Az újburgonya a fogyókúrázók és a háztartást vezetők kedvence: előbbiek magas víz- és alacsony kalóriatartalma miatt kedvelik, utóbbiak azért, mert pikk-pakk köret, hámozás nélkül megfőzhető-süthető, isteni étel. Az újkrumpli szinte teljesen más öregebb társához képest: vasat, foszfort nagy mennyiségben tartalmaz és rengeteg éltető nedvességet. Május környékén már kapható a piacokon egy-egy helyen, igaz, javarészt még drágán, 500 forint körüli áron, persze ez hamarosan és fokozatosan lemegy 100-200 környékére.
Az előre hámozott krumpliszemeket jobb elkerülni, mert az újburgonya nagyon hamar veszít nedvességéből és így már korántsem biztos, hogy valóban friss áruhoz jutunk. Amúgy is: minek hámozni a kis szemeket, amikor megőrzik a vitamint főzés közben és sokkal finomabb a végeredmény. Mivel szinte hártyaszerű héjról van szó, fölösleges kalóriákkal sem bombázza a szervezetünket, de az értékes ásványi anyagokat, C-vitamint megőrzi, ha így használjuk fel. Mások nem szeretik, ha a krumplin rajta marad a héja, mert felpöndörödhet és ez zavaró étkezés közben. Ízlés dolga, annyi biztos, hogy túl sok főzés nem szükséges, sós vízben jó 7-8 perc alatt készen lesz, ha serpenyőbe tesszük (nekem ez a kedvencem), meg is piríthatjuk egy leheletnyi olívaolajon, a végén bolondítsuk friss zöldfűszerekkel.
Aki igényli, némi tejföllel, joghurttal is meglocsolhatja a végén a krumplit. Mindig apró szemeket válogassunk vásárláskor, ezek általában finomabbak, s vizsgáljuk meg alaposan őket: ne legyen egyik se puha, gumiszerű, mert akkor biztos, hogy már nem teljesen friss a zöldségünk.
NoSalty tipp
Semmi esetre se készüljön belőle krumplipüré! Vessük el a gondolatot, bármilyen csábító, ugyanis csak vizes katyvaszt fogunk kapni minden igyekezetünk ellenére.
10 dekájában mindössze 70 kalória található, így előszeretettel kísérleteznek vele a fogyni vágyók, hogy számos étkezésben kiváltsák az egyébként hizlaló köreteket és újburgonyával helyettesítik őket. Kétségtelenül nyerő elképzelés, de mint mindig, a túlzásba vitt, egyoldalú táplálkozást kerüljük.