Vajalternatívát kóstoltunk, ez a megnevezés újdonságként csenghet. A Rama új terméke tulajdonképpen egy multifunkcionális kenőmargarin, amelynek a különlegesség, hogy bár 100%-ban növényi alapú, pont ugyanúgy használható a konyhában mint a tejből készült vaj. Az új termékcsalád külalakra nagyon tetszetős. A csomagolás letisztult dizájnt, a termék kecsesebb testet kapott. A Rama Vajalternatíva hideg és meleg szendvicsekhez, krémekhez és főzéshez vagy serpenyőben sütéshez is alkalmazható, sőt, akár sütemény is készülhet vele. Mi most a süti sütésen túli tudományára voltunk kíváncsiak. Ezt tapasztaltuk:
Rama 100% vegán vajalternatíva: a 100%-ban növényi alapú készítmény 50%-kal fenntarthatóbb módon készül, mint az állati eredetű vaj. Az íze ugyanolyan jó, ráadásul főzni és sütni is ugyanúgy lehet vele.
Rama a kenyéren
A vajalternatíva megőrizte a margarin egyik legelőnyösebb tulajdonságát, a hűtőből kivéve egyből kenhető, bármilyen szendvics készítéséhez könnyen fel tudjuk használni. Mi az egyik legalapvetőbb helyre, lekvár alá kentük. Érdekes, mert nem olyan, mintha margarinnal ennénk, nem is teljesen vaj hatású, mégis nagyon jól harmonizál a gyümölcsös ízvilággal. Édes-kompatibilitás pipa. Paradicsommal, paprikával is kiváló reggelire, uzsonnára. Sós vonal pipa. Végül a flexiteriánusoknak is kedvezve egy pár szardellával is kipróbáltuk, így nagyjából arra is fény derült, hogy ha egy halkrémet kevernénk vele, az is működhetne. Hidegkonyhai fronton teljesen meggyőzött minket.
Rama főzéshez
Leginkább egy teljesen egyszerű tésztában érezhető a vajas hatás, ilyen fogás lehet a cacio e pepe vagy egy fokhagymás tészta. A polcon való pásztázás közben azonban a kezünk ügyébe akadt egy arborio rizsesdoboz, ebből készül az autentikus rizottó, úgyhogy rögtön megváltoztattuk az elképzelésünket: borsós-hagymás rizottót főztünk. Így egy még sokkal inkább a vajon alapuló fogásban tudtuk megmérettetni a vegán vajalternatívát. Ezen pirítottuk a hagymát, ami az étel alapja, és a végén ezzel is krémesítettük. Ötből öt kolléga vallotta, hogy ha nem mondtuk volna neki előre, nem is tudná megmondani, hogy nem vajjal készült ez a fogás. Főzési vonalon még jobban megkedveltük, maximális pontszámmal végzett a termék.
Rama sütésnél
Habár a mostani tesztünk inkább az új vajalternatíva sokoldalúságának felfedezésére összpontosított, azért a sütési tudományát se felejtsük el. Az új Rama vajalternatíva azért nagyszerű mert minden poszton megállja a helyét. Nem kell külön terméket vásárolnunk a serpenyőben sütéshez vagy a sütikészítéshez sem. Sőt, 100%-ban növényi alapú, így a vajas ízek kedvelőinek igazán környezettudatos választás, aki megveszi és használja máris tett egy lépést a fenntartható jövő felé.