Két új, olasz megúszós fánk farsangra

A legtutibb fánkgolyókat mutatjuk farsangra – olvasztott csokival leöntve, fahéjas cukorba forgatva, vagy csak sárgabaracklekvárral kínálva is nagyszerűek, aztán egy csalós fánkreceptet is találtok, ezzel pedig pár kalóriát megspórolhatok magatoknak!

Minden évben kipróbálok valami újat, amivel bővíteni tudom a farsangkor süthető fánkok körét, idén erre a ricottás csodabogyóra, és egy könnyített almás karikára esett a választásom. Ez nem azt jelenti, hogy nem készül el a nagyim féle szalagos fánk, és csöröge is, vagy egy jó kis chiacchiere, ami az utóbbi évek egyik nagy húzása volt, de a változatosság gyönyörködtet alapon, kényeztetem a családot.

Castagnole

Castagnolo – vagyis szelídgesztenye, nagyjából ekkora golyókat kell formázni a fánktésztából, majd sütés közben gesztenyebarna színig hagyni pirulni az olajban. Utóbbiból most az olaszok által nagyon kedvelt földimogyoró-olajat használtam. Tudom, hogy jóval drágább, mint a napraforgóolaj, de aki nem ismeri, nem tudja milyen menő. Nincs olyan olajos íze a fánknak utána, tiszta Olaszország! Aztán telepúderezzük porcukorral, így bármelyik kávézóban, bárban megállná a helyét.

Ricottás és a többi

Többféle változata ismeretes, a „sima” tésztába vaníliát, és valamilyen likőrt, például ánizslikőrt vagy limoncello-t , illetve illatozó grappát tesznek. Létezik jóval sötétebb színű golyó is, itt kakaó megy a liszt mellé. Ezt is megsütöm majd, érdekes lenne kókuszreszelékbe forgatni. Az itt található recept ricottával íródott, én narancshéjat reszeltem hozzá, de kezeletlen citromhéjat is tehettek bele, ha éppen nincs otthon narancsotok. Azért erre esett a választásom, mert a magyar túrófánk az egyik legnagyobb kedvencem, és össze szerettem volna hasonlítani az itáliai hasonmással. Nehéz a választás, de szerencsére nem is kell pártoskodni, hiszen hamvazószerdáig, ami idén március 3-ra esik, van elég idő akár minden nemzet fánkéléményét magunkba szívni. Mindig az aktuálisan kész fánk lesz a kedvencünk!

Tárolási tipp: A ricottás castagnole tésztáját előre is elkészíthetjük, csak tegyük egy sütőpapírral bélelt tálba, és takarjuk le egy tányérral. Felhasználás előtt tartsuk hűtőben! Sütés után viszont azonnal fogyasszuk el.

Csalós almafánk

Most pedig jöjjön egy majdnem fánkrecept, az almás karika, más néven bundás alma vagy alamfánk. Ugye milyen furán hangzik, hogy egy sűrű palacsintatésztába forgatott alma a farsangi fánkok sorába léphet, de nézzetek csak rá! Lyukas a közepe, kerek, akár szalagosra is süthető, de mégis könnyedebb, mint egy élesztős fánk. Sütőben is érdemes kipróbálni, így még több kalóriától menthetjük meg magunkat. 170 fokon 10-15 perc alatt elkészíthető. Pici olajjal kenjük meg a sütőpapírt, hogy ne ragadjon oda a cukros tészta.

Zöldalmával vagyis Granny Smith-el az igazi, ezt majd fejben fordítsátok, nagyon muris! Szóval, ez a fajta sokkal feszesebb húsú, sütés után picit puhul, de megtartja a formáját nem lesz hajlékony. Savanykásabb ízű más almáknál, ezért az édes tésztával, és a fahéjas cukorral jól harmonizál. Készíthetünk még mellé vaníliaszószt vagy pudingot, ebbe mártva is isteni!

Receptek: Bagdi Gréta, Fotók: Bagdi Gréta / Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több különleges receptcsoda itt:

Címlapról ajánljuk