Újabb érv a mediterrán étrend mellett: segíthet a depresszió megelőzésében is

Azt eddig is tudtuk, hogy a déliek étrendje az egyik legegészségesebb, most egy újabb betegséggel kapcsolatban vizsgálták, hogy lehet-e megelőző hatása.

A növényi alapokon nyugvó, sok gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, dióféléket, olajos magvakat, olívaolajat, halat és kevés húst, kevés tejterméket tartalmazó mediterrán étrend a kedélyállapotra is hatással van egy friss, a Molecular Psychiatry című szaklapban publikált tanulmány szerint.

A fejlett országok egyik vezető pszichiátriai betegsége a depresszió. Annak érdekében, hogy minél többet megtudhassunk erről a betegségről, hogy minél többet tehessünk kialakulásának megelőzése érdekében, számos kutatás vizsgálja a depresszió és a táplálkozás kapcsolatát.

A frissen publikált kutatás során 41 korábbi, a depresszió és az étrend kapcsolatát vizsgáló tanulmány eredményeit elemezték. Ezek a korábbi kutatások a mediterrán étrend, a DASH-étrend, a Healthy Eating Index (HEI) (Egészséges Táplálkozás Index) és az ún. Alternative HEI (AHEI) (Alternatív Egészséges Táplálkozás Index) a betegséggel való kapcsolatát vizsgálták. A 41 tanulmány eredményeinek analizálása során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mediterrán étrendnek lehet a legerősebb hatása a depresszió kialakulásának megelőzésére.

A mediterrán étrend más betegségek, mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint megelőzésében már tudományosan bizonyítottan megelőző hatású. Ugyanakkor a táplálkozás és a hangulatunk összefüggése bonyolult kérdés, hiszen hangulatunkat számos tényező befolyásolja.

Természetesen más kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy további, szigorúan ellenőrzött, hosszú távú klinikai kutatások szükségesek ahhoz, hogy bizonyítottan kijelenthessük: bizonyos étrendi elemekkel megelőzhető a depresszió kialakulása.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Mintaétrend: DASH-diéta

Az USA-ban a 2014-es év legegészségesebb étrendjének kiáltották ki a DASH-étrendet. Lássuk, hogyan illeszthetőek össze a diéta alapelvei és a hazai megszokott ételek!

Szabó A
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...