ÚJKRUMPLI – Ételek, amelyekben használd, és amelyekben ne

Az újkrumpli szezonja még javában dübörög, és szuper fogásokat lehet belőle készíteni, de nagyon nem mindegy, hogy mit. Ugyanis hiába nem külön burgonyaféle, máshogy viselkedik, mint a nagytestvére. Mutatjuk, mit igen, és mi az, amit semmiképp se készíts újkrumpliból!

Néhány előnye az újkrumplinak az öreg burgonyával szemben: nem kell (de lehet) pucolni, diétázók is bátran fogyaszthatják, mert alacsony a kalóriatartalma, gyorsan megfő, magas a C-vitamin-, B-vitamin- és rosttartalma. Íze édeskésebb, mert a benne lévő cukor még nem alakult át keményítővé, viszont magas víztartalma miatt nem lehet mindenhez felhasználni. Íme, néhány javaslat, mihez használd, és mihez ne az újkrumplit!

ÚJKRUMPLI – Ételek, melyekbe használj...

Ezekhez válaszd az újkrumplit

Sütőben sütve, alaposan megfűszerezve a tányér legfinomabb elemévé válhat, de paprikás krumpliként, foccaciaként, kaporral-vajjal bolondítva és főzelékként is megállja a helyét, sőt, háromszor fog repetáért sorba állni érte mindenki.

....gnocchiba például ne használd!

Tipp: semmihez ne adj sok zsiradékot, a már említett magas víztartalma miatt. Vékony a héja, amit nem is kell leszedni, elég alaposan átmosni felhasználás előtt.

Frissen a legjobb elkészíteni, amíg zsenge, és vékony héja miatt kevesebb ideig áll el.

Amit inkább ne készíts belőle

Krumpligombóc, gnocchi, nudli készítését inkább hanyagold, ha újkrumpliból vásároltál be, mert kőkemény lesz az extra mennyiségű vízfelvétele miatt. Krumplipürének és krémlevesnek sem az igazi, mert víz ízű lesz a végeredmény, ezért egy sűrű, kiadós burgonyakrémlevesért válaszd az öreg burgonyát. Ha hasábburgonyát sütnél belőle, készülj, hogy fröcsögni fog.

Forrásunk volt.


Még több tavaszi, nyári ötlet a konyhádba:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek