A fajkereszteződéseknek köszönhetően a mai fehér lisztek egészségesebbek, mint a 200 évvel ezelőttiek - állítja egy brit kutatás. 39 különböző búzafajtát vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy mennyire táplálóak, és milyen hatással vannak az egészségünkre. A kutatás eredményei szerint a mai búzafajták, különösen azok, amelyeket az 1980-as évek óta használunk, jóval egészségesebbek mind élelmi rost, mind más tápértékeik alapján, mint a 200 évvel ezelőtti változatok.
Régen rosszabb volt
Bár szeretünk azon sóhajtozni, hogy régen minden jobb volt, ez a búzára konkrétan nem biztos, hogy vonatkozik. A hertfordshire-i kutatócsoport összesen 39-féle, az utóbbi 230 évben élt búzafajtát tesztelt, és éppen arra jutottak, hogy a velünk élő mítosszal ellentétben a lisztek minősége nem romlott, hanem javult az utóbbi időben.
Ezt láttad már?
5 kedvenc karanténételünk egészségesebb és kevésbé hizlaló kivitelben
A kutatás vezetője azt mondta, a mítoszban sosem volt semmi igazság, és annak ellenére, hogy a búzafajták száma csökkent, a minőségük nem romlott. Arra jutottak, hogy Nagy-Britanniában annak ellenére javult a fehér lisztek minősége, hogy a búzaföldek egyre nagyobbra növekedtek a vizsgált 200 éves időszakban. Erre eddig valószínűleg azért nem jött rá senki, mert nem vizsgálták a fehér liszteket, csupán a teljes kiőrlésűeket nézték.
Több rost és cukor, kevesebb káros anyag
Különösen a búzaliszt élelmirost-tartalmában láttak fejlődést, de nagyobb lett a lisztekben a betain koncentrációja is, ami fontos a szív- és érrendszeri betegségek elleni védekezés szempontjából, az aszparagintartalom viszont csökkent bennük, ami pedig a kenyér sülése közben keletkező rákkeltő anyag, az akrilamid vegyület létrejöttének lehetőségének csökkenését jelenti. A búzában található cukrok mennyisége is növekedett az idők során.
Miután a búzát lisztté őrölték, azután sem csökkent a az élelmirost-tartalma, sőt, a kétszáz év alatt megháromszorozódott. Hogy mindez miért történt, azzal kapcsolatban nem tudtak biztosat mondani a kutatók, de feltételezik, hogy a környezeti körülmények is befolyásolhatták a folyamatot.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Emberek, akik a boltban a termékeket nyalogatják: a pszichológus elmagyarázza,...
Csak poénból csinálják, vagy motiválja őket valami arra, hogy pánikot és undort keltsenek?
adminA SZOTYI sokkal finomabb és egészségesebb annál, hogy csak meccsnézéshez...
A napraforgómag igazi vitaminbomba, és bár magas a zsírtartalma, a benne lévő olajok a jótékony kategóriába tartoznak.
NosaltyHogyan vásárolj párizsit? Adalékanyagok, amiket jobb kerülni
Jó párizsit nem könnyű találni, de ha elolvassuk az összetevőket, könnyebb lesz választani is.
Nosalty6 bőrápoló 1 növényből - házi csodaszerek aloe verából
Sebgyógyítás, hidratálás, szőrtelenítés és még sok más probléma, amire az aloe vera olcsó és természetes megoldást jelenthet.
adminCímlapkép: Getty Images