- A Nyolcker új büszkesége: Mátyás Pékség
A VIII. kerületnek pontosan ilyen kedves, de ambiciózus helyekre van szüksége, ahol a szakmát komolyan veszik, és új színekkel gazdagítják Józsefvárost. A Mátyás tér sokáig egyfajta szinonimája volt a kerület gettósodásának, ezért is jár az ováció minden kezdeményezésnek, ami szebb jövőt vizionál a többre hivatott városrésznek, ahol a helyes kis park mellett egészen döbbenetesen pusztulni hagyott múlt századi házak is állnak. A Mátyás Pékség küllemében újvonalas, kínálatát tekintve viszont hagyományos, ahol a sajtos kifli és fonott kalács mellett máris kultstátuszra tör a mandulával és porcukorral szórt túrós batyu.
Budapest VIII. kerület, Mátyás tér 14.
- A Bazilikánál dupláz a legelegánsabb hazai desszertező, a Nour
A Kecskés Alexandra által alapított Nour Budaörsön már évek óta bizonyítja, hogy nem csak a franciás desszertköltemények lehetnek ehető műalkotások, az ő kínálatukban egy egyszerű(nek tűnő) pogácsa is lehet olyan elegáns, mint egy framboise vagy choux. A Nour minden tekintetben a legfelsőbb kategóriára lő, az új üzletnyitást szarvasgombás fagylalttal ünnepelték. Desszertjeik kidolgozásában a topséf, Palágyi Eszter séf is szerepet vállalt. A Bazilika mellett nyitott Nour desszertbutikban a francia stílusú desszertekre koncentrálnak, ezenkívül azonnal elvihető tortákat is kínálnak.
Budapest V. kerület, Sas utca 7.
- Egy csipet tortából menő desszertező
Bár az Egy csipet tortának mindeddig nem volt saját üzlete, immáron nyolc éve készítik desszertjeiket, és hét fős csapat áll a kedves név mögött. Néhány nappal ezelőtt Horváth Alexandra és Biró Levente megnyitotta első cukrászdáját egy Parlament melletti utcában. Az üzlethelyiség is olyan, mint az Egy csipet torta maga: minimalista, stílusos és elegáns, natúr jegyekkel, egyszerre kifinomult, mégis rusztikus, shabby chic hangulatban. Bár a név alapján lehetne tortaszalon is, egy igazi kézműves cukrászdában járunk, ahol a monodesszertektől a pitéken át a kekszekig, linzerig vagy gyümölcskenyérig tart a kínálat, sőt. Nem csak kutyabarát a hely, hanem egyenesen kutyakényeztető is, kutyakekszeket is kínálnak ugyanis. Nézzétek a nyitvatartást, mert október végéig hétvégi tesztüzemmódban tartanak nyitva.
Budapest V. kerület, Szalay u. 4.
- A pastel de nata beveszi Budapestet: újabb portugál pékségek Pesten és Budán
2019-ben a bulinegyed szívében bukkant fel az első Lisboa Pastry és Bakery, ahol végre napról napra megbízhatóan csatasorban álltak a pultban az égetett tetejű kis pastel de nata sütemények, avagy a portugál krémes. Sötét pörkölésű kávéval, saját, friss pékáruval és igazán tisztességesen megpakolt bagelekkel várnak. Kár megállni a pastel de nata frontvonalon: a karamelles dolce de leche, a pisztácia- és mandulakrémmel töltött croissant-okért is vissza fogunk térni.
Lisboa Pastry & Bakery
Budapest VI. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 3.
Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 56.
- A Bartók Béla út lassan fagyinagyhatalom: Mikrokosmos
Némi aggodalommal figyeltük, hogy a Kő Fagyi és a Fragola szomszédságában új fagyizó nyílik. A pultok előtt sorakozó vendégeket látva elégedetten nyugtáztuk, hogy Újbuda igényli a jót – és az újabb színes-fagyos tégelyeket a tornyosuló tölcsérek mellett. A gellérthegyi Füge Bolt és Kávézó csapata ereszkedett le a Bartók Béla úti mikrokozmoszba, nekik köszönhetjük az új fagyizót is. Megtépázott szó ma már a kézműves, de ezekre a fagylaltokra a legjobb szívvel mondjuk, hogy a legnagyobb gondossággal és alapanyag-tartalommal készülnek. Csak pisztáciából háromfélével találkoztunk már a pultban – klasszikus, mogyorós-fehércsokis és ricottás ízekben –, a mentes fagylaltjaik sem okoznak csalódást, és az említett édestölcsérek pedig akár önmagukban is finomak. A Fügétől elvárható színvonalú, egyedi pörkölésű kávékkal várnak. Pop-up fagyizóként nyitott a hely, és egyelőre nyitva tartanak.
Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 35.
- Gyömrő után az Opera mellé: Erdei Fagyizó
„Csúcsminőségű, valódi, főzött fagylaltok. Hozzáadott aroma, színezék, térfogatnövelő szer nélkül” – szól az Erdei Fagyizó állítása, aminek igazságát nincs is okunk kétségbe vonni. Minden fagylaltízük az adott gyümölcs vagy fűszer tömény mása hűsen és krémesen, legyen az egy sima banánfagylalt, vagy olyan alapanyag-eredetmegjelöléssel bíró extrák, mint a szicíliai citrom, a brontei pisztácia vagy ecuadori csokoládé. Nosztalgikus ízekre is hivatkoznak, ennek jegyében olyan desszertklasszikusokat is elkészítenek fagylalt formájában, mint a túrógombóc vagy a mákos guba. Csak azt kívánhatjuk Erdei Tamásnak és feleségének, Nórának, hogy a gyömrői sikert duplázzák meg az Operánál, és soha ne engedjenek a fagylalt-elveikből.
Budapest VI. kerület, Hajós utca 12.
- Egy legenda újraéled: Tütü Tangó
Anno a Hajós utcában üzemelt a kulthely, ezen a nyáron a kerület városligeti végén nyílt újra, immár a város közösségi életének egy egészen más korszakában. A Hősök teréről pár perc sétára találjuk a Tütü Tangó 2023-as kiadását, ami kézen fog és visszavezet a budapesti romkocsmák világának fénykorába. Itt már nincsenek kiszuperált nagyi bútorai, dizájnlámpák lógnak a vendégtérben, a beltér pedig egyszerre puritán és retró, barátságossá pedig a benti növények és a kert zöldje teszi. Nem egy eszeveszett mulató: már délelőtt tízkor nyitva, és este tízkor már villanyoltás. Kávé-különlegességekkel, házi lepénnyel és házias süteményekkel és persze jól felkészült italpulttal várnak.
Budapest VI. kerület, Benczúr utca 45.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Egy csipet torta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: