Undorító titka lehet a sikeres fogyókúrának

Valószínűleg még a tökéletes alakért sem sokan próbálnák ki, hogy a saját székletükből kivont, fagyasztott mikrobiom-kapszulákat fogyasszanak.

Az elmúlt évek során hallottunk már pár nagyon meredek diétaötletet, de ilyet még egészen biztosan nem: az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói szerint nagyon sokat segíthet az ideális anyagcsere elérésében az, ha az ideális bélmikrobiomot érjük el, ez pedig úgy is megtörténhet, hogy a korábban egészséges bélbaktérium-egyensúly idejéből lefagyasztott székletből kinyert mikrobiom-kapszulákat fogyasztjuk el.

Igen, jól olvastad: kakikapszuláról van szó.

via GIPHY

A koncepció egészen új szintre emeli az „az vagy, amit megeszel” elképzelést, mégis, kutatók szerint nagyjából biztos, hogy működik. Valójában a kapszula akkor segít igazán, ha már lefogytunk, és nem szeretnénk visszahízni a keservesen leküzdött kilókat.

A kutatók 14 hónapos kutatást végeztek a témában, amikor a túlsúlyos vagy magas koleszterinszinttel rendelkező alanyokat három csoportra osztották: az egyik csoport egy átlagos, egészséges étrendet követett, a másik mediterrán diétát, a harmadik pedig egy növényalapú, mégis a mediterrán diétához hasonlító megoldást. Az alanyoknak hat hónapig kellett követniük a diétát, majd mindannyiuknak székletmintát kellett adniuk, amit aztán lefagyasztottak, és eltettek későbbre.

A súlyvesztett alanyokat ezután két csoportba sorolták: az egyik csoport a saját lefagyasztott székletéből kinyert kapszulákat kapta, a másik pedig placebót.

A kutatásból kiderült, hogy a növényalapú mediterrán diéta volt a leghatásosabb súlyvesztés, majd -megtartás szempontjából is. Azok, akik a fagyasztott székletkapszulákat fogyasztották, ügyesen megtartották a súlyukat, vagy keveset híztak, míg azok, akik placebót kaptak, a leadott súlymennyiség felét vissza is hízták. Előbbi csoport átlagosan mindössze 17,1 százalékát hízta vissza a korábban ledobott súlynak.

A szakértők szerint ez az első olyan nagyszabású kutatás, ami kimutatja: az ideális mikrobiom elérése később is segíthet, hogy az ideális anyagcsere-folyamatokat beindítsa – kérdés persze, hogy milyen áron. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a későbbiekben talán széklettranszplantáció is szóba jöhet, mint az egészséges testsúly elérésének egyik eszköze.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...