Új kutatás: egészségesebb lett a fehér liszt az utóbbi kétszáz évben

Egy brit kutatás megvizsgálta a fehér lisztek tápértékének alakulását az utóbbi kétszáz évben, és meglepő felfedezésekre jutott.

A fajkereszteződéseknek köszönhetően a mai fehér lisztek egészségesebbek, mint a 200 évvel ezelőttiek - állítja egy brit kutatás. 39 különböző búzafajtát vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy mennyire táplálóak, és milyen hatással vannak az egészségünkre. A kutatás eredményei szerint a mai búzafajták, különösen azok, amelyeket az 1980-as évek óta használunk, jóval egészségesebbek mind élelmi rost, mind más tápértékeik alapján, mint a 200 évvel ezelőtti változatok.

Régen rosszabb volt

Bár szeretünk azon sóhajtozni, hogy régen minden jobb volt, ez a búzára konkrétan nem biztos, hogy vonatkozik. A hertfordshire-i kutatócsoport összesen 39-féle, az utóbbi 230 évben élt búzafajtát tesztelt, és éppen arra jutottak, hogy a velünk élő mítosszal ellentétben a lisztek minősége nem romlott, hanem javult az utóbbi időben.

Ezt láttad már?

5 kedvenc karanténételünk egészségesebb és kevésbé hizlaló kivitelben

A kutatás vezetője azt mondta, a mítoszban sosem volt semmi igazság, és annak ellenére, hogy a búzafajták száma csökkent, a minőségük nem romlott. Arra jutottak, hogy Nagy-Britanniában annak ellenére javult a fehér lisztek minősége, hogy a búzaföldek egyre nagyobbra növekedtek a vizsgált 200 éves időszakban. Erre eddig valószínűleg azért nem jött rá senki, mert nem vizsgálták a fehér liszteket, csupán a teljes kiőrlésűeket nézték.

Több rost és cukor, kevesebb káros anyag

Különösen a búzaliszt élelmirost-tartalmában láttak fejlődést, de nagyobb lett a lisztekben a betain koncentrációja is, ami fontos a szív- és érrendszeri betegségek elleni védekezés szempontjából, az aszparagintartalom viszont csökkent bennük, ami pedig a kenyér sülése közben keletkező rákkeltő anyag, az akrilamid vegyület létrejöttének lehetőségének csökkenését jelenti. A búzában található cukrok mennyisége is növekedett az idők során.

Miután a búzát lisztté őrölték, azután sem csökkent a az élelmirost-tartalma, sőt, a kétszáz év alatt megháromszorozódott. Hogy mindez miért történt, azzal kapcsolatban nem tudtak biztosat mondani a kutatók, de feltételezik, hogy a környezeti körülmények is befolyásolhatták a folyamatot.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

viaés via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...