ÚJKRUMPLI – Ételek, amelyekben használd, és amelyekben ne

Az újkrumpli szezonja még javában dübörög, és szuper fogásokat lehet belőle készíteni, de nagyon nem mindegy, hogy mit. Ugyanis hiába nem külön burgonyaféle, máshogy viselkedik, mint a nagytestvére. Mutatjuk, mit igen, és mi az, amit semmiképp se készíts újkrumpliból!

Néhány előnye az újkrumplinak az öreg burgonyával szemben: nem kell (de lehet) pucolni, diétázók is bátran fogyaszthatják, mert alacsony a kalóriatartalma, gyorsan megfő, magas a C-vitamin-, B-vitamin- és rosttartalma. Íze édeskésebb, mert a benne lévő cukor még nem alakult át keményítővé, viszont magas víztartalma miatt nem lehet mindenhez felhasználni. Íme, néhány javaslat, mihez használd, és mihez ne az újkrumplit!

ÚJKRUMPLI – Ételek, melyekbe használj...

Gőzölt újkrumpli

Variáció újkrumplira. Újkrumpli, citrom, petrezselyem. Fantasztikus hármas. Egész héten tudnám ezt ebédelni. C&V receptje nyomán, ami a májusi NL Konyhában jelent meg gőzölt ...

Ezekhez válaszd az újkrumplit

Sütőben sütve, alaposan megfűszerezve a tányér legfinomabb elemévé válhat, de paprikás krumpliként, foccaciaként, kaporral-vajjal bolondítva és főzelékként is megállja a helyét, sőt, háromszor fog repetáért sorba állni érte mindenki.

....gnocchiba például ne használd!

Tipp: semmihez ne adj sok zsiradékot, a már említett magas víztartalma miatt. Vékony a héja, amit nem is kell leszedni, elég alaposan átmosni felhasználás előtt.

Frissen a legjobb elkészíteni, amíg zsenge, és vékony héja miatt kevesebb ideig áll el.

Amit inkább ne készíts belőle

Krumpligombóc, gnocchi, nudli készítését inkább hanyagold, ha újkrumpliból vásároltál be, mert kőkemény lesz az extra mennyiségű vízfelvétele miatt. Krumplipürének és krémlevesnek sem az igazi, mert víz ízű lesz a végeredmény, ezért egy sűrű, kiadós burgonyakrémlevesért válaszd az öreg burgonyát. Ha hasábburgonyát sütnél belőle, készülj, hogy fröcsögni fog.

Forrásunk volt.


Még több tavaszi, nyári ötlet a konyhádba:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...