A film története nagyjából a következő: Elijah a család második generációs BBQ éttermében segít be édesapjának, aki egykor a nagypapától vette át az üzletet. Másodállásban egy borszaküzletben is dolgozik, ahol egyre közelebb kerül a borok világához és ezzel akaratlanul távolodik a füstös marhaszegyektől és a családi vállalkozástól. Annyira megtetszik neki az illatos fehér borok és testes vörösek hangulata, természete, hogy fejébe veszi, mester sommelier lesz belőle. A család azonban nehezményezi mindezt.
Hagyomány versus szenvedély
A Netflixen fellelhető film főszereplője az a Mamoudou Athie, akit a népszerű 81-es számú archívum című misztikus-horror sorozatból ismerhetünk. Szimpatikus, dolgos srác Elijah, akinek fontos a család és a hagyományok is, de minél közelebb kerül egy kedvelt témához, annál jobban tudja, hogy sokra szeretné vinni, és nem elég neki a família BBQ étterme, ami éppen egy újabb egységgel bővül majd. A húsok értő szeletelése mellett a helyi borboltban is dolgozik, ahol először még amatőr módon kínálja a borokat.
Egy helyes lány érkezésével például kifejti, hogy a chardonnay a borok Jay-Z-je, míg Drake a rizlingekre rímel. Nem szokványos ajánlás, az biztos!
Mindennapi teendői közben ráébred, hogy hiába az örökség, neki nem ez áll az első helyen, ha önmegvalósításról van szó, hanem a borok. Családja nem érti, hogy, ha adott az üzlet, „csak” bele kell helyezkedni a közegbe és a megszokott jó minőséget hozni, ahogy tette a nagypapa és Elijah édesapja is… akkor minek kellene valami „afrikai borozós” munkát vállalni. Persze szó sincs afrikai szőlőkről, de laikusként a sommelier-t Szomáliával keverik.
Elválnak az utak
Ezen a ponton hiába nevetünk fel (tényleg komikus a jelenet), azért ferdít a film, hiszen egy ennyi ideje a vendéglátással foglalkozó szakembernek, vagyis az apukának tudnia kellene, hogy mi a sommelier feladata. Legalább érintőlegesen, még akkor is, ha éttermükben a BBQ a legfontosabb elem. A család viszont nem tudja, csak idegesíti őket Elijah hobbija, édesapja pedig láthatóan utálja, hogy fia kevesebb időt szán a kolbászokra, füstölőfa kiválasztására.
A fiú időt, energiát és pénzt nem kímélve nekiáll a tanulásnak, képzéseknek, mert mester sommelier szintet szeretne elérni, a legjobb éttermekben ajánlani a borkíséretet, tudni, hogy mi a különbség egyes pincészetek azonos szőlőfajtából készülő évjáratai között. Egyszerűen szeretne elmerülni egy olyan szakmában, amit édesapja nem neki szánt… ez pedig elég a konfliktushoz.
Igaz, a vendéglátásban maradna, csak éppen egy másik témában jeleskedne. Nem azért, mert alantas lenne neki a húsozás, hanem azért, mert sokkal jobban érdekli őt a szőlő, a bor, az ízek érzékelése.
Az édesapa tagadásban van, Elijah egyre több lehetőséget ragad meg és egyre többet tanul, hogy elérje a célját. De sikerül vajon megértetnie édesapjával, hogy nem, nem kell ugyanazt az utat bejárniuk?
Érdekes mozi az Uncorked mindazoknak, akik tapasztalták azt a fajta nyomást, hogy egykor a szüleik más pályára szánták őket… de végül a saját fejük után mentek. És szerethetik azok, akiket legalább kicsit érdekel a boros világ. Jay-z-től Drake-ig.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szerző: Pákozdi Nóra
Képek és címlapkép: Netflix
Itt találsz további mozikat ételekről, gasztronómiáról:
- Ilyen az a társkereső, ami a kedvenc ételeid alapján hoz össze másokkal – mi ezért ajánljuk a Foodie Love című sorozatot
- Közelebbről megismertük a séflegenda Wolfgang Puckot, és csak ez a film kellett hozzá
- Itt és most kiderült, mit rejtegetnek előlünk a menő éttermekben – tűkön ültünk a Forráspont című film megnézése közben