Úgy tűnik, ha ezt nézik a tévében a gyerekek, egészségesebb nasit kérnek majd

Egy friss kutatásból kiderült, hogyan tudjuk a gyerekeket a televízió segítségével az egészséges táplálkozás felé terelni. 

A gyerekeket nem könnyű rábírni, hogy az őket bombázó, rengeteg cukros üdítőt, csokoládét és gyorséttermi kínálatot felvonultató, mindenhonnan rájuk ömlő reklámcunamit látva ne vágyakozzanak az egészségtelenebb ételek felé. A legfrissebb kutatások szerint egészen érdekes módszerrel lehetne edukálni a kicsiket, méghozzá olyan tévéműsorokkal, ahol egészséges fogásokat készítenek.

Természetesen remek, ha sikerül kimozgatnunk a gyerekeket a mesefilmek és a tablet bűvköréből, amely egyre inkább a mindennapjaik aktív részévé válik, de igazi kihívást is jelent néhány szülőnek, hogy más tevékenységbe is bevonja őket. Sokszor még az is nehézséget okoz, hogy elszakítsuk őket a képernyő bűvköréből. Nos, az NDTV Food legújabb cikkében arról számolt be, a szakértők szerint még ebből a helyzetből is ki lehet hozni valami jót.

Noha eddig épp úgy vélekedtek róla, hogy az édességekkel kapcsolatos tévéreklámok eltúlzott mennyisége miatt sajnos pont az egészségtelen étkezési szokások erősödnek fel, addig az új kutatás értelmében ez egy ígéretes alternatíva lehet ennek ellenkezőjére.

AJournal of Nutrition Education and Behaviour-ben közzétett kutatás szerint 2,7-szer nagyobb valószínűséggel választottak egészséges ételt maguknak azok a megfigyelt gyerekek, akik egészséges ételeket felvonultató műsorokat néztek.

A kísérlet

A tanulmányt 125, 10 és 12 év közötti gyermekkel végezték Hollandiában, akiket felkértek arra, hogy nézzenek meg egy 10 perces, számukra készült főzős műsort, ezután pedig harapnivalókkal díjazták őket a részvételért. Az egészséges programot figyelő gyermekek például almát vagy néhány darab uborkát választottak, míg a többiek az egészségtelen lehetőségek egyikét vették magukhoz, mint a chips, vagy egy marék sózott miniperec.

via GIPHY

Természetesen a választást a személyiségjegyek is befolyásolják, azok a kicsik, akik egyébként is nehezen nyitnak az újdonságok felé, kevésbé valószínű, hogy egészségesebb ételekért nyúlnak, csak azért mert a tévéműsorban az szerepelt. Viszont ahogyan egyre idősebbek lesznek, felelősségteljesebbnek érzik majd magukat az étkezési szokásaikat illetően is, és tudat alatt a korábban látottak is fokozatosan beépülhetnek.

Természetesen mi semmiképp sem javasoljuk, hogy csak emiatt plusz tévénézési idősávokat iktassunk be a gyerekeknek, mi inkább a közös főzésben látjuk az egészséges ételek iránti fogékonyságot, de megfelelő keretek között elképzelhető, hogy pozitív eredményt érhetünk el a fentiekkel is. Arra pedig mindenképp készüljünk fel, hogy az egészséges főzőműsorok szüneteiben még így is bármikor felbukkanhat egy gyorséttermet hirdető reklám.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...