Az ünnep dísze, a szaloncukor

A boltok polcairól százfajta különböző típus kacsingat ránk, a legjobb mégis az, amit magunk készítünk otthon. Tudtátok, hogy szaloncukrot csak mi, magyarok tesszük a fára?

Szaloncukor nélkül nem igazi a karácsony. Mindenki kedvenc karácsonyi mókája közé tartozott gyermekkorában a fán lévő papírok tartalmának csendes kieszegetése, majd az üres papír ügyes visszacsomagolása. És bár a szaloncukor nem magyar találmány, legnagyobb és legtartósabb karrierjét nálunk futotta be. Eredetileg mint afféle úri huncutság volt jelen tehetős polgároknál, és még tehetősebb nemeseknél, akik fogadószobával, úgynevezett szalonnal rendelkeztek. A szaloncukor, ahogy a neve is utal rá, ezen a helyeken kezdte meg karrierjét, mint vendégváró finomság. Természetesen honnan máshonnan érkezhetett volna, mint Franciaországból? Ott már a 14. században ismerték ősét, a fondantot, nálunk azonban kellett pár évszázad, na meg a megerősödő polgárság, hogy úgy-ahogy elterjedjen.

Karácsonyi mousse torta >>

Az első szaloncukrok még nem voltak bevonva csokoládéval, nagyrészt cukorfondant és citrusok keverékei voltak, szép papírba csomagolva. A 19. század utolsó évtizedeiben már szerepet játszottak a karácsonyfa díszítésében, ezt magától Jókai Mórtól tudjuk, aki fáját szalonczukkedlivel ékesítette. A század végére a legnevesebb cukrászdák kezdték gyártani az édességet, Kuglernél majdnem 20 fajta szaloncukor volt forgalomban. A két háború között a gyermekek legnagyobb álma volt a szaloncukorral bőven megrakott fa. Ma is az egyik nagy kedvencünk, bár egyre ritkábban kerül a fára, sokan inkább a fa mellé teszik. Hogy kinek melyik gyártó melyik ízesítésű bonbonja a legnagyobb befutó, az természetesen teljesen fakultatív. De ha igazán finomat akarunk enni, készítsük el mi magunk!

Bejglivel igazi a karácsony >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...