Ünnepi fejdísz és a mozik megmentője - Ezeket biztos nem tudtad a pattogatott kukoricáról!

Ma már szinte szétszakíthatatlan párosítás a mozi és a pattogatott kukorica. A szemes zöldségből készült ropogtatnivalónak rendkívül érdekes története van.

Talán egy kéz se kell hozzá, hogy összeszámoljuk, hány olyan mozi létezik Magyarországon, amely valamilyen oknál fogva nem árusít pattogatott kukoricát. Az olajban vagy vajban kipattogzott arany kukoricaszemeknek több ezer éves múltjuk van, az első emlékeket az Új-mexikói Denevér-barlangban fedezték fel és Krisztus előtt 3600-ból származhattak.

Az Újvilágból származó, vadon termő zöldség első felhasználási módja lehetett a pattogtatás, több feljegyzés szerint már maga Kolombusz Kristóf is rácsodálkozott karib-szigeteki látogatásakor arra, mennyien hordanak pattogatott kukoricából készült füzéreket ünnepi fejdíszként.

A kukorica Dél- és Észak-Amerikában egyaránt előfordult vadon. A wampanoag törzsfőnök, Massasoit testvére is a puha rágcsálnivalóból vitt magával egy adagot az első hálaadásnapi vacsorára, melyet a massachusettsi Plymouthban tartottak, a telepesek pedig egy pillanat alatt nagy rajongói lettek a könnyen előállítható ételnek.

Tudtad?

Alapvetően kétféle pattogatott kukoricát különböztetünk meg egymástól, a pillangóalakút, és a gombaformájút. Míg az első típust inkább sós, addig a gombaformát inkább az édes, cukros vagy karamellás édességekben használják fel.

Hogy hogyan vált az egyik legnépszerűbb sós rágcsává?

Hivatalos feljegyzések szerint az első, ma is ismeretes pattogatott kukoricát az 1820-as években készítették el Észak-Amerikai keleti partjainál, és főként a tengerészek, illetve a bálnavadászok eledele volt Valparaiso corn néven.

A Valparaiso corn hamar csak popped corn-nak lett becézve, innen pedig már csak egy lépés volt a popcorn rövidítés. 1893-ban egy chicagói expón egy Charles Cretors nevű ember bemutatta a világ első pattogatottkukorica-készítő gépezetét, melyet egy egyszerű gőzgépből és egy mogyorósütő kocsiból rakott össze, amely zsír és vaj forró keverékének segítségével pattogtatta ki a kukoricát. Az évtized végére már több nagyváros utcáin lehetett találkozni a népszerű gépezettel, mely néhány pillanat alatt elővarázsolta a finom és ropogós kukoricaszemeket.

A XX. század első évtizedeiben a popcorn már Amerika legnépszerűbb rágcsálnivalójának számított, hiszen a friss finomsághoz olcsón hozzá lehetett jutni a nagyobb ünnepélyeken, cirkuszokban,vásárokon és sporteseményeken. Nem véletlenül maradt ki a felsorolásból a mozi, a némafilmek idejében ugyanis még egy teljes egészében színházi élménynek számított moziba járni, ahol egyszerűen nem volt elfogadott csámcsogással és szemeteléssel megzavarni egy előadást.

via GIPHY

A nagy gazdasági világválság azonban rengeteg mozinak betette a kaput, amíg a filmszínházak egymás után mentek csődbe, addig a kukorica-biznisz még mindig virágzott. Ekkoriban terjedt el az a szokás, hogy a moziban is elkezdjék árusítani a kukoricát, hiszen valamikor több bevétel származott a popcornból, mint a filmekből. AII. világháború alatt viszont szinte már csak popcornt lehetett vásárolni a büfékben, mivel nagy hiány volt a cukros édességekből.

Az 1950-es években a televíziók terjedésével egyre kevesebben kezdtek el moziba járni, így a kukorica eladása is veszteségesebb lett, a problémát azonban hamar orvosolta a mikrohullámú sütő illetve az otthoni mikróban pattogtatható kukorica megjelenése.

Ezeket olvastad már?

via:ajemdibi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...