A TV-paprikából nem csak lecsó és töltött paprika készülhet

Az egyszerű zöldpaprikát, vagy sok más neve közül a csemege-, TV-, fehérpaprikát Kelet-Európában széles körben termesztik, a magyar konyha egyik alapzöldsége. Bár a világ más részein kevésbé elterjedt fajta, mégsem kell, hogy csak lecsó és töltött paprika készüljön belőle.

Míg a külhoni magyarok honvágyának egyik elsőszámú megtestesítőjeként szokott szerepelni a magyar zöldpaprika, vagyis a TV-paprika – amelynek színe nevével ellentétben a sárga, esetleg narancssárga -, itthon hajlamosak vagyunk elég mostohán bánni ezzel a finom zöldségfélével. Vagy lecsó, pörköltalap készül belőle, vagy levesek, magyaros ételek ízesítőjeként, apró kiegészítőjeként kerül az ételeinkbe. Főszerepbe a lecsón kívül a töltött paprikában kerül, amely valóban különlegesen finom és egyedülálló étele a magyar gasztronómiának, mégis érdemes kicsit tágítani a paprika felhasználási rutinunkon.

A TV-paprikából nem csak lecsó és töltött paprika készülhet

Salátának

Az nem meglepő, hogy főleg nyáron gyakran kerül nyersen magában vagy saláták összetevőjeként az asztalra a paprika, de az uborka- és paradicsomsaláta egyeduralma mellett kevesebbszer jut eszünkbe, hogy tisztán paprikából is készülhet friss, ecetes saláta – húsételek, sültek, bundázott ételek mellé kimondottan finom és frissítő. A titok, hogy a paprikát tényleg vékonyan karikázzuk fel, így minden falat egyszerre lesz átható, finom paprikaízű és roppanósan savanykás.

Ecetes paprikasaláta

Egy nagyon finom, egyszerű saláta. Nekem is ritkán jut eszembe, pedig mikor elkészítem, mindig nagy sikere van. Talán azért sem állok neki sokszor, mert tudom, hogy ha nem pihen eleget a ...

Savanyítva

Az ecetes friss paprikasaláta mellett a tartósított, csalamádéval, vagy csak magában savanyított paprika is igen finom, ilyenkor nyár végén, ha amúgy is szoktunk csalamádét, savanyúságot elrakni, ne hagyjuk ki a paprikát sem, különösen az erős változatokat.

Sütve

Triviálisnak tűnhet, pedig sokszor ez is kimarad: nemcsak a pritamin-, piros- és kaliforniai paprikát lehet sütni és grillezni, hanem az egyszerű zöldpaprikát is. Akár csak magában, akár más zöldségekkel párosítva, mindenhogy remek íze lesz. A tojásos, sült zöldpaprika az egyik legfinomabb nyári ebéd vagy vacsora lehet, arról nem is beszélve, ha azt, vagy csak a sült paprikát mindenféle friss sajttal, például fetával vagy gomolyával szórjuk meg.

Készítsd el őket TV-paprikából:

Ajvár, a Balkán paprikakréme

Ha a Balkánon megkérdezünk valakit arról, hogy merre kóstolhatjuk meg ezt a jellegzetes mártogatóst, biztosan tud egyszerre több helyet is mutatni nekünk. Náluk az ajvár olyan, mint ...

Külföldről inspirálódva

Nemcsak a magyar konyha, de például a török is gyakran használja a zöldpaprikát, ők pedig a különböző lecsós jellegű ételeik mellett előszeretettel marinálják, sütik és kombinálják is a paprikát más ízekkel. A töltött paprikát el lehet készíteni sütőben, akár rizses zöldségekkel töltve, paradicsomos szósz nélkül is, de a sült paprikát megszórhatjuk olajos magvakkal, diófélékkel, így aztán egy kellemesen puha és ropogós, komplex ízű finomságot kapunk, amit nemcsak a vegák fognak nagyon szeretni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...