A TV-paprikából nem csak lecsó és töltött paprika készülhet

Az egyszerű zöldpaprikát, vagy sok más neve közül a csemege-, TV-, fehérpaprikát Kelet-Európában széles körben termesztik, a magyar konyha egyik alapzöldsége. Bár a világ más részein kevésbé elterjedt fajta, mégsem kell, hogy csak lecsó és töltött paprika készüljön belőle.

Míg a külhoni magyarok honvágyának egyik elsőszámú megtestesítőjeként szokott szerepelni a magyar zöldpaprika, vagyis a TV-paprika – amelynek színe nevével ellentétben a sárga, esetleg narancssárga -, itthon hajlamosak vagyunk elég mostohán bánni ezzel a finom zöldségfélével. Vagy lecsó, pörköltalap készül belőle, vagy levesek, magyaros ételek ízesítőjeként, apró kiegészítőjeként kerül az ételeinkbe. Főszerepbe a lecsón kívül a töltött paprikában kerül, amely valóban különlegesen finom és egyedülálló étele a magyar gasztronómiának, mégis érdemes kicsit tágítani a paprika felhasználási rutinunkon.

A TV-paprikából nem csak lecsó és töltött paprika készülhet

Salátának

Az nem meglepő, hogy főleg nyáron gyakran kerül nyersen magában vagy saláták összetevőjeként az asztalra a paprika, de az uborka- és paradicsomsaláta egyeduralma mellett kevesebbszer jut eszünkbe, hogy tisztán paprikából is készülhet friss, ecetes saláta – húsételek, sültek, bundázott ételek mellé kimondottan finom és frissítő. A titok, hogy a paprikát tényleg vékonyan karikázzuk fel, így minden falat egyszerre lesz átható, finom paprikaízű és roppanósan savanykás.

Ecetes paprikasaláta

Egy nagyon finom, egyszerű saláta. Nekem is ritkán jut eszembe, pedig mikor elkészítem, mindig nagy sikere van. Talán azért sem állok neki sokszor, mert tudom, hogy ha nem pihen eleget a ...

Savanyítva

Az ecetes friss paprikasaláta mellett a tartósított, csalamádéval, vagy csak magában savanyított paprika is igen finom, ilyenkor nyár végén, ha amúgy is szoktunk csalamádét, savanyúságot elrakni, ne hagyjuk ki a paprikát sem, különösen az erős változatokat.

Sütve

Triviálisnak tűnhet, pedig sokszor ez is kimarad: nemcsak a pritamin-, piros- és kaliforniai paprikát lehet sütni és grillezni, hanem az egyszerű zöldpaprikát is. Akár csak magában, akár más zöldségekkel párosítva, mindenhogy remek íze lesz. A tojásos, sült zöldpaprika az egyik legfinomabb nyári ebéd vagy vacsora lehet, arról nem is beszélve, ha azt, vagy csak a sült paprikát mindenféle friss sajttal, például fetával vagy gomolyával szórjuk meg.

Készítsd el őket TV-paprikából:

Ajvár, a Balkán paprikakréme

Ha a Balkánon megkérdezünk valakit arról, hogy merre kóstolhatjuk meg ezt a jellegzetes mártogatóst, biztosan tud egyszerre több helyet is mutatni nekünk. Náluk az ajvár olyan, mint ...

Külföldről inspirálódva

Nemcsak a magyar konyha, de például a török is gyakran használja a zöldpaprikát, ők pedig a különböző lecsós jellegű ételeik mellett előszeretettel marinálják, sütik és kombinálják is a paprikát más ízekkel. A töltött paprikát el lehet készíteni sütőben, akár rizses zöldségekkel töltve, paradicsomos szósz nélkül is, de a sült paprikát megszórhatjuk olajos magvakkal, diófélékkel, így aztán egy kellemesen puha és ropogós, komplex ízű finomságot kapunk, amit nemcsak a vegák fognak nagyon szeretni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...