A boltok polcairól százfajta különböző típus kacsingat ránk, a legjobb mégis az, amit magunk készítünk otthon. Tudtátok, hogy szaloncukrot csak mi, magyarok tesszük a fára?
szaloncukor
A kókuszos szaloncukrok mellett készültek marcipánosak is a konyhámban. Hétvégén pedig a zselés verzióval próbálkozom. Ha minden jól megy, a recept hamarosan érkezik.
Szaloncukor nélkül nem igazi a karácsony. Mindenki kedvenc karácsonyi mókája közé tartozott gyermekkorában a fán lévő papírok tartalmának csendes kieszegetése, majd az üres papír ügyes visszacsomagolása. És bár a szaloncukor nem magyar találmány, legnagyobb és legtartósabb karrierjét nálunk futotta be. Eredetileg mint afféle úri huncutság volt jelen tehetős polgároknál, és még tehetősebb nemeseknél, akik fogadószobával, úgynevezett szalonnal rendelkeztek. A szaloncukor, ahogy a neve is utal rá, ezen a helyeken kezdte meg karrierjét, mint vendégváró finomság. Természetesen honnan máshonnan érkezhetett volna, mint Franciaországból? Ott már a 14. században ismerték ősét, a fondantot, nálunk azonban kellett pár évszázad, na meg a megerősödő polgárság, hogy úgy-ahogy elterjedjen.
Karácsonyi mousse torta >>
szaloncukor
Az Angyalpirula testvére.
Tömör csoki-gyönyör.
A belseje is teljesen barna. Nálam a képen azért lett világosabb, mert véletlenül hántolatlan fehér mandulát borítottam a masszába. ...
szaloncukor
Beálltam a kézműves szaloncukorkészítők sorába. Idén először kerülnek házi cukorkák a fára. Kellemes érzés.
szaloncukor
Roppant egyszerű elkészíteni, bátran ajánlom azok számára is, akik úgyérzik, képtelenek lennének rá vagy nincs hozzá türelmük!
A házilag készített szaloncukorral még ...
szaloncukor
Az utóbbi években sajnos egyre ritkábban sikerült jó minőségű marcipánt találnom, a legtöbb termék agyon van csapva mindenféle aromával, ízfokozóval, mesterséges színezékkel és ...
Az első szaloncukrok még nem voltak bevonva csokoládéval, nagyrészt cukorfondant és citrusok keverékei voltak, szép papírba csomagolva. A 19. század utolsó évtizedeiben már szerepet játszottak a karácsonyfa díszítésében, ezt magától Jókai Mórtól tudjuk, aki fáját szalonczukkedlivel ékesítette. A század végére a legnevesebb cukrászdák kezdték gyártani az édességet, Kuglernél majdnem 20 fajta szaloncukor volt forgalomban. A két háború között a gyermekek legnagyobb álma volt a szaloncukorral bőven megrakott fa. Ma is az egyik nagy kedvencünk, bár egyre ritkábban kerül a fára, sokan inkább a fa mellé teszik. Hogy kinek melyik gyártó melyik ízesítésű bonbonja a legnagyobb befutó, az természetesen teljesen fakultatív. De ha igazán finomat akarunk enni, készítsük el mi magunk!
Bejglivel igazi a karácsony >>
szaloncukor
A házilag készített marcipán a nyomába sem ér a boltinak, az egyedileg csomagolt szaloncukor pedig zseniális ötlet karácsonyra. Ha nem találunk mandulalisztet, jó késes betétű ...
szaloncukor
Idén karácsony előtt a zserbó ízvilág szaloncukor formájában jelent meg nálam (tavaly zserbó golyócskák készültek). A receptet a NL Konyha egyik számában találtam.
A szaloncukorról ...
szaloncukor
Kívül-belül fehér csoda!
Az Ördögpirula testvére. Mi nem szeretjük annyira a nehéz, csokis dolgokat, így megszületett ez az angyali változat.
Átlátszó celofánba szoktuk ...
szaloncukor
Az utóbbi években sajnos egyre ritkábban sikerült jó minőségű marcipánt találnom, a legtöbb termék agyon van csapva mindenféle aromával, ízfokozóval, mesterséges színezékkel és ...
szaloncukor
Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt ...
szaloncukor
Régen nagyon szerettem leenni a karácsonyfáról a szaloncukrot. Mióta diétáznom kell, ez kimaradt a karácsonyi finomságok közül. Sokat vadásztam receptek után, és találtam is rengeteg ...
szaloncukor
Idén én is szerettem volna házi szaloncukrot készíteni. Mivel apukám meglátogatott, és az ő nagy kedvence a kókuszos szaloncukor, ezért erre esett a választás. A következő adag ...
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>