A hagymaszeletelés külön művészet, ha igazán profi akarsz lenni a konyhában, akkor nem lehet csak úgy tessék-lássék módon felvagdosni, de persze a helyes eljárást nem könnyű elsajátítani. Aztán ott van, hogy ha nem jól vágod fel a vöröshagymát, akkor bosszúból meg is ríkat. Most egy amerikai cég megoldást ígér erre: a Sunions nevű hagyma az állításuk szerint nem csal könnyeket az ember szemébe – de önmagát még nem vágja fel. Sírás nélküli hagyma?
A Waitrose nevű amerikai cég büszkélkedik azzal, hogy új fejlesztése nem jár könnyekkel.
Az Amerikában termesztett Sunions ezen felül az elmondások alapján édes ízével számos ételbe passzol, a salátáktól a tüzes fogásokig.
Az íze állítólag rendkívül komplex, egyszerre édes és ropogós. Francia hagymalevest is lehet belőle készíteni, ami végre nem félig leves, félig könny lesz.
Na de miért sírunk hagymaszeletelés közben?
Az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid az oka, ami egy gáz halmazállapotú anyag. Amikor felvágjuk a hagymát, ez az anyag belekerül a levegőbe és a szemünkbe is, ahol vízzel találkozik, és más anyagokra bomlik: kén-dioxidra, hidrogén-szulfidra és kénsavra. A sav irritálja a szemünket, mi pedig akaratlanul is megsiratjuk a felvágott hagymát.
Az elmondások alapján az új hagymafajta nem génmódosított, ami Amerikában azért elég gyakori, hanem 30 év gazdálkodás, kutatás és fejlesztés eredménye.
Még több tipp, trükk és okosság: