Itt az ÚJKRUMPLI: kicsi, rongyos, és jóval egészségesebb öreg társánál

Végre megjött a tavasz, és jönnek sorban a kedvenc alapanyagaink is: a spárga mellett az újburgonya is megjelent a piacokon. Az apróbb, általában rózsaszínes, rongyos héjú kedvencünket bármikor szívesen ennénk, és ennek több oka is van. Tudtad, hogy jóval kedvezőbbek az élettani hatásai, mint öreg társának?

Kora tavasz, napsütés, újkrumplihéj-kapargatástól elszíneződött tenyerek, és kedvenc serpenyős vagy sült változatunk az újonc burgonyából. Nyamm! Tudtad, hogy az újkrumpli egészségesebb is, mint régi, öreg társa? Elmondjuk, miért.

Amellett, hogy háziasszonyként is igen hálás újkrumplival dolgozni, mert jóval gyorsabban megpuhul, mint öreg barátja, és legtöbbször méretre is jóval kisebb, néha annyira, hogy maximum félbe kell vágni, és előfőzést sem igényel sütés előtt, élettani hatásait tekintve is szuper választás.

Az újkrumpli a fogyókúrázóknak is ideális választás, mert magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően kedvezően beilleszthető a diétás étrendbe is.

TIPP:

A kapargatást csak az érezze kötelezőnek, akit zavar a finoman ropogósra pirult, külső rongyos héja... ami amúgy szintén tápanyagdús! Szóval mi azt ajánljuk, hogy csak sikáld meg kicsit kefével vagy szivaccsal víz alatt, és kész is!

Waterzooi - gyors csirkeleves

A waterzooi receptje Belgium északi részéről, Gentből származik. A nevében rejlik egy holland szó: „zooien“, melynek jelentése: főzni. A 16. században nagy népszerűségnek ...

Az újkrumpli jóval egészségesebb öregebb társához képest

Ásványi anyagokban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz vasat és foszfort is. Az újkrumpli azért ilyen zsenge és talán egy kicsit édes is, mert a benne lévő cukor még nem alakult át keményítővé. 10 dekájában mindössze 70 kalória található, így előszeretettel kísérleteznek vele a fogyni vágyók, akik az egyébként hizlaló köreteket az újburgonyával helyettesítik.

Szuper alapanyag sült, serpenyős vagy tepsis krumpliköretekhez, egytálételekhez, de főzelék vagy krumplisaláta is remek lesz belőle.

Ne pürésítsd

Egyetlen olyan köret van, amely nem készíthető el újkrumpliból: a krumplipüré. Vessük el a gondolatot, bármilyen csábító, ugyanis csak vizes katyvaszt fogunk kapni, minden igyekezetünk ellenére.

Gyorsan elkészül

Az biztos, hogy az újkrumpli, mérete és magas nedvességtartalma miatt nem igényel túl sok főzést, 7-8 perc alatt elkészül, ha serpenyőbe tesszük, meg is piríthatjuk olívaolajon vagy vajon, a végén bolondítsuk friss zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, rozmaringgal vagy kaporral.

Krumplis-rozmaringos pizza

Gondolhatnánk, hogy egy "sültkrumplis" pizza szinte 100%, hogy a tengerentúlról érkezhetett csak, de jelen esetben más a helyzet. Az olasz pizza bianca -amit hívnak még a római kenyérnek ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több szuper tavaszi téma itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...