Újabb 9 hely, ahol autentikus külföldi ételeket kóstolhatsz Budapesten

Kóstold végig a világ legizgalmasabb és legsokszínűbb nemzeti konyháit repjegy nélkül, miközben felfedezed Budapest ezer arcú gasztrofelhozatalát.

Előző cikkünkben már bemutattunk 10 helyet, ahova érdemes beülni, ha változatosságként külföldi ízekre vágynánk, és kiemeltünk néhányat azok közül, amelyek méltó módon képviselik egy-egy ország konyháját. A folytatásban túlnyomórészt ázsiai, köztük sok távol-keleti éttermet veszünk sorra, hiszen az elmúlt évek gasztro-szintlépésének köszönhetően már nemcsak az illatos-omlós csirkefalatokra specializálódott, mindössze ismeretlen írásjelekkel megkülönböztetett kínai étkezdéket takarja az 'ázsiai étterem' gyűjtőfogalom. Izraeltől Hawaii-ig utaztunk a gasztronómia varázsszőnyegén.

Irán Cukrászda - Irán

Bár nem étterem, 'csak' cukrászda, az iráni ízek autentikus képviselője Budapesten a családi vállalkozásként működő Nagy Diófa utcai Irán Cukrászda. Egyedül azoknak nem kifejezetten ajánlott, akik nem szeretik a nagyon édes süteményeket, mert itt minden falattól összeragad az ember szája, és a fogorvosok is messziről elkerülik a helyet. A meghatározó szín itt a napsárga, a sült tészták melegséget sugárzó rétegeit pedig az iráni konyhára jellemzően mézzel, pisztáciával töltik meg.

ONO Poké Bowl Bar – Hawaii (Egyesült Államok)

Nemrég mi is ellátogattunk a frissen nyitott ONO Poké Bowl-ba, amely egy tálba sűrített egészséges fogás formájában hozza el a szürke téli Budapestre a Hawaii-i napsütést. A poké bowl alapvetően négy alapanyagpillére épül, ezek a rizs, protein, zöldség, szósz, valamint erre jön egy ropogós réteg. Könnyed, egészséges, mégis laktató egytálétel, amely a hawaii köszönés, a jól ismert 'Aloha' vidámságát foglalja magába.

TLV Eatery – Izrael

Izraeli ihletésű helyből több kedvencünk is van a városban, de most a legfrissebbet emeljük ki közülük, a TLV Eatery-t, amely nagyon színesen és legfőképp nagyon precízen hozza el a névadó város, Tel Aviv és az ország (nagyrészt vegetáriánus) konyháját. Bármilyen egyszerűnek is tűnik egy jó krémet, akár hummuszt, akár padlizsánkrémet készíteni, mégsem sikerül ezt mindenhol abszolválni, a TLV-ben azonban igazságot szolgáltatnak ezeknek az ételeknek. De a húsevők sem fognak üres gyomorral távozni, az ő élvezetükről olyan fogások gondoskodnak, mint a bárány kebab vagy faszénen sütött rib eye .

Panjab Tandoori Indian Restaurant – India

Nehéz autentikusnak lenni az indiai konyha esetében, ha az ételekhez szorosan kapcsolódó, borzasztóan komplex kulturális és vallási rendszert, illetve a nyüzsgő közeget kell reprodukálni Budapest sokkalta visszafogottabb és zárkózottabb utcáin – ha pedig némileg az európai szájíznek megfelelően is szeretnék alakítani az ételeket, még nehezebb dolguk van. A Panjab Tandoorit viszont jó szívvel ajánljuk, ez az egyik olyan indiai étterem, ahova bátran indíthatsz kulináris expedíciót. Rengeteg naan kenyér, rizs és gazdag fűszerek jellemzik a tandoori (ami eredetileg egy mozgatható kemence neve, így az étel elkészítésének módjára utaló megjelölés, és magyarul a tandúr a helyes változat) ételeket.

Khan – ázsiai (thai, kínai, vietnami és mongol konyha)

Életkorát tekintve a népszerű Saó kistestvére, kínálatban azonban a konyha méretéből adódóan bőségesebb a Khan, ahova belépve először a vendégek szeme lakik jól a Vietnámból hozott eredeti lámpákkal, szobrokkal és egyéb berendezési tárgyakkal dekorált gazdag enteriőrnek köszönhetően. A konyha fúziós, így nemcsak egy országot és kultúrát ismerhetsz meg olyan fogások révén, mint a vörösboros pho, a kimchis sült rizs, a kókuszos császárhús vagy a banánvirág-saláta. Modern, szexi és kifinomult, az újraértelmezett fogásokban mégis ott rejlik egy-egy falat Ázsia.

Vietnámi Speciális Melegkonyha – Vietnám

Ha külföldön jár az ember, akkor biztosan nem lő mellé az étteremválasztással, ha a turistákra optimalizált egységek helyett a helyiek után settenkedik, és oda tér be, ahol ők esznek. Nos, ez fordítva is igaz, vagyis, ha itthon akarnál külföldi helyre menni, akkor is az adott nemzethez tartozókat érdemes követni. A Vietnámi Speciális Melegkonyha esetében ezt a rubrikát kipipálhatod, nagy számban lehet itt ugyanis vietnámi vendégeket látni, akik a hamisítatlan hazai ízek miatt térnek be a kőbányai egységbe. Abszolút javasolt a zarándoklat, elsősorban az itthon nemrég befutott pho miatt, de tavaszi tekercsek, tom yum leves, izgalmas főételek közül lehet válogatni barátságos és vendégszerető hangulat mellett.

Funky Pho - Vietnám

Több kiváló pho-s hely is akad a városban, a Funky Pho-t most azonban különcsége miatt kell megemlítenünk: sem a tulajdonosok, sem a személyzet nem külföldi, így nem is akarnak autentikusnak lódított színben tetszelegni, egyszerűen csak nagyon jó, ízletes pho-t akarnak készíteni, és ez sikerül is nekik. Sokan esküsznek a pacalos pho-jükre, amibe sok street food-os ázsiai hellyel ellentétben a hús mindenfajta ízfokozó nélkül kerül bele!

Spicy Fish – Kína

Nemcsak Vietnám költözött Kőbányára, de Kína is. Alapvetően nem az olcsóságáról ismert Budapest legjobb kínai étterme, de valószínűleg azon kevés helyek közé tartozik a Spicy Fish, ahol az ember nyugodt szívvel ehet csípős belsőségeket, köztük marhaszívet, nyelvet és pacalt is, de az urbánus legenda úgy tartja, hogy az egészben főtt/sült ponty is megér egy misét. A Népliget mögött található originál Spicy Fish után pedig nemrég a Corvinban nyitották meg frekventáltabb egységüket, így a kínai ínyencségek egy hétköznapi ebédnél is a tányérra kerülhetnek.

Komachi Bistro – Japán

Semmi flanc, itt nem tolják az ember arcába a japán konyha és a tulajdonosok eredetét, ehelyett inkább a családi vállalkozás kedves jellege járja át a helyet – hálisten. Aki arra vágyik, hogy körbeugrálják, és elképesztően túltervezett atmoszférában akar elkölteni egy vacsorát, az inkább válasszon egy trendi szushis helyet japán konyha címen, de aki egy házi tésztás ramenlevessel akar felmelegedni, az jó helyen jár. Az adagok laktatóak, a kis tál rizs pedig szinte minden fogás alapvető kísérője.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Spicy Fish

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...