Több kutatás is bizonyította már, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztása kapcsolatba hozható a különféle szívbetegségek, a rák és a 2-es típusú és cukorbetegség kialakulásával. Éppen ezért a kutatók szerint komolyabb lépéseket kéne tenni, annak érdekében, hogy az emberek ne fogyasszanak ilyen élelmiszereket.
Dohányáru-típusú figyelmeztetésekkel szeretnék ellátni at ultrafeldolgozott élelmiszereket
Carlos Monteiro, a Sao Paulo-i Egyetem professzora szerint sokkal jobban tudatosítani kellene az emberekben, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendkívül rossz hatással vannak az egészségünkre – írja a Refresher oldala.
A tanulmányok és felülvizsgálatok már nem elegendők ahhoz, hogy figyelmeztessék a lakosságot az egészségügyi veszélyekre, ezért a dohányzás elleniekhez hasonló egészségügyi kampányokra lenne szükség
- állítja a kutató.
Sőt a kifejezést elsőként megalkotó táplálkozástudományi szakértő betiltaná a szóban forgó élelmiszerek árusítását is az iskolákban és egészségügyi központokban.
Készítsd el ezeket az egészséges ételeket:
Szintén aggodalomra ad okot, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyre jelentősebb mennyiségben vannak jelen a kollektív étrendben.
De milyen élelmiszerek tartoznak az UPF-ek közé? Például a cukros gabonapelyhek, fehérjeszeletek, szénsavas üdítők, készételek és gyorséttermi ételek – olvasható a cikkben. A felsorolt ételek a nyugati társadalmak étrendjének több mint felét kiteszik, az alacsonyabb társadalmi rétegekben pedig ez az érték még nagyobb, akár 80 százalék is lehet.
Még több friss hír: