Újabb érv a mediterrán étrend mellett: segíthet a depresszió megelőzésében is

Azt eddig is tudtuk, hogy a déliek étrendje az egyik legegészségesebb, most egy újabb betegséggel kapcsolatban vizsgálták, hogy lehet-e megelőző hatása.

A növényi alapokon nyugvó, sok gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, dióféléket, olajos magvakat, olívaolajat, halat és kevés húst, kevés tejterméket tartalmazó mediterrán étrend a kedélyállapotra is hatással van egy friss, a Molecular Psychiatry című szaklapban publikált tanulmány szerint.

A fejlett országok egyik vezető pszichiátriai betegsége a depresszió. Annak érdekében, hogy minél többet megtudhassunk erről a betegségről, hogy minél többet tehessünk kialakulásának megelőzése érdekében, számos kutatás vizsgálja a depresszió és a táplálkozás kapcsolatát.

A frissen publikált kutatás során 41 korábbi, a depresszió és az étrend kapcsolatát vizsgáló tanulmány eredményeit elemezték. Ezek a korábbi kutatások a mediterrán étrend, a DASH-étrend, a Healthy Eating Index (HEI) (Egészséges Táplálkozás Index) és az ún. Alternative HEI (AHEI) (Alternatív Egészséges Táplálkozás Index) a betegséggel való kapcsolatát vizsgálták. A 41 tanulmány eredményeinek analizálása során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mediterrán étrendnek lehet a legerősebb hatása a depresszió kialakulásának megelőzésére.

A mediterrán étrend más betegségek, mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint megelőzésében már tudományosan bizonyítottan megelőző hatású. Ugyanakkor a táplálkozás és a hangulatunk összefüggése bonyolult kérdés, hiszen hangulatunkat számos tényező befolyásolja.

Természetesen más kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy további, szigorúan ellenőrzött, hosszú távú klinikai kutatások szükségesek ahhoz, hogy bizonyítottan kijelenthessük: bizonyos étrendi elemekkel megelőzhető a depresszió kialakulása.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Mintaétrend: DASH-diéta

Az USA-ban a 2014-es év legegészségesebb étrendjének kiáltották ki a DASH-étrendet. Lássuk, hogyan illeszthetőek össze a diéta alapelvei és a hazai megszokott ételek!

Szabó A

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!