Nem hinnéd, de ezeken az újpesti helyeken elképesztőket ehetsz

Újpestinek lenni életérzés és hovatartozás. Nem az építészetileg legszebb, nem a történelmileg legizgalmasabb kerület Budapesten, de sok szempontból sokkal élhetőbb, mint a belsőbb városrészek. Gasztronómiai értelemben később eszmélkedett, de a kis időbeli csúszás után olyan helyekkel jelentkezett be a főváros éttermi életébe, ami miatt Budapest túlfeléről is elzarándokol a gourmet közönség, legyen az a lakásétterem műfajában induló Ételműhely vagy Fülepi Kálmán vendéglője. Irány észak!

Budapest északi kapuját „fentről" már Dunakeszi határolja. Újpest a múlt század derekáig önálló település volt Budapest mellett, és mindig is önálló arculattal, infrastruktúrával rendelkezett. A 20. század elejére az ország egyik legjelentősebb iparvárosává vált, ahol többek között hús-, pamut-, festék- és gyógyszeripar, parketta- és izzólámpagyártás, bőr- és fafeldolgozás zajlott. Újpest mai képét egyaránt határozzák meg a századelői, egyszintes, sátortetős házak és szocreál építészet művet. A templomok és a lakóteleprengeteg, a Duna közelsége, az erdők és az újpesti sportegyesületek pályái.

No de hol együnk a IV. kerületben, ha nem csak gyors éhségcsillapítás, hanem élményszerzés a cél?

Hétköznapi ételörömök és gourmet estek: Ételműhely Lakásétterem & Ételműhely Gourmet Kantin és Bár

Újpest főterén két Ételműhelyet is találunk, mindkettő két konyhaszerelmes, Iklódi Dóra és Hack Barnabás séf birodalma. Előbb nyitották meg lakáséttermüket, egy fine dining zarándokhellyel gazdagítva Újpestet, majd a pandémia hatására született meg a hétköznapi étkezésre szánt ínyenckantin és bár. Utóbbiban a heti ebédmenüt döbbenetesen olcsón kínálják, két fogás mindössze 2090 forint. Az à la carte kínálat szintén megér egy kiruccanást Újpestre, a belvárosban immár szép kihívás 3600 forintért hozzájutni olyan fogásokhoz, mint a csirke supreme ördögszekérgombával és szarvasgombás burgonyapüré, vagy 3800-ért rosé kacsamellet enni édesburgonyás gnocchival és bébispenóttal.

Ilyen gyönyörű és ízletes ételek várnak az Ételműhelyben (fotó: etelmuhely.com)

És ha már szokásunktól eltérően így belemerültünk a számtanba, a lakásétterem fine dining menüje is mindössze 18 000 forint, ami négy fogásért plusz a mentás bivalytejből készült vajjal felszolgált bemelegítő kovászos kenyérért szuperjó ár. Jelenleg az időközönként meghirdetett fine dining vacsoraesteken nem Hack Barnabásék, hanem a fine dining éttermek világát szintén megjárt Tischler Petra főz. Hamarosan Whiskey (!) vacsoraesttel és újabb A séf és a borász vacsorával folytatódik a lakásétterem története.

Ételműhely Lakásétterem és Ételműhely Gourmet Kantin és Bár

Budapest 1042,  Szent István tér 6.

Hűs tequila és sistergő fajitas Újpesten: Calavera

Egész konkrétan két perc sétára az Ételműhely, ugyancsak Újpest főterén üzemel a Calavera mexikói étterem. Jó mexikóiból egész Budapest nincsen eleresztve, úgyhogy akinek a szótárában bűvszó az enchilada, burrito, churros és chimichanga, visszatérő vendég lehet a Szent István téren – mégpedig nem nem Bazilika melletti Szent István téren.

Színpompás ételek a Calaveraban! (Fotó: Facebook.com)

A mexikói konyha kötelező körein kívül a texmex vonal is érvényesül. Ha valaki nem a kukoricalisztben, jalapeno paprikában és salsákban fogant, horzsolósabb mexikói ízekre vágyik, pulled pork és hamburgerválaszték is várja a Calaverában.

Calavera

Budapest 1042,  Szent István tér 3.

Kami Kisvendéglője csupa kellemes meglepetés

Fülepi Kálmán régi motoros a séfszakmában. Valójában mindig is ilyen közegben képzeltük el őt: egy családias hangulatú vendéglő kerttel, emberléptékben, kockás terítős asztalok mellett, házias ízekkel. Kami Kisvendéglőjében a felsoroltak közül mindegyik érvényesül egy kivételével. Mindenekelőtt meg kell mondanunk, hogy a családi házból átalakított étterem és a Dreher napernyős kertje küllemre nem is a legcsalogatóbb. Ugyanakkor, ha már vendégeskedtünk itt, garantáltan vissza fogunk vágyni, Kami konyhája ugyanis messze túlszárnyalja az egyszerű kertvárosi miliőt.

Az egyetlen kitétel pedig, ami nem stimmel a felsorolásból, az a házias ízvilág – ugyanis Kami ételsora több annál. Az biztos, hogy nem fogunk csalódni az újjáélesztett vendéglői klasszikusokban, mint a cigánypecsenye vagy a fűszeres rántott csirke, és a tányérdesszertként kínált házi baracklekváros Rákóczi-túrós is megér egy újpesti kiruccanást.

A kínálat egyedi karakterét azonban az étlap ázsiai gerince adja: az ázsiai nem gulyás vagy az indonéz konyhát egy újpesti kockásabroszosba invitáló mogyoróvajas Gado Gado, ami tulajdonképpen egy színes-dús zöldségtál.

Kami Kisvendéglője

Budapest 1044, Vasrózsa u. 2.

Figyelem, az étterem augusztus 15. és 26. között nyári szüneten van, zárva tart.

+1: Miniüdülés a pesti Duna-szigeten: Kabin

Grillbár kategóriában ajánljuk Újpest szuperlazulós szabadtéri helyszínét a Népszigeten. Az Újpesti-szigetnek vagy Szúnyog-szigetnek is nevezett földdarabon működik a jól ismert kutyaiskola is, maga a sziget pedig az Újpesti vasúti hídról vagy a Meder utcai gyalogoshídról közelíthető meg. A BKK itt nem képviselteti magát, marad a bringa vagy a lábbusz.

A folyóparti Kabin lelki rokonságban áll a Duna átellenes partján kultstátuszt élvező Fellini Kultúrbisztróval vagy Nap Bácsival a Rómain. Az ételek itt a jógázás, partmozi, DJ-szettek és édes semmittevés nem túlgondolt kísérői a mártogatós, grillezett kecskesajt, burger vonalon. A BBQ és a kacsakolbász azért még ebben a mezőnyben is emlékezetesek. Kabinozni jó.

Kabin

Budapest 1044, Zsilip u. 1.

Szerző: Pásztor Rozina

Címlap: Facebook.com/kamikisvendegloje


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...