Kezdjük a végeredménnyel, a lila házi kenyérrel. Érdekes, mert igazából ez inkább egy kalács, állagra és ízre is, amely végtelenül puha, sűrű, és már-már édes. A hozzávalók listája rövid, az elkészítése se túl bonyolult, szóval lássunk is hozzá, és süssünk házi kenyeret...lilát!
A lila édesburgonyával kezdünk, ezt meghámozzuk, kockákra vágjuk, és 20 perc alatt puhára főzzük. Amíg a burgonya fő, nekilátunk az élesztő felfuttatásának és a maradék hozzávaló előkészítésének.
Ha megfőtt a burgonya, leszűrjük, majd egy villával összetörjük, és belekeverjük a vajat, mintha krumplipürét csinálnánk.
Megvárjuk, míg picit lehűl, majd egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval, mehet bele egy egész tojás, a felfuttatott élesztő és a krumplipüré.
Ebből sima tésztát gyúrunk, majd lefedve hagyjuk egy órát kelni, meleg helyen.
Ha duplájára nőtt, akkor óvatosan átgyúrjuk, majd ismét egy órát pihentetjük lefedve.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy tepsibe vizet rakunk, és a sütő aljába tesszük.
Ha letelt az egy óra, akkor óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire csúsztatjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét, és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Egy kis vajjal és zöldségekkel remek kis uzsonna vagy vacsora lehet belőle, de még másnap is irtó puha marad! Amin meglepődtem, az az, hogy reggelre egész sokat engedett a színéből, szóval fotózni még frissen érdemes!
A lila kenyér teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több házias recept itt: