres-almás-diós-fetás saláta

Egy barátnőm kínált meg először ezzel a salátával, azóta is az egyik legnagyobb kedvencem. Az alma édessége tökéletesen harmonizál a zeller karakteres ízével, a feta sósságával (a ...

Ok, de hogyan, ha nem akarunk meghízni?

Nyilván nem az esti 20 dekás sósmogyi a megoldás a kedvenc sorozatunk mellett, és nem is a mogyorós csoki. Sajnos.

Ehetjük őket viszont (akár enyhén megpirítva):

  • zabkásánkra,
  • müzlinkbe,
  • salátánkra,
  • túrókrémbe szórva (az én kedvencem pl. a pirított szezámmagos túrókrém),

tízóraira vagy uzsonnára (fogyókúra esetén max. zárt maréknyi mennyiségben):

  • magukban,
  • sajttal vagy gyümölcsökkel,
  • "diákcsemegeként" - aszalt gyümölcsökkel.

Ha rendszeresen, mértékkel, nem édes süteményekben fogyasztjuk ezeket a csodás gyümölcsöket, magokat akkor maximálisan kihasználhatjuk kedvező hatásaikat, de nem fogunk átesni a kalóriamérleg másik oldalára.

Ezeket a cikkeket is olvasd el!:

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: 123rf

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...