Ha vettünk egy-két kiló újkrumplit a boltban/piacon, sanszos, hogy azt valamilyen köret formájában készítjük majd el otthon. Persze semmi probléma nincsen a gazdagon vajas, petrezselymes burgonyával vagy a főtt-sült, enyhén sózott változattal – mégis elmerenghetünk azon alkalomadtán: készülhet-e más az újkrumpliból, mint köret? Ha pedig kimerengtük magunkat, álljunk neki a különböző finomságok elkészítésének az alábbi receptötletek segítségével.
Tócsni
Persze nem a klasszikus értelemben vett lapcsánka készülhet újkrumpliból (ahhoz nem elég keményítős), hanem egy tócsni jellegű sült burgonya. Ehhez a kis szemeket puhára kell főzni (de fontos, hogy nem teljesen szétesősre), majd egy kiolajozott tepsin egy pohárral vagy krumplinyomóval kilapítani.
A tetejére is csorgassunk olajat, sózzuk-borsozzuk, szórjuk meg sajttal és süssük aranybarnára és ropogósra. Ha zöldségekkel, savanyúsággal, tejföllel tálaljuk, könnyed vacsora vagy ebéd válhat belőle.
Rakottas
A vékonyra szelt burgonyát akár nyersen is rétegezhetjük más zöldségekkel, esetleg darált hússal, besamelmártással – mivel még zsenge, nem feltétlenül kell előfőzni ahhoz, hogy sütés közben teljesen megpuhuljon. Efféle fogásokban finomabb is az új, mint a régi, kásás krumpli.
Pizza
Szintén alacsonyabb keményítőszintje miatt lehet alkalmas jelölt arra, hogy pizzák tetejére halmozzuk. Vékonyra szeletelve (egy uborkagyalu végzi a legpontosabb munkát), olívaolajjal, rozmaringgal, esetleg egy kevés sajttal (pl. parmezán) szerény, mégis meglepően lehengerlő feltétet képez.
Ragu
Ha nem szeretnénk, hogy a krumpli teljesen átvegye az irányítást az egytálételünk, húsos vagy zöldséges ragunk fölött, mégis szükségünk van a burgonya laktató jelenlétére, szintén forduljunk a tavaszi újkrumplihoz. Nem fogja annyira besűríteni a szószt, az íze is inkább a háttérben marad, a jóllakás viszont ugyanúgy garantált vele.
Rétes
Egy-két vastag rúdnyi krumplis rétes kiváló megoldás lehet, ha gyors és maceramentes ebédre vágyunk. Használjuk ki a szezont, párosítsuk az újburgonyát borsóval, spenóttal, fűszerezzük kurkumával vagy curryporral.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tavaszi zöldséges tipp és trükk: