Ketchup-karrier – A paradicsomszósz több mint 350 éves története

Szinte nincs olyan ember a Földön, aki ne evett volna már ketchupot, izgalmas történelmével azonban kevesen vagyunk tisztában. Itt az ideje egy kis történelemórának, mindenki kedvenc szószával!

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy a ketchup viszonylag modern találmány, mely alig 100 vagy maximum 200 éve létezik a világon, pedig története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza. Bár nehéz pontosan megállapítani, honnan is származik a ketchup, az élelmiszer-szakértők és a tudósok szerint az első hozzá köthető receptek Kínából származnak, ahol Ge-tchupként vagy Koe-cheupként emlegették.

Ketchup-karrier – A paradicsomszósz több mint 350 éves története

A ketchup ezen verziói halbelsőségekből és szójababból készültek, sósak voltak, és csípős aromával rendelkeztek. Az eredeti receptúra szerint a halat besózták több kilónyi sóval, majd hordókba tették, köveket tettek a tetejére, és fél-egy évig hagyták erjedni. Tehát ekkor még nem került paradicsom a híres szószba. Az első paradicsomos verzió receptje csupán 1801-ben született meg. Ennek többek között az lehetett az oka, hogy az 1700-as években még mérgezőnek tartották, így nem fogyasztották.

Később kiderült, hogy a paradicsomnak titulált mérgezéseket a jómódú családok által használt óntányérok okozták, amelyből a paradicsom savassága kioldotta az ólmot. 

Az első paradicsomos ketchupverzió a Mrs. Samuel Whitehorne szerkesztésében kiadott The Sugar House Book című amerikai szakácskönyvben jelent meg.

Ezután egyre gyakrabban tűnik fel a paradicsomos alapú recept, például 1824-ben Mary Randolph szakácskönyvében, 1837-ben pedig egy Jonas Yerkes nevű farmer üvegben is elkezdte árulni a paradicsomos terméket.

Igazán kacifántos a története

Azonban még ekkor sem hasonlított a ketchup íze a mostaniéhoz

Mai ízvilágát 1876-ban érte el egy vállalkozónak köszönhetően, aki csődbe ment élelmiszeripari cégje romjain épített új üzemének keresett valami olyan terméket, amivel hírnevet szerezhet.

Eleinte a cég, csakúgy, mint a többi gyártó, kémiai tartósítószereket használt. Szalicilsavval, majd az új és népszerű tartósítószerrel, nátrium-benzoáttal tartósította termékeit. 1906-ban azonban változtatott a receptúrán, és tartósítószermentes terméket dobott piacra, miután az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) fellépett az emberi egészségre káros nátrium-benzoát ellen. 

Így a híres vállalkozó a paradicsomos-fűszeres alaphoz nagy adag ecetet tett (ezzel tartósította), majd az ízt cukorral egyensúlyozta ki. Bár így drágább volt az előállítási költsége, sokkal jobb minőségű és egészségesebb terméket tudott árusítani. A munkájának pedig meg is lett a gyümölcse, hiszen 1907-ben már 12 millió üveggel adott el belőle.

Azóta is töretlen a ketchup sikere, szívesen nyomjuk a sült krumplink mellé, a hamburgerünkbe, a melegszendvicsűnk tetejére vagy a hot dogunkra.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...