Így készíts az újkrumpliból bármi mást, ami nem köret

Ismét indul a későtavaszi újkrumpliszezon, ami egyet jelent a folyamatosan visszatérő kérdés felbukkanásával: mire jó az apró, friss burgonya, és mire nem?

Ha vettünk egy-két kiló újkrumplit a boltban/piacon, sanszos, hogy azt valamilyen köret formájában készítjük majd el otthon. Persze semmi probléma nincsen a gazdagon vajas, petrezselymes burgonyával vagy a főtt-sült, enyhén sózott változattal – mégis elmerenghetünk azon alkalomadtán: készülhet-e más az újkrumpliból, mint köret? Ha pedig kimerengtük magunkat, álljunk neki a különböző finomságok elkészítésének az alábbi receptötletek segítségével.

Így készíts az újkrumpliból bármi mást, ami nem köret

Tócsni

Persze nem a klasszikus értelemben vett lapcsánka készülhet újkrumpliból (ahhoz nem elég keményítős), hanem egy tócsni jellegű sült burgonya. Ehhez a kis szemeket puhára kell főzni (de fontos, hogy nem teljesen szétesősre), majd egy kiolajozott tepsin egy pohárral vagy krumplinyomóval kilapítani.

A tetejére is csorgassunk olajat, sózzuk-borsozzuk, szórjuk meg sajttal és süssük aranybarnára és ropogósra. Ha zöldségekkel, savanyúsággal, tejföllel tálaljuk, könnyed vacsora vagy ebéd válhat belőle.

Rakottas

A vékonyra szelt burgonyát akár nyersen is rétegezhetjük más zöldségekkel, esetleg darált hússal, besamelmártással – mivel még zsenge, nem feltétlenül kell előfőzni ahhoz, hogy sütés közben teljesen megpuhuljon. Efféle fogásokban finomabb is az új, mint a régi, kásás krumpli.

Pizza

Szintén alacsonyabb keményítőszintje miatt lehet alkalmas jelölt arra, hogy pizzák tetejére halmozzuk. Vékonyra szeletelve (egy uborkagyalu végzi a legpontosabb munkát), olívaolajjal, rozmaringgal, esetleg egy kevés sajttal (pl. parmezán) szerény, mégis meglepően lehengerlő feltétet képez.

Krumplis-rozmaringos pizza

Gondolhatnánk, hogy egy "sültkrumplis" pizza szinte 100%, hogy a tengerentúlról érkezhetett csak, de jelen esetben más a helyzet. Az olasz pizza bianca -amit hívnak még a római kenyérnek ...

Ragu

Ha nem szeretnénk, hogy a krumpli teljesen átvegye az irányítást az egytálételünk, húsos vagy zöldséges ragunk fölött, mégis szükségünk van a burgonya laktató jelenlétére, szintén forduljunk a tavaszi újkrumplihoz. Nem fogja annyira besűríteni a szószt, az íze is inkább a háttérben marad, a jóllakás viszont ugyanúgy garantált vele.

Sültpaprikás tarhonya

Eredendően egy ajvárral turbózott pásztortarhonyának indult, de mivel előző este megettük az ételbe szánt füstölt kolbászt, ezért végül tojást főztem mellé. Így is perfekt, de ha ...

Rétes

Egy-két vastag rúdnyi krumplis rétes kiváló megoldás lehet, ha gyors és maceramentes ebédre vágyunk. Használjuk ki a szezont, párosítsuk az újburgonyát borsóval, spenóttal, fűszerezzük kurkumával vagy curryporral.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tavaszi zöldséges tipp és trükk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...