Hamarosan egy új avokádófajta jelenhet meg a boltokban

A kutatók egy új avokádófajtát fejlesztettek ki, ami fenntarthatóbb, és még azt is jelzi, ha megérett!

Az avokádó a 2010-es évek nagy győztese volt, bármelyik közösségi média oldalt nyitotta meg az ember, ömlöttek rá az avokádós szendvicsek fotói, és persze érthető is volt a rajongás, hiszen egyszerre finom és egészséges. Az avokádó arra teremtetett, hogy népszerű legyen, pedig sötét titkokat rejteget. Korábban mi is írtunk róla, hogy miként járul hozzá a társadalmi egyenlőtlenségekhez az avokádótermesztés, akárcsak arról, hogy a környezetet is igencsak megterheli, hogy mi a reggeli pirítósunkon élvezhessük az avokádót vagy épp a nachoshoz guacamole formájában fogyasszuk. A kutatók azonban most megoldással szolgálhatnak az utóbbi problémára.

Hamarosan egy új avokádófajta jelenhet meg a boltokban

A University of California Riverside (UCR) egyetem Természettudományi és Agrártudományi Iskoláján az 1950-es években indult elismert avokádónemesítési program, az eltelt évtizedekben pedig nyolc új fajtát szabadalmaztattak a gyümölcsből. A program most bejelentette egy újabb, szabadalmaztatás alatt álló fajta, a Luna UCR érkezését.

A Luna kifejlesztése több mint fél évszázadnyi nemesítés és kutatás eredménye, és bár még évekbe telhet, mire az avokádó a szupermarketek polcaira kerül, már most bebizonyosodott, hogy van néhány előnye a mára elterjedt Hass avokádóval (ez a fajta teszi ki jelenleg a világon eladott avokádó 80%-át) szemben.

A Luna avokádó egyik jövőbeli szabadalmaztatója szerint ezt az új gyümölcsöt kis fákon termesztik, ami lehetővé tenné az avokádótermelők számára, hogy sűrű, szoros sorokba ültessék őket. Ráadásul a virágai különösen jó pollenszórók más avokádók számára, ami a Lunák közelében ültetett más fajtáknak kedvezne.

Jó a gyümölcs minősége, jó az étkezési minősége, és jó a betakarítás utáni eltarthatósága

– nyilatkozta Arpaia.

Pikáns avokádókrém

Igyekszem minél több növényi eredetű, húsmentes fogást beiktatni a hétköznapokba. Erre pedig az egyik legalkalmasabb az avokádókrém, ami pláne, nagyon egészséges is. Mivel rajongok az ...

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

A fogyasztók számára az egyik legnagyobb előnye, hogy a Luna héja smaragdzöldből sötétfeketére változik, amikor megérik, így nem kell találgatni, hogy most akkor jó-e már, fel lehet-e használni. Arpaia szerint az íze is jó. Az Axiosnak adott interjújában azt mondta, hogy „finom különbségek vannak a Hass és a Luna között, de a Luna kiváló választás guacamoléhoz. A fő különbség a textúra.” Elmondása szerint nem olyan krémes, inkább sima a Luna állaga a Hasshoz képest.

Tehát igen, a Lunának nem lesz könnyű dolga, hogy letaszítsa a trónról a jelenlegi avokádókirályt. De a Hass sem számított mindig a földkerekség legjobb avokádójának. Az 1920-as évektől az 1970-es évekig a Fuerte (spanyolul azt jelenti: erős) avokádó volt a legkedveltebb változat. A Hass végül az íze és hámozhatósága miatt került az élre, és azért is, mert a Fuerte avokádófák csak kétévente teremtek betakarítható gyümölcsöt.

Egyes bennfentesek szerint a Luna-nak legfőképpen ízben kell majd túlszárnyalnia a Hass-t ahhoz, hogy átvegye a vezető szerepet a fogyasztók szívében és tányérján.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...