Néhány előnye az újkrumplinak az öreg burgonyával szemben: nem kell (de lehet) pucolni, diétázók is bátran fogyaszthatják, mert alacsony a kalóriatartalma, gyorsan megfő, magas a C-vitamin-, B-vitamin- és rosttartalma. Íze édeskésebb, mert a benne lévő cukor még nem alakult át keményítővé, viszont magas víztartalma miatt nem lehet mindenhez felhasználni. Íme, néhány javaslat, mihez használd, és mihez ne az újkrumplit!
Ezekhez válaszd az újkrumplit
Sütőben sütve, alaposan megfűszerezve a tányér legfinomabb elemévé válhat, de paprikás krumpliként, foccaciaként, kaporral-vajjal bolondítva és főzelékként is megállja a helyét, sőt, háromszor fog repetáért sorba állni érte mindenki.
Tipp: semmihez ne adj sok zsiradékot, a már említett magas víztartalma miatt. Vékony a héja, amit nem is kell leszedni, elég alaposan átmosni felhasználás előtt.
Frissen a legjobb elkészíteni, amíg zsenge, és vékony héja miatt kevesebb ideig áll el.
Amit inkább ne készíts belőle
Krumpligombóc, gnocchi, nudli készítését inkább hanyagold, ha újkrumpliból vásároltál be, mert kőkemény lesz az extra mennyiségű vízfelvétele miatt. Krumplipürének és krémlevesnek sem az igazi, mert víz ízű lesz a végeredmény, ezért egy sűrű, kiadós burgonyakrémlevesért válaszd az öreg burgonyát. Ha hasábburgonyát sütnél belőle, készülj, hogy fröcsögni fog.
Még több tavaszi, nyári ötlet a konyhádba: