Újra füstölnek a Szerencsi Cukorgyár kéményei - ám sajnos csupán ideiglenesen

A Hello Wood Építész Mustra résztvevőinek segítségével ideiglenesen újra füstölnek a Szerencsi Cukorgyár 2008-óta "néma" kéményei.  

Hogyan olvadhat egybe a környezet, a kultúra, az örökség és a 21. századi kreativitás? Többek között erre adott ismét válaszokat a Hello Wood Építész Mustra a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával. Ismét, hiszen július 22-e és 29-e között már másodszor érkeztek meg Tokajba azok a hazai egyetemeken tanuló építészhallgatók, akik vállalták, hogy egy féléves szemináriumot szánnak különleges, fából készült installációk megtervezésére. Az alkotásokat a Hello Wood táborának köszönhetően az előre kiválasztott helyszíneken fel is építették.

A Szerencsi Cukorgyár kéményei a Debreceni Egyetem intallációjával

A diákok és tanáraik képviseltek minden olyan magyar egyetemet, amely képez építészeket. Ráadásképpen a Magyar Képzőművészeti Egyetem is csatlakozott a csapathoz.

Tavaly 11 projektet építettek fel a tábornak köszönhetően a régió 7 településén, idén pedig 10 projektet a régió 8 településén: Bekecsen, Bodrogkeresztúron, Bodrogkisfaludon, Rátkán, Szegin, Szerencsen, Tarcalon és Golopon.

A Debreceni Egyetem csapata kapta azt a feladatot, hogy Szerencs városában keressen valami izgalmas történetet és helyszínt és értelmezze át az építészet nyelvén. Az az érdekes, hogy a város talán legfontosabb helyszíne és története a legkevésbé sincs rejtve, hanem fájó, nyílt sebként Szerencs központjában emlékezteti a város lakosságát saját múltjára.

Akik Miskolc irányából érkeznek meg a városba, ha akarják sem tudják megkerülni a 2008-ban bezárt Szerencsi Cukorgyár egykori telephelyének magas falait, és két magas kéményének látványát, amelyek uralják a városképet. A kerítés mellett sétálva egy szokatlan, fából ácsolt szerkezetre lehetünk figyelmesek, amely arra csábít, hogy kövessük a tekintetünkkel azt az irányt, amit a fehér falécek jelölnek ki. Később a látóterünkben megjelenik a gyár két nagy kéménye fehér lécekkel keretezve.

Sétánk egy bizonyos pontján meglepő illúzióban van részünk, ugyanis a fehér léckeretre szerkesztett fekete lécek azt a hatást keltik, mintha az örökre elnémult kémények újra füstölögnének.

Továbbhaladva változik a nézőpontunk, és az illúzió is tovaillan. Az élmény egy rövid időre emlékezteti az arra járót ez egykori szebb napokra, de a látvány időlegessége az "aranykor" hiányát is felidézi.

Durbász Zoltán, a gyár egykori főmérnöke a gyár emlékműve mellett

Az 1889-ben alapított Szerencsi Cukorgyár építkezésén 1500-an dolgoztak, a gépek és az őket kezelő szakemberek pedig nagyrészt Csehországból jöttek - 8 hónap alatt épült fel a kontinens legnagyobb cukorgyára. A komoly beruházás nagy hasznot hozott a városnak, átalakította a szerencsiek életét. Azt ezt követő évtizedekben, beleértve az államosítás éveit is, a gyár és a város lakosságának az élete teljesen összefonódott. Durbász Zoltán mérnök, aki 30 évig dolgozott a gyárban felelevenítette ezt a szoros viszonyt: "Ennek a gyárnak volt étkezdéje, kultúrháza könyvtárral, volt saját tűzoltóságunk és orvosi rendelőnk is. Radiológiai laboratórium, üdülők és óvoda is tartozott a gyárhoz. Ide nem lehetett akárkit felvenni, nagyon érteni kellett a dolgát annak, aki itt dolgozott. Ennek megfelelően nagyon megbecsülték a szakembergárdát. Még lakásokkal is segítették a dolgozókat."

cukorrépa

Az egykori főmérnök röviden összefoglalta a gyár bezárásnak a történetét. A rendszerváltás után az 1991-ben privatizált üzem bezárásában világpiaci folyamatok is szerepet játszottak. A piacot elárasztotta a répacukornál jóval olcsóbb nádcukor, ráadásul az Európai Uniós agrárpolitika a belső piac kiszolgálását tűzte ki célul.

Ennek az lett a következménye, hogy sok felesleget termeltek a európai üzemek, de mivel az árak alacsonyak voltak, csak veszteségesen lehetett eladni a hazai répacukrot a nemzetközi piacon.

Mivel az Unió nem akarta finanszírozni az európai répacukor túltermelését, a cukor mennyiségének a csökkentését tűzte ki célul. Ennek megfelelően pénzt ajánlott azért, ha a gyárak csökkentik a termelést. Ekkoriban a Szerencsi Cukorgyár német befektetője nem adta el a cukorkvótáját, de mivel az Unió még nem érte el kívánt csökkentést, a cukorrépa-termelőket célozta meg: támogatást kaptak, ha más növény termesztésébe fognak. Olyan nagy hasznot tudtak így realizálni a termelők, hogy fölhagytak a cukorrépa termelésével. Ezt már nem élte túl a szerencsi gyár sem, és 2008 március 10-én végleg bezárt. A rendszerváltást megelőzően 12 cukorgyár volt Magyarországon, ma már csak a kaposvári üzemel. A szerencsi gyárban 300-400 ember veszítette el a munkáját - a dolgozók komoly végkielégítést kaptak, de sok idősebb dolgozónak ezzel együtt nagyon nehéz dolga volt a munkaerőpiacon.

Ami a Szerencsi Cukorgyárból megmaradt

Jaczkó Erzsébet, aki pénzügyi munkatársként a gyárban dolgozott 8 évig, elmesélte az ízHUSZÁRnak, hogy a műszakváltását jelző, naponta többször megszólaló sziréna majdnem az egész városban hallható volt. Az első jelzés reggel fél hatkor szólalt meg - ez figyelmeztetett, hogy a műszak hamarosan indul. A második jelzés 6-kor emlékeztetett mindenkit: már nem lehet bemenni a gyárba, a termelés elindult.

Olyan fontos szimbólum volt ez a hangjelzés, hogy 2008-ban az utolsó szirénaszót sok városi közösen hallgatta meg. Erzsébet nem volt ott ezen az eseményen - túl fájdalmasnak érezte volna.

A hiány a mai napig fájó. Az üzem egykori mérnöke, Durbász Zoltán is megjegyezte, hogy 10 év kellett neki ahhoz , hogy ne sírja el magát, ha elmegy a gyár mellett - de alig tudta befejezni a mondatot, mert elpityeredett...

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

A LeCreuset csodás ombre edényeket dobott piacra

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...