Itt az ÚJKRUMPLI: kicsi, rongyos, és jóval egészségesebb öreg társánál

Végre megjött a tavasz, és jönnek sorban a kedvenc alapanyagaink is: a spárga mellett az újburgonya is megjelent a piacokon. Az apróbb, általában rózsaszínes, rongyos héjú kedvencünket bármikor szívesen ennénk, és ennek több oka is van. Tudtad, hogy jóval kedvezőbbek az élettani hatásai, mint öreg társának?

Kora tavasz, napsütés, újkrumplihéj-kapargatástól elszíneződött tenyerek, és kedvenc serpenyős vagy sült változatunk az újonc burgonyából. Nyamm! Tudtad, hogy az újkrumpli egészségesebb is, mint régi, öreg társa? Elmondjuk, miért.

Amellett, hogy háziasszonyként is igen hálás újkrumplival dolgozni, mert jóval gyorsabban megpuhul, mint öreg barátja, és legtöbbször méretre is jóval kisebb, néha annyira, hogy maximum félbe kell vágni, és előfőzést sem igényel sütés előtt, élettani hatásait tekintve is szuper választás.

Az újkrumpli a fogyókúrázóknak is ideális választás, mert magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően kedvezően beilleszthető a diétás étrendbe is.

TIPP:

A kapargatást csak az érezze kötelezőnek, akit zavar a finoman ropogósra pirult, külső rongyos héja... ami amúgy szintén tápanyagdús! Szóval mi azt ajánljuk, hogy csak sikáld meg kicsit kefével vagy szivaccsal víz alatt, és kész is!

Az újkrumpli jóval egészségesebb öregebb társához képest

Ásványi anyagokban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz vasat és foszfort is. Az újkrumpli azért ilyen zsenge és talán egy kicsit édes is, mert a benne lévő cukor még nem alakult át keményítővé. 10 dekájában mindössze 70 kalória található, így előszeretettel kísérleteznek vele a fogyni vágyók, akik az egyébként hizlaló köreteket az újburgonyával helyettesítik.

Szuper alapanyag sült, serpenyős vagy tepsis krumpliköretekhez, egytálételekhez, de főzelék vagy krumplisaláta is remek lesz belőle.

Ne pürésítsd

Egyetlen olyan köret van, amely nem készíthető el újkrumpliból: a krumplipüré. Vessük el a gondolatot, bármilyen csábító, ugyanis csak vizes katyvaszt fogunk kapni, minden igyekezetünk ellenére.

Gyorsan elkészül

Az biztos, hogy az újkrumpli, mérete és magas nedvességtartalma miatt nem igényel túl sok főzést, 7-8 perc alatt elkészül, ha serpenyőbe tesszük, meg is piríthatjuk olívaolajon vagy vajon, a végén bolondítsuk friss zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, rozmaringgal vagy kaporral.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több szuper tavaszi téma itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek