Ideje, hogy májusban lecseréljük az öreg burgonyát, és vitamindús, egyben kalóriaszegényebb újkrumplit vegyünk a piacon. Gyors elkészítés, könnyebb pucolás – új ízek.
krumpliköret
Emlékezetem szerint egy tv-műsorban láttam ezt az ételt, de most, hogy kaptam újkrumplit, nagyon megkívántam. Nem okozott csalódást, nekem nagyon ízlett.
Mitől új az újkrumpli
Az
újkrumpli még a
beérés előtt, áprilisban és májusban betakarítják, így fiatalon, rózsaszínű, szinte átlátszó héjjal kerül a boltokba. Július végéig tart az újkrumpli szezonja, így augusztustól már alaposan nézzük meg, mit veszünk. Ha vizenyős, puha és nem friss a burgonya, nem lesz jó alapanyag.
Víztartalma magas, és kevesebb kalóriát tartalmaz, így diétázók, fogyókúrázók is remek ételeket készíthetnek belőle. Emellett a vitamintartalma is nagyobb, mint az öreg, télen elvermelt burgonyának – több kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz.
krumplis ételek
Maradt mindkét "főszereplőből" a hétvégi főzésből, ebből született ez a szinte egytálétel.
Az újkrumpli és a citromos spárga találkozása a konyhában.
krumplileves
Mikor megjelenik az újkrumpli, mindig főzök ilyen levest. Egyszerű, könnyű nyári étek. Érdekes módon az "öreg" krumplival már nem olyan finom.
krumplis ételek
Variáció petrezselymes krumplira. Csak úgy, magában is meg tudtam volna enni ebédre, de a ház ura azért egy kis húst is kívánt mellé...
- Burgonyapüréhez ne használjuk, mert vizenyős, nyálkás lesz.
- Olajban sült krumplihoz sem megfelelő alapanyag, sőt veszélyes is lehet, mert a forró olaj felcsaphat a krumpliból belekerülő vízmennyiségtől.
- Rakott ételek esetén könnyen széteshet, szétfőhet a burgonyaréteg, így nem lesz jó alapja például egy rakott krumplinak, ahol a darált húsos réteget a krumpli tartja össze
Nem csak alapanyagként, hanem
önálló fogásként is megállja a helyét. Friss
petrezselyemmel,
spenóttal, zöldfűszerekkel rövid idő alatt egészséges, diétás menü készíthető belőle. Alig várjuk már májusban az első
petrezselymes újburgonyát és
hagymás újkrumpli-salátát.
{ CKÉP = 21968, 4 }
- Figyeljünk arra, hogy az újkrumpli hamarabb megfő, mint öreg társai.
- Ha serpenyőben pirítjuk, akkor is vigyázzunk. Hamar puhul, sérülékennyé válik, ezért ne kevergessük a krumplikockákat, nehogy szétessenek, hanem laza kézmozdulatokkal rázogassuk a serpenyőt.
NoSalty-tipp: Az újkrumpli vékony, rózsaszín héjától nem kell feltétlen megválnunk. Jól mossuk meg, és héjával együtt használjuk fel. Aki anélkül szeretné, dörzsszivaccsal vagy késsel kaparja le a héjat. Ne vágjunk bele az értékes zöldségbe!
Néhány praktika:
Amihez ajánljuk
Magas víztartalma miatt egyes burgonyás ételek elkészítésére nem jó:
Amire nem alkalmas