Ketchup-karrier – A paradicsomszósz több mint 350 éves története

Szinte nincs olyan ember a Földön, aki ne evett volna már ketchupot, izgalmas történelmével azonban kevesen vagyunk tisztában. Itt az ideje egy kis történelemórának, mindenki kedvenc szószával!

Elsőre talán azt gondolnánk, hogy a ketchup viszonylag modern találmány, mely alig 100 vagy maximum 200 éve létezik a világon, pedig története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza. Bár nehéz pontosan megállapítani, honnan is származik a ketchup, az élelmiszer-szakértők és a tudósok szerint az első hozzá köthető receptek Kínából származnak, ahol Ge-tchupként vagy Koe-cheupként emlegették.

Ketchup-karrier – A paradicsomszósz több mint 350 éves története

A ketchup ezen verziói halbelsőségekből és szójababból készültek, sósak voltak, és csípős aromával rendelkeztek. Az eredeti receptúra szerint a halat besózták több kilónyi sóval, majd hordókba tették, köveket tettek a tetejére, és fél-egy évig hagyták erjedni. Tehát ekkor még nem került paradicsom a híres szószba. Az első paradicsomos verzió receptje csupán 1801-ben született meg. Ennek többek között az lehetett az oka, hogy az 1700-as években még mérgezőnek tartották, így nem fogyasztották.

Később kiderült, hogy a paradicsomnak titulált mérgezéseket a jómódú családok által használt óntányérok okozták, amelyből a paradicsom savassága kioldotta az ólmot. 

Az első paradicsomos ketchupverzió a Mrs. Samuel Whitehorne szerkesztésében kiadott The Sugar House Book című amerikai szakácskönyvben jelent meg.

Ezután egyre gyakrabban tűnik fel a paradicsomos alapú recept, például 1824-ben Mary Randolph szakácskönyvében, 1837-ben pedig egy Jonas Yerkes nevű farmer üvegben is elkezdte árulni a paradicsomos terméket.

Igazán kacifántos a története

Azonban még ekkor sem hasonlított a ketchup íze a mostaniéhoz

Mai ízvilágát 1876-ban érte el egy vállalkozónak köszönhetően, aki csődbe ment élelmiszeripari cégje romjain épített új üzemének keresett valami olyan terméket, amivel hírnevet szerezhet.

Eleinte a cég, csakúgy, mint a többi gyártó, kémiai tartósítószereket használt. Szalicilsavval, majd az új és népszerű tartósítószerrel, nátrium-benzoáttal tartósította termékeit. 1906-ban azonban változtatott a receptúrán, és tartósítószermentes terméket dobott piacra, miután az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) fellépett az emberi egészségre káros nátrium-benzoát ellen. 

Big Mac szendvics házilag

A világ leghíresebb hamburgerének házi változata...vigyázzatok vele, mert egy szendvics kétszer annyira laktat, mint az éttermi verzió...

Így a híres vállalkozó a paradicsomos-fűszeres alaphoz nagy adag ecetet tett (ezzel tartósította), majd az ízt cukorral egyensúlyozta ki. Bár így drágább volt az előállítási költsége, sokkal jobb minőségű és egészségesebb terméket tudott árusítani. A munkájának pedig meg is lett a gyümölcse, hiszen 1907-ben már 12 millió üveggel adott el belőle.

Azóta is töretlen a ketchup sikere, szívesen nyomjuk a sült krumplink mellé, a hamburgerünkbe, a melegszendvicsűnk tetejére vagy a hot dogunkra.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...