Újabb érv a mediterrán étrend mellett: segíthet a depresszió megelőzésében is

Azt eddig is tudtuk, hogy a déliek étrendje az egyik legegészségesebb, most egy újabb betegséggel kapcsolatban vizsgálták, hogy lehet-e megelőző hatása.

A növényi alapokon nyugvó, sok gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, dióféléket, olajos magvakat, olívaolajat, halat és kevés húst, kevés tejterméket tartalmazó mediterrán étrend a kedélyállapotra is hatással van egy friss, a Molecular Psychiatry című szaklapban publikált tanulmány szerint.

A fejlett országok egyik vezető pszichiátriai betegsége a depresszió. Annak érdekében, hogy minél többet megtudhassunk erről a betegségről, hogy minél többet tehessünk kialakulásának megelőzése érdekében, számos kutatás vizsgálja a depresszió és a táplálkozás kapcsolatát.

A frissen publikált kutatás során 41 korábbi, a depresszió és az étrend kapcsolatát vizsgáló tanulmány eredményeit elemezték. Ezek a korábbi kutatások a mediterrán étrend, a DASH-étrend, a Healthy Eating Index (HEI) (Egészséges Táplálkozás Index) és az ún. Alternative HEI (AHEI) (Alternatív Egészséges Táplálkozás Index) a betegséggel való kapcsolatát vizsgálták. A 41 tanulmány eredményeinek analizálása során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mediterrán étrendnek lehet a legerősebb hatása a depresszió kialakulásának megelőzésére.

A mediterrán étrend más betegségek, mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint megelőzésében már tudományosan bizonyítottan megelőző hatású. Ugyanakkor a táplálkozás és a hangulatunk összefüggése bonyolult kérdés, hiszen hangulatunkat számos tényező befolyásolja.

Természetesen más kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy további, szigorúan ellenőrzött, hosszú távú klinikai kutatások szükségesek ahhoz, hogy bizonyítottan kijelenthessük: bizonyos étrendi elemekkel megelőzhető a depresszió kialakulása.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Mintaétrend: DASH-diéta

Az USA-ban a 2014-es év legegészségesebb étrendjének kiáltották ki a DASH-étrendet. Lássuk, hogyan illeszthetőek össze a diéta alapelvei és a hazai megszokott ételek!

Szabó A

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...